-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 03

Skaitytojo nuomonė. Studentų paskaitų tvarkaraščiai: ar studentas - ne žmogus?

Lietuvos studentų situacija, po garsiosios ir liūdnai pagarsėjusios Švietimo ministro Gintaro Steponavičiaus aukštojo mokslo reformos, tapo nepavydėtina. Ne dažnas studentas išgali susimokėti už aukštajį mokslą. Keturi, penki ar net aštuoni tūkstančiai per metus, ne tokia jau menka suma savo tikslui pasiekti – tapti diplomuotu specialistu. Žinoma, yra galimybė paimti paskolą ir ją atiduoti pabaigus mokslus. Tačiau mes ne amerikiečiai, paskolas imame tik kraštutiniu atveju. O jeigu yra galimybė, patys stengiamės užsidirbti ir susimokėti už mokslus.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Lietuvos studentų situacija, po garsiosios ir liūdnai pagarsėjusios Švietimo ministro Gintaro Steponavičiaus aukštojo mokslo reformos, tapo nepavydėtina. Ne dažnas studentas išgali susimokėti už aukštajį mokslą. Keturi, penki ar net aštuoni tūkstančiai per metus, ne tokia jau menka suma savo tikslui pasiekti – tapti diplomuotu specialistu. Žinoma, yra galimybė paimti paskolą ir ją atiduoti pabaigus mokslus. Tačiau mes ne amerikiečiai, paskolas imame tik kraštutiniu atveju. O jeigu yra galimybė, patys stengiamės užsidirbti ir susimokėti už mokslus.

Nesigilinsiu į reformos peripetijas, pastaroji tema askaluojama jau nuo 2009 m. Tiesiog išnagrinėsiu kasdieninį studento aspektą – paskaitų tvarkaraštį. Šiuo atveju pasirinkau Vilniaus kolegijos Sveikato priežiūros fakulteto antrojo kurso bendrosios praktikos slaugos studentų 2012 m. paskaitų tvarkaraštį, sudarytą  Studijų proceso organizavimo skyriaus vedėjos p. Vidos Stankevičienės. Kiek teko domėtis, su tokia problema susiduria ir kitų fakultetų, kolegijų, universitetų studentai. Taigi nuotraukoje matome trijų slaugos grupių tvarkaraščius. Iš karto kyla klausimas, kodėl dviejų grupių (SL11B ir SL11C) tvarkaraščiai yra tvarkingai sudėlioti, nėra taip vadinamų langų – laisvų paskaitų, nereikia važinėti į polikliniką. Stop, paskaitos poliklinikoje? Ne bet kokioje, bet Centro poliklinikoje. Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto yra Didlaukio gatvėje, Baltupių rajone, o Centro poliklinika Vytenio g., Naujamiesčio rajone. Atstumas gana nedidelis didmiesčio mastu, www.maps.lt duomenimis, tik 9 kilometrai ir automobiliu važiuoti užtruktų 13 minučių, tačiau reikia važiuoti per judriausias Vilniaus miesto gatves. www.viniausviesasistransportas.lt duomenimis, viešuoju transportu važiuoti reikia su persėdimu ir tai užtrunka 32-40 min, išvažiuojant apie 14 valandą.

Važiuojant viešuoju transportu yra sugaištama iki pusantros valandos. Atkreipkime dėmesį, kad penkta paskaita pasibaigia 16:40 (paskaitų tvarkaraštyje numatyta šešta paskaita, kuri pasibaigia... Neaišku, kada pasibaigia, nes oficialus sveikatos priežiūros fakultetas savo tinklapyje net nenurodo, kad egzistuoja šešta paskaita. Paskaičiuokime,  pridedame dar pusantros valandos prie penktos paskaitos pabaigos laiko, vadinasi paskaita baigiasi 18:10). Nepaslaptis, kad nuo 17 valandos Vilnaius mieste prasideda transporto grūstis, dėl to važiavimo laikas  pailgėja mažiausiai dvigubai. Net negalime prognozuoti, kiek užtruks kelionės laikas namo. Baigiasi šešios paskaitos 18:10, pridedame dar valandą važiavimo, taigi ~19 valandą studentas parsiranda namo. Paskaitos prasideda 7:45, jei studentas gyvena tolėliau nuo fakulteta vėl pridedam valanda kelionės, vadinasi 6:30 turi jau išeiti iš namų, keltis 5:30. Taigi studentas paskaituose užtrunka nuo 5:30 iki 19:10. Priminsiu, kad dėstytojai nuolat kartoja, kad studentai į kolegijas ir universitetus ateina tik pasikonsultuot su dėstytoju, studentams reikia domėtis savo specialybe ir mokytis savarankiškai. Tad vėl klausimas, kada studentui savarankiškai mokytis? Studentas uždaromas į rėmus, kad negalėtų tobulėt. Sudaromos kliūtys mokytis. Galiu galva guldyti, kad fakulteto vadovybė atkirstų, kad galima mokytis per laisvas paskaitas bibliotekoje. Bet ar galime palyginti mokymąsi be pašalinių trugdžių - tyliai namie, ir mokymąsi bibliotekoje su nuolat varstomomis durimis, vaikštančiais, kosėjančiais, čiaudėjančiais studentais. Krūvis didelis, organizmas senka, nuolatinis palydovas peršalimas ir gripas. Studentas pradeda praleidinėt paskaitas, pažangumas ritasi žemyn.

Visuomenės sveikata - šių žmonių rankose, juk baigę studijas studentai dirbs ligoninėse, gimdymo namuose, poliklinikose, rūpinsis neįgaliaisiais. Turi būti užtikrinta, kad studijos būtų aukščiausio lygio. Kas bus, jei studentas neišmoks vienos ar kitos paskaitos ir dėl to dirbdamas suklys?

Panagrinėkime sąmokslo teorijas. SL11A grupė yra pažangiausia tų metų karta. 90% grupės studentų yra valstybės finansuojamose vietose. Ar tai negalėtų būti kolegijos iniciatyva sumažinti studentų pažangumą? Juk geriau gauti iš studento pinigus tiesiogiai, nei laukti, kada valstybė sumokės už studento vietą. Kodėl SL12A grupei paskaitos vyks poliklinikoje, kažkaip man to dar neteko girdėti, juk čia ne praktika. Be to kitoms grupėms ši paskaita vyks fakultete. Galima spėti, kad dėstytoja dar dirba ir poliklinikoje ir nesivargina atvažiuotui iki fakulteto. Nepaslaptis, kad daugelis studentų po paskaitų turi darbus, kitaip pragyventi didmiestyje, be tėvų, tiesiog neįmanoma. Kaip tokiems studentams dirbti kai paskaitos pasibaigia 18 valandą? Juk yra studentų, kurie yra netekę tėvų. Yra studentų, kurie jau turi šeimas su mažamečiais vaikais ir siekia aukštojo mokslo. Susidaro įspūdius, kad kolegija siekia tokiais žmonėmis atsikratyti. Aukštasis mokslas tik turtingiesiems?

Aukštojo mokslo sistemoje toliau vyrauja chaosas. Dėstytojai dirba kelis darbus (ir poliklinikoje ir dėstytoju) nesuspėja visko aprėpti ir dėl to turi kentėti studentas. Nėra sudaromos komisijo tvarkaraščiams ištirti. Studentas turi vergauti sistemai, neturėdamas galimybės kažką pakeisti. Taigi mielieji skaitytojai labai norėčiau išgirsti Jūsų komentarus, nuomonę ir patarimus, kur kreiptis ir ką daryti, norint pakeisti sisiklosčiusę situaciją Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Nuorodos:

http://spf.viko.lt/uploads/2012/08/30/Tv_SL12C_SL11A_2012_13_2.pdf

http://spf.viko.lt/uploads/2012/08/30/Tv_SL12C_SL11A_2012_13_1.pdf

http://spf.viko.lt/uploads/2012/08/30/Tv_SL11B_SL11C_2012_13.pdf

http://spf.viko.lt/lt/page/paskaitu-tvarkarasciai

http://spf.viko.lt/lt/page/paskaitu-laikas

TOMAS.

Turite nuomonę šiuo ar kitu klausimu? Jei ji trumpa, rašykite komentaruose. Jei jūsų mintys tilptų į autorinį komentarą, įkraukite jį arba atsiųskite ikrauk@15min.lt. Mums labai svarbi tautos nuomonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius