-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 05

Priėmimo tvarka į Vilniaus darželius: gavosi kaip visada...

„Norėjo kaip geriau, o gavosi kaip visada“ byloja sena nelietuviška patarlė. Turbūt taip galima apibūdinti vaikų darželių priėmimo tvarką Vilniuje. Tėveliai norėdami leisti...
Vaikų darželis.
Vaikų darželis. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Vaikų darželis

„Norėjo kaip geriau, o gavosi kaip visada“ byloja sena nelietuviška patarlė. Turbūt taip galima apibūdinti vaikų darželių priėmimo tvarką Vilniuje.

Tėveliai norėdami leisti vaikus į darželius šiais metais turėjo užsiregistruoti nuo sausio 10 d. iki balandžio 30 d. O rezultatai ir patekusiųjų vaikų eilė turėjo būti paskelbta iki Birželio 1 d. Vilniaus savivaldybė nusprendė priėmimą organizuoti centralizuotai per jų pačių sukurtą sistemą. Ji tai vykdydama Lietuvos įstatymus, kadangi privalo užtikrinti vaikų ikimokyklinį ugdymą – būtent todėl yra mokami mokesčiai.

Sukurta inovatyvi sistema neveikia

Vilniaus savivaldybės sukurta sistema neveikia. Ji neatlieka vienos iš dviejų elementarių funkcijų. Tėveliams leido užregistruoti vaiką ir tuomet pagal nustatytą tvarką ir aiškius prioritetus surūšiuoti vaikus.  Kaip veikia eilės formavimas? Laikotarpyje tarp 2014 m. kovo ir birželio vaikų eilė keitėsi neprognozuojamai, tarsi situacija Ukrainoje, vaikas pabuvojo ir pirmoje vietoje ir paskutinėse.

Savivaldybė nepateikė jokių aiškių terminų eilių formavimui todėl pasak savivaldybės darbuotojų, eilių formavimas vyksta dar ir šiandien, nors vietos darželiuose yra užimtos.

Informacija apie priėmimą SMS žinute

Priėmimas į universitetus įdiegtas prieš daugelį metų. Studentai iki termino pateikia savo dokumentus, o priėmimo komisija iki tam tikro termino viešai paskelbia studentų eiles.

Vilniaus savivaldybė sukūrė savo priėmimo sistemą. Įdomu, kaip jaustųsi studentas galėdamas matyti nuolat kintančią eilę, kurioje vieną dieną jis galėtų save matyti pirmoje vietoje, antrą dieną priešingoje ir taip tris mėnesius?! O galiausiai apie priėmimą jis būtų informuojamas SMS žinute „kažkada birželio mėnesį, nes negalim pasakyti kada. Laukit žinutės“.

Jaunuolis spaudoje skaitytų straipsnius apie laimingus vaikus, kurie gavo SMS žinutes ir dabar gali eiti su tėveliais pasirašyti sutarčių. Skamba neįtikėtinai? Bet būtent taip vyksta priėmimas į vaikų darželius Vilniuje. Eilė dar nėra suformuota net ir kažkam gavus SMS žinutes. Įdomu ir tai, kad savivaldybės darbuotoja teigia, jog sudaryta eilė egzistuoja, tačiau į klausimą ar galite tuomet ją parodyti atsako „jos tokios nėra, žiūrėkite sistemoje“.

Ar pavyko panaikint priėmimo korupciją?

Vienas iš naujos sistemos tikslų buvo panaikinti priėmimo į darželius viešą korupciją. Tai yra sveikintina.

Būtent todėl žinodami prastą padėtį formuojant eiles į savivaldybę skambinome kiekvieną savaitę nuo vasario mėnesio. Gegužės 31 dieną vaikas buvo 19-as eilėje, tuo tarpu į birželio 2 priėmus lygiai 19 vaikų, sistemoje pasirodė, jog vaikas liko 11 už brūkšnio, nors savivaldybėje sakoma, jog jis yra ne vienuoliktas, o šeštas. Taip teisingai nesuprantate, sistemoje rodoma, jog vaikas registruojantis buvo 19, tai keturis kartus patvirtino ir savivaldybės darbuotoja telefonu arba atvykus į savivaldybę, tačiau priėmus 19 vaikų jis liko 11 už brūkšnio, nors iš tikro ne vienuoliktas, o šeštas. 

„Atleiskite, mes dirbame iki 17 valandos, todėl į Jūsų klausimus neatsakysime“

Apsilankius savivaldybėje atsakė darbuotoja 16 valandą 15 minučių ir pasiūlė užsiregistruoti į priėmimą telefonu kitą dieną. Kadangi darbo valandos jau buvo pasibaigusios švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Birželio 26 dieną Irenos Vaicekauskienės darbo vietoje nebebuvo.

Pasiskambinus sekančią dieną ponia Irena nesistengė kalbėti mandagiai, bet kiek galėjo į klausimus bandė atsakyti iki nepadėjo ragelį ir daugiau jo nebekėlė. Ji patvirtino, jog būtent ji ir tik ji registruoja interesantus į pokalbius tačiau mūsų neregistruos. Į klausimą, kodėl ir kada galėtų užregistruoti, atsakė jog visos vietos užimtos ir dabar ir vėliau. Ir...jos vadovas už savaitės planuoja išeiti atostogų, todėl mūsų užregistruoti negali ir galėsim kreiptis tik po mėnesio.

Svarbu pažymėti, jog ponia Irena Vaicekauskienė  yra skyriaus vedėjo pavaduotoja ir šiam neesant pagal savo pareigybinę instrukciją privalo laikinai pavaduoti vedėją ir eiti jo pareigas, bet iš pokalbių telefonu pasirodė, jog šios pareigos numatytos Vilniaus savivaldybės nuostatuose ji vykdyti neplanavo. (Todėl šis straipsnis atliks ne tik šviečiamąją bet ir auklėjamąją funkciją).

Tėvai patirs nuostolius nuo 15 000 Lt iki ...

Situacija yra aiški – Vilniuje darželių trūksta ir visi vaikai į juos nepteks. Ir noras skaidrinti korumpuotą sistemą yra labai sveikintinas. Tačiau bent šiuo metu atrodo, jog vieną korupciją keičia kita.

Nepatekusių į darželį vaikų tėveliai turi tris galimybes – samdyti auklę, leisti į privatų darželį arba kažkam iš tėvų neiti į darbą, užsiregistruoti į darbo biržą ir būti namuose su vaiku. Nelegalios auklės Vilniuje kainuoja tarp 1200 – 1500 Lt per mėnesį, legaliai auklė turėtų kainuoti virš dviejų tūkstančių litų. Privatūs darželiai kainuoja nuo 1300 Lt, o buvimas namuose kainuoja laiką praleistą darbo biržoje, ėjimą į fiktyvius darbo pokalbius arba PSD mokesčių mokėjimą.

Ką rinktis jaunoms šeimoms?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius