Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 24

Kaip Europa Irano naftos atsisakė

Jau vakar BBC pranešė, kad Europos diplomatai sutarė paskelbti embargą didžiausios pasaulio blogietės titulą šiais metais laimėjusiai Irano Islamo Respublikai. Sprendimas idiotiškas. Ir ne dėl vieno, o dėl beveik visų savo bruožų. Taigi pasižiūrim iš arčiau.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Jau vakar BBC pranešė, kad Europos diplomatai sutarė paskelbti embargą didžiausios pasaulio blogietės titulą šiais metais laimėjusiai Irano Islamo Respublikai. Sprendimas idiotiškas. Ir ne dėl vieno, o dėl beveik visų savo bruožų. Taigi pasižiūrim iš arčiau.

Viso šito skandalo esmė yra tai, jog Iranas jau daug metų vykdo savo branduolinę programą, tai daro gan nuosekliai, bet jo lyderiai elgiasi kaip maži vaikai. Atrodo būtų protinga teigiant, kad programa taiki, tarptautiniams stebėtojams viską parodyti, papasakoti. Iranas savo ruožtu, stebėtojus įsileidžia ir prideda, kad turi mažą paslaptį - požeminių objektų, kurių niekam niekada nerodys.

Būtent dėl to TATENA (Tarptautinė atominės energijos agentūra) nesugeba apsispręst - taiki ta Irano programa ar ne. Atrodo, Iranas puikiai supranta, kad jam būtina taiki, pigi ir švari elektra. Tačiau kaip mažas vaikas neatmeta progos pagrasinti Izraeliui (priešui numeris vienas) ir kitiems nedraugams.

Įdomu man tai, kaip Europa sugalvojo Irano naftos atsisakyti. Tai neva turi sustabdyti branduolinės programos finansavimą. Keista, nes patys europiečiai prie jos prisidėjo: spaudė Iraną į kampą, didino diplomatinę įtampą ir galiausiai branduolinei programai būtinas urano sodrinimo centrifugas Siemens pardavė. Mano galva, spaudimas kaip tik paskatins branduolinę programą, nes Iranas supras, kad alternatyvi programa jam reikalinga kaip niekad. Juk kai mažėja pajamos, tu ne inkstus pardavinėji, o bandai sutaupyti mažiau švaistydamas. Pridėsiu ir tai, kad piniginių srautų šiuo atveju nesustabdysi - nepirks Europa, nupirks kiti (šiuo atveju panašu, kad Europos spragą užpildys Kiniją).

Kas daugiausia nukentės nuo šio atsisakymo, tai pati Europa ir jos lyderiai. Artėja rinkimai ir čia kažkas ketina kuro kainas kelti - nesąmonė. Greit tokią valdžią pakeis piliečiai į diplomatiškesnę, juk vakariečiui jo gerovė ir laisvė bene svarbiausia. O čia norima 20% naftos atsisakyti. Žinoma, prancūzai sumanė, kad reikia taip daryti tik nuo liepos pirmos, nes iki tol vyks prezidento rinkimai. Kitose šalyse rinkimai taip pat artėja, tačiau nėra tokie reikšmingi kontinentui. Visgi logika keistoka - pirma paskelbti, vėliau atidėti. Degalinės, be abejo, jau tam ruošiasi, o kurą brangina ne prasidėjus naftos trūkumui, brangina dabar. Nuo metų pradžios kainos (per nepilną mėnesį) kaina pakilo jau apie 40 ct litrui benzino.

Asmeniškai nemanau, kad šitas sprendimas iki liepos ištemps. Vieną vertus kuro brangimas jau po poros mėnesių turėtų galutinai užsmaugti Europos lyderių populiarumą, sprendimas nėra vieningas - jam priešinasi Graikija (turbūt vienintelė, pradėjusi mąstyti racionaliai). Nepamirškime, kad visos šalys šiuo metu ir su krize bando susidoroti. Norėčiau pamatyti, kaip Europos lyderiai per visišką neapdairumą ir pasidavimą kitų įtakai savo postus praranda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius