-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 17

Recenzija. Gyva roko legenda: Fredis Merkuris

Gera naujiena roko gerbėjams – ką tik pasirodė į lietuvių kalbą išversta žurnalistės Lesley-Ann Jones knyga „Fredie Mercury. Visa biografija“. Tikiu, kad šio atlikėjo pristatinė...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas
Temos: 1 Recenzija

Gera naujiena roko gerbėjams – ką tik pasirodė į lietuvių kalbą išversta žurnalistės Lesley-Ann Jones knyga „Fredie Mercury. Visa biografija“. Tikiu, kad šio atlikėjo pristatinėti nereikia, jis – kone visų laikų svarbiausia roko figūra.

Atrodytų, apie Fredį Merkurį rašyta tiek daug, ir natūraliai kyla klausimas: ką galima dar pasakyti? Labai daug. Ši knyga – ne tik garsiosios grupės „Queen“ karjeros apžvalga, bet ir paties grupės lyderio asmenybės atskleidimas.

Bandoma apibrėžti jo tapatybę – nuo kilmės aiškinimosi iki dainų tekstų interpretacijų. Atlikėjo paveikslą kuria ne tik roko muzikos žurnalistė, bet ir kiti jį pažinoję asmenys: kiekviename skyriuje įterpta atlikėjo artimųjų, draugų, publicistų, gydytojų, įrašų prodiuserių atsiminimų. Jo asmenybė itin prieštaringa – scenoje jis atrodo nežemiškas ir arogantiškas, o už jos ribų – paprastas ir netgi kuklus.

Kiekvienoje situacijoje atsiskleidžia vis kita jo asmenybės pusė: vienoks scenoje, kitoks – su artimaisiais, dar kitoks – su mylimaisiais, draugais. Kalbant apie Fredžio Merkurio gyvenimo etapus, pateikiama ir istorinė situacija: kas tuo metu vyko, kas buvo leidžiama, ir kas – tabu. Štai, Džeimsas Saezas, muzikos prodiuseris, klausia: „Ar aštuntajame dešimtmetyje galėjo būti kas nors sudėtingiau nei būti homoseksualiu ir demonstruoti save slepiant, koks esi iš tiesų?“ (p.147) Homoseksualumui prieštaravo ir Fredžio Merkurio išpažįstamas tikėjimas.

Dažnai pasitaiko, kad šiuolaikinė biografija stengiasi atskleisti kuo daugiau asmeninių gyvenimo detalių, dažnai pamirštama netgi pagrindinė asmens veikla. To negalėtume pasakyti apie šią knygą: didžiausias dėmesys skiriamas Fredžio Merkurio karjerai, o visos asmeninės detalės, dažnai – netgi labai pikantiškos, čia atrodo labai natūraliai. Fredis buvo toks, koks buvo. Kai ko netgi negalima nutylėti. Ši biografija apima visą atlikėjo gyvenimo laikotarpį, tačiau nepradedama jo  gimimu ir nebaigiama mirtimi. Pasakojant dažnai užbėgama įvykiams už akių, taip tarsi bandant neužmiršti paminėti kažko svarbaus.

Daktaro Halstriomo teigimu, Fredis Merkuris „padarė svarbiausią iš visų dalykų. Jis mirė jaunas. Nespėjęs išstorėti, išplerpti, tapti tik sau svarbiu senu pirdžiumi. Jo gyvenimas nutrūko pačiame žydėjime – toks  jis liko amžiams.“ (p. 18)

Turbūt nėra nė vieno žmogaus, kuris nebūtų bent kartą klausęsis „Queen“ muzikos. Netgi skaitant kyla noras perklausyti šimtą kartų girdėtas dainas. Ir pažvelgti į tekstą kitaip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius