-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 30

Šiurpi Lietuvos statistika: kas antras jaunuolis yra mėginęs narkotikų

Narkomanija – tai priklausomybė nuo narkotikų, psichotropinių ir kitų psichiką veikiančių medžiagų. Turbūt daugelis žmonių sutiktų su teiginiu, kad narkomanija labai opi šiandieninė Lietuvos socialinė problema. Apie tai susimąstyti mus privertė universitetui rašomo darbo šia tema tyrimo rezultatai.
Temos: 1 Statistika

Narkomanija – tai  priklausomybė nuo narkotikų,  psichotropinių ir kitų psichiką veikiančių medžiagų. Turbūt daugelis žmonių sutiktų su teiginiu, kad narkomanija labai opi šiandieninė Lietuvos socialinė problema. Apie tai susimąstyti mus privertė universitetui rašomo darbo šia tema tyrimo rezultatai.

Sunku patikėti, bet iš mūsų apklaustų žmonių, kurių dauguma jauni žmonės, beveik pusė jų yra vartoję narkotikus. Tai neįtikėtina. Kodėl XXI amžiaus protingas žmogus pasineria į narkomanijos liūną, kokios to priežastys, kas ir kokių veiksmingų priemonių turėtų imtis, kad užkirstų kelią narkomanijos plitimui? Manome, kiekvienas Lietuvos pilietis turėtų pabandyti pats sau atsakyti į šį klausimą ir savo idėjomis prisidėti prie problemos sprendimo, nes informacijos apie psichoaktyviųjų medžiagų žalą teikimas visuomenei per žiniasklaidos priemones yra svarbus veiksnys kovoje su narkotikais.

Visų pirma reikėtų suvokti, kokios priežastis lemia tai, kodėl jauni žmonės, užuot užsiėmę naudinga veikla, vis dažniau renkasi narkotikus. Mūsų tyrimo duomenimis pagrindinės priežastys yra noras viską išbandyti, patenkinti savo smalsumą bei tai, kad jie tikisi, kad narkotikai padėtų atsipalaiduoti, jie jaustųsi laisvi bei linksmi bei atitrūktų nuo realybės t.y. visų problemų ir rūpesčių. Tai įrodo, kad reikėtų daugiau dėmesio skirti jaunimo užimtumui, nes kuo daugiau jie turės veiklos, tuo mažiau laisvo laiko jiems liks galvoti apie narkotikų vartojimą. O taip pat reikėtų daugiau teikti informacijos, kuri sudomintų jaunimą apie narkotikų žalą, kad neigiama informacija padėtų geriau įvertinti, ar verta dėl smalsumo, įdomumo rizikuoti savo sveikata, visaverčiu nuo nieko nepriklausomu gyvenimu.

Kovoje su narkomanija geriausias ginklas – informacijos tiekimas. Faktai, įrodantys jų žalą mūsų organizmui, labiausiai priverčia žmones susimąstyti, ar verta tai pradėti, juk gyvename tik vieną kartą. Ar žinojote, kad vartojant bet kokios rūšies narkotikus žmonės rizikuoja patirti nelaimingus atsitikimus, kurie nutinka tada, kai narkotikai sutrikdo žmogaus suvokimą bei elgesį? Galimi neišgydomi smegenų pažeidimai ir protinių galių nusilpimas, psichikos ligos bei visų kitų gyvybiškai svarbių organų – plaučių, širdies, kepenų - ligos ar net staigi mirtis uždusus ar nuo infarkto. Ką jau kalbėti apie tai, kad narkomanai nebesugeba patys atsispirti poreikiui nuolat vartoti narkotikus, o jų negaudami jie tiesiog nebepajėgia toliau gyventi.

Bet svarbiausias faktas yra tas, kad narkotikai visada susiję su mirtimi, jie patys yra vadinami baltąja mirtimi, nes dažniausiai mirštama nuo per didelių narkotikų dozių, o jei ne nuo jų, tai tada mirties priežastimi gali būti ir įvairios narkomanijos sukeltos ligos bei kūno funkcijų sutrikimai. Turbūt sunku būtų paneigti, kad tokie narkotikų vartojimo padariniai nepriverčia mūsų susimąstyti...

Atlikusios nagrinėjamos temos tyrimą pastebėjome tendenciją, kad žmonės įsitikinę, kad veiksmingiausias informacijos pateikimas yra aprašomi tikri narkotikus vartojusių žmonių pasakojimai, unikalios jų istorijos,  gyvenimo nuopoliai bei pakilimai. Nes turbūt kiekvienas sutiktume, kad „sausa” teorija sudominti žmogų, atkreipti jo dėmesį yra žymiai sunkiau.   Pasidomėję aptikome, kad tokios įdėjos griebėsi įgyvendinti bernardinai.lt sumanytojai. Jų vykdomas projektas apie sveikstančius narkomanus, manau atkreipia visos visuomenės dėmesį į tai, kokie padariniai gresia neatsispyrus narkomanijai.

Negalėtume nepasidalinti matytu vaizdo reportažu apie narkotikus vartojusio Gedimino gyvenimą, jo rašytas laiškas sudomintų daugelį – tai jo liudijimas apie kelią, kurį jam teko nueiti ir apie tai, kad kvaišalai žada daug, duoda mažai, o atima viską. Tokios gyvenimo istorijos nepalieka abejingų. Šis projektas tik įrodo, kad lietuviai turi puikių įdėjų kaip kuo labiau, kuo efektyviau skleisti informaciją apie narkotikų žalą, pritraukti kiekvieno dėmesį ir skatinti rinktis kitokį gyvenimo kelią, nekartoti skaudžių kitų žmonių gyvenimo klaidų.

Norėtume pabrėžti, kad žiniasklaida Lietuvoje ir visame pasaulyje turi labai stiprią galią, nes ji mus supa kiekviena dieną. Mes su ja susiduriame kiekviename žingsnyje: skaitydami naujienas laikraščiuose, internete, televizijos laidose. Šiame moderniame amžiuje ji veiksmingiausia priemonė skleisti visuomenei svarbią informaciją. Norėtumę tikėti, kad didesnis žalingos informacijos apie narkotikų poveikį skleidimas padėtų žmonėms priimti teisingus sprendimus jų gyvenime, t.y. nesusigundyti narkotinių medžiagų vartojimu, o geriau gyventi laisvą ir nepriklausomą gyvenimą be jokių ligų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius