Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 15

Skaitytojo nuomonė. Emocijos po rinkimų, mintys apie VAE

Na, visų pirma norėčiau pareikšti nuomonę dėl atominės elektrinės. Žinau, kad daugelis tiesiog šauks ir sakys, kad kam jos reikia, ką su ja mes veiksim ir išvis, kad tai tik...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Na, visų pirma norėčiau pareikšti nuomonę dėl atominės elektrinės. Žinau, kad daugelis tiesiog šauks ir sakys, kad kam jos reikia, ką su ja mes veiksim ir išvis, kad tai tik pinigų švaistymas į balą. Gal man visi atleis, kad aš taip sakau, bet tokio trumparegiškumo ir komentatorių neišprusimo nesitikėjau.

Tiesiog daug kas mato atominę elektrinę kaip nesaugią ir teršiančia aplinką, tačiau retas kuris pasidomės, kad, pabrėžiu, tą vieną saulės baterija pagaminti reikia tiek retų cheminių elementų, kurių žemėje pradės trūkti po kelių dešimtmečių, tad saulės energija nesugebės pagaminti net didesnio indėlio į viso pasaulio energijos indėlį ir nemanau, kad kiekvienas lietuvis sau leistų investuoti tokius pinigus, kokių reikia saulės energijai.

Vėjo jėgainės geras dalykas, bet žmogus nenori jos priimti. Nesvarbu, kad ji žalia, bet prieš ją net bendruomenės eina, kad jų nebūtų prie jų namų ar kad netgi nugriautų. Beje, sykį skaičiavau, kiek vėjo jėgainių reiktų pastatyti, kad jos pagamintų mums reikiamą elektros energiją, o tai ne  5 mlrd., o jau daugiau nei 50 mlrd. Kažkam labai patogu sklebti, kad atominė mums kainuos 15 mlrd , o po to jau 17 -18 mlrd. Lietuvos žmones, tai padidės bendros lėšos, o Lietuvos daliai tai bus apie 500 mln. Nepainiokite dviejų esminių dalykų šiame reikale.

Aš manau, kad mum reiktų turėti atominę kaip garantą - gal investicijos sustos į žalią ir taip giriama jusu energiją, bet turint tokią atominę užnugaryje po 5 metų galėsime plėsti žalios energijos plotus greičiau, o nešvaistysime jų vėjais.

Sakot, kad Lietuva per maža šalis, bet pamiršot, kad dalyvauja Latvija, Estija. O tai yra Lietuvos 3 mln. Latvijos 2,4 mln Estijos 2 mln (apytiksliai), o čia jau 7,5 mln žmonių - pasakykit, ar tai yra mažai? Aš manau, žmonės turėtų turėti tvirtą valdžią bent kelioms kadencijoms - to šalyje dar nebuvo. Begales metų būdamas valdžioje skatinčiau žmones rengtis saulės kolektorius, kurie aprūpintu karštu vandeniu bent 6-7 mėn. - karštu vandeniu, kuris būtu nemokamas.

Galvojat, kaip? Pastatykit ant renuovojamo daugaibučio viso stogo kolektorius - manau, penkiaaukštis turėtų tikrai pakankamą kiekį karšto vandens, už kurį tikrai nereiktų mokėti.

Su atomine už elektrą mokėsim po 3 litus? Mes turėjom atominę, bet tiek dar nemokėjom nė sykio, bet iš kitos pusės, be jos tai tikrai tiek mokėsim. Aš galiu būti ir labai neteisius šiuos atžvilgiu, bet būdamas valdžioje pasakyčiau šiuos žodžius visai šaliai, jei neturėtumėm atominės ir mokėtume didelius pinigus už elektrą: Jūs, žmonės, pasirinkote būti be elektrinės, patikėjote populistų žodžiais ir dabar mokate didžiulę kainą - mes ją importuojame už  2,5 mlrd. lt: jūs taip nusprendėte, tad neverkite - laiko atsukti neįmanoma. Tai būtų mano žodžiai ir aš manau, kad taip ir bus - bus daug veršlenančių, kad elektra brangi, bet jūg  to patys norėjot, jūs nusprendėt, tai jūs ir mokėkit. Mes dabar mokam 1 mlrd, po metų bus 200 mln daugiau ir tai tik didės, tad jūs, kurie sakot, kad nereikia atominės, ir turėtumėt mokėti už padidėjimą, nes aš jos norėjau, bet per jus negalėjau gauti pigesnės eletros. Jei jūs sutiktumėte tai padaryti - sumokėti šį skirtumą - aš mielai galiu gyventi ir be atominės.

Apie rinkimus

Manau, kad visi žmonės, esantys Lietuvoje, pajaus jei bus LSDP ir Darbo partija valdžioje. Manau, šita koalicija įmonoma, tačiau tikrai neilgam - pusę metų, gal metus ji ir gyvuos, bet nemanau, kad ilgiau - rinkėjas, kuris domisi, supranta, o tas, kuris nesidomi, gali aiškinti, kad ir su šakute geriau valgyti, bet jis vistiek valgys su pirštais, tai čia tas pats bevertis reikalas.

Ką matėme Kubiliaus laikas? Kad liaudis bėgo, bet, manau, kad daugelis žiūrėjo jo politiką iš šalies ir buvo labiau užtikrinti Lietuvos ateitimi nei esant LSDP ar DP ir būtų tikrai sugrįže gal ne rytoj, bet po 4 metų. Tačiau aš manau, kad jo nuvertimas, jo darbų sumenkinimas ir tokių projektų atsisakymas pakenks Lietuvos įvaizdžiui. Manau, Lietuva prie jų valdymo praras didžiąją dalį intelektualios Lietuvos žmonių dalies, o tas, kuriam bus visiskai dzin, kol bus iš ko pagerti, ką sumušti ar dar kažką.

Aš nesakau, kad išvažiuos visi, bet šviesiai mastančių sumažės ženkliai. Galite ir mane peikti, kad aš esu emigrantas, išdavęs šalį, deja, Lietuva yra mano širdyje, ji užims svarbią vietą, aš tikiu, kad ten grįšiu. Aš noriu savo vaikus matyti Liietuvoje, daugiau niekur - tai man pats nuostabiausias kraštas, kurį be galo myliu. Manau, kad ją daug kas myli, o išvažiavę jie myli labiau nei tie, kurie yra Lietuvoje, nes išvažiavęs supranti, kad vis dėlto tai nuostabus kraštas.

Su tokia valdžia, kuri galbūt ateis, mano svajonę grįžti po 3 metų aptraukė labai storas tamsių debesų sluoksnis. Galima konstatuoti, kad Lietuva praras dar daugiau šviesesnių žmonių nei prieš tai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius