2014 04 30

Kodėl Lietuvoje veikia pagalbos numeris 911, jei BPC reklamuoja 112?

Tikriausiai, kaip ir daugelis žmonių, rytą pradėjau nuo "Facebook" įjungimo. Ir ką gi ten pamačiau? Vienoje grupėje žmogus iš JAV rašo: "Šiandien sužinojau, jog kitose šalyse nė...
Pagalbos telefonas 112
Pagalbos telefonas 112 / PAGD nuotr.

Tikriausiai, kaip ir daugelis žmonių, rytą pradėjau nuo „Facebook“ įjungimo. Ir ką gi ten pamačiau? Vienoje grupėje žmogus iš JAV rašo: „Šiandien sužinojau, jog kitose šalyse nėra 911 numerio, kaip Amerikoje. Tai kokį numerį jūs renkate?“. Atsakiau – 112.

Išbandžiau kitų šalių pagalbos numerius

Bet štai kilo mintis pamėginti paskambinti ir kitų šalių trumpaisiais pagalbos numeriais: Indija – 100, Australija – 000, Jungtinė Karalystė – 999. Nei vienas neveikė.

Nieko nuostabaus, šie numeriai ir neturi veikti, nes mes turime 112.

Nieko nuostabaus, šie numeriai ir neturi veikti, nes mes turime 112.

Bet pamėginau dar vieną – 911, veikiantį Amerikoje. Ir ką, sujungė su BPC! Tik nesuprantu, kodėl? Galbūt dėl to, kad vaikai prisižiūri filmų, kuriuose herojai skambina 911? Kad, ištikus nelaimei, pakliūtų ten, kur reikia? Puiki idėja, tik dar vienas klausimas: kam mums tas 112, jei pagalbą galime pasiekti ir skambindami 911?

Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininkas Liutauras Šinkūnas:

Numeris 112 yra vieningas pagalbos tarnybų iškvietimui skirtas numeris, kurio veikimas reglamentuotas Europos sąjungos teisės aktais. Jis veikia (ir yra privalomas)  visoje ES, o pastaruoju metu ir kitos šalys (pvz. Baltarusija, Rusija, Gruzija ir t.t.) šį numerį pradeda naudoti. Numeris 911 yra naudojamas Šiaurės Amerikoje (dėl Pietų Amerikos negaliu tiksliai atsakyti).

Numeris 112 yra privalomas visoje ES.

Dėl numerio 911 veikimo Lietuvoje – prieš keliolika metų Lietuvoje buvo populiarus dokumentinis filmas apie tarnybą 911. Ir vieną kartą nutiko toks įvykis: kiek prisimenu Antakalnyje vyko gaisras bute, kurio metu buvo išgelbėtas vaikas. Vaikas verkdamas pasakojo, kad jis skambino numeriu  911, tačiau niekas neatsiliepė...

Bendrojo pagalbos centro iniciatyva po šio įvykio šis numeris buvo aktyvuotas ir Lietuvoje. Visi skambučiai šiuo numeriu nukreipiami į BPC ir juos pagal nustatytą tvarką atsako mūsų darbuotojai. Tiesa teko pastebėti, kad kai kurie telefonų modeliai numerio 911 nepriima kaip pagalbos (SOS) skambučio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius