-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 24

Ukmergės mero afera: kadencijos metu šilumos vartotojai papildomai sumokės virš milijono

Ukmergės rajono savivaldybės taryba toliau nesilaiko Lietuvos Respublikos įstatymų ir priiminėja vartotojams žalingus sprendimus - paskutiniame savivaldybės posėdyje priimtas nutarimas dėl bazinių kainų dedamųjų, nors bazinių kainų dedamųjų nustatymas yra išimtinė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos kompetencija (Šilumos ūkio įstatymo 32 str.).
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Ukmergės rajono savivaldybės taryba toliau nesilaiko Lietuvos Respublikos įstatymų ir priiminėja vartotojams žalingus sprendimus - paskutiniame savivaldybės posėdyje priimtas nutarimas dėl bazinių kainų dedamųjų, nors bazinių kainų dedamųjų nustatymas yra išimtinė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos kompetencija (Šilumos ūkio įstatymo 32 str.). Man susidaro įspūdis,kad Ukmergės gyventojams net patinka tokia situacija -,,kieta" savivaldybė,kuri gali sau leisti nesilaikyti Lietuvos Respublikos įstatymų ir dar ,,kietesnis" meras A.Kopūstas,kuris yra viso to iniciatorius!

Tarybos nariams ir gyventojams  rajono mero A.Kopūsto  melas

Visas melas atsiskleidžia sprendimo ,,Dėl uždarosios akcinės bendrovės ,,Ukmergės šiluma“ šilumos bazinių kainų dedamųjų nustatymo“ aiškinamajame rašte. Piriausia, jame rašoma,kad 2011-09-29 priimtame šilumos ūkio įstatyme nustatyta,kad ,,į šilumos ūkio kainų dedamąsias negali būti įtraukiamos jokio sąnaudos, susijusios su pastatų vidaus šildymo (įskaitant ir šilumos punktus) ir karšto vandens sistemomis“. Tačiau ,,užmirštama“ informuoti Tarybos narius (ir gyventojus, kurie domisi Tarybos darbu), kad ši įstatymo nuostata privalomai taikoma tik miestams ir rajonams, kuriuose gyvena daugiau kaip 50 000 gyventojų t.y. Ukmergei ji neprivaloma. Nei viena Lietuvos savivaldybė (kuriuose gyvena mažiau kaip 50 000 gyventojų) šiomis nuostatomis dar nepasinaudojo, nes tai didintų šilumos vartotojų sąnaudas.

Antra. ,,Užmirštama“ informuoti Tarybos narius (ir gyventojus ,kurie domisi Tarybos darbu), kad jeigu gyventojai nepasirinks daugiabučio šildymo sistemų prižiūrėtojo, tai galios Šilumos ūkio įstatymo nuostata, kad jas prižiūrės dabar šildymo sistemas prižiūrintis asmuo. Ukmergėje tai būtų UAB ,,Ukmergės būtų ūkis“,kuriam ir tektų papildomai mokėti už šildymo sistemų (šilumos punktų) priežiūrą.

Trečia. ,,Užmirštama“ informuoti Tarybos narius (ir gyventojus, kurie domisi Tarybos darbu): kiek dabar yra mokama šilumos tiekėjui už šilumos punktų priežiūrą ir kiek reikės mokėti už už šilumos punktų priežiūrą, tarkime, UAB ,,Ukmergės būtų ūkis“.

Viso šito ,,užmirštumo“ (melo) esmė yra dideli pinigai,kuriuos teks susimokėti Ukmergės gyventojams ir kurie galimai atiteks įmonėms,tame tarpe įmonėms, kurių vadovai ar darbuotojai yra Ukmergės tarybos nariai rinkimų į mero postą metu balsavę už merą A.Kopūstą.

Mero kadencijos metu šilumos vartotojai papildomai sumokės daugiau kaip milijoną litų

Priminsiu, kad dabar nustatyta, kad Ukmergės gyventojai, kuriems nuosavybės teise priklauso šilumos punktai už šilumos energiją moka-28,86 сnt/kWh , o gyventojai, kurių šilumos punktai yra šilumos tiekėjo nuosavybė, moka -28,98 сnt/kWh t.y. šilumos punkto priežiūros dydis šilumos kainoje yra 0,12 сnt/kWh. Esant dabartinei tvarkai, per metus gyventojai už šilumos punktų priežiūrą sumokėtų 5-8 litus. Tuo tarpu pagal savivaldybės nustatytus maksimalius šilumos sistemų priežiūros tarifus buto savininkai už šilumos punktų priežiūrą UAB ,,Ukmergės būtų ūkis“ sumoka po 50-80 litų į metus. Priėmus naują sprendimą, kiekvienas buto savininkas per mero A.Kopūsto kadenciją papildomai sumokės vidutiniškai 250 litų, daugiabučio namo butų savininkai (visas daugiabutis) per mero A.Kopūsto kadenciją papildomai sumokės vidutiniškai 13000 litų, o kadangi šilumos punktų,kurie yra šilumos tiekėjo nuosavybėje yra virš 100 daugiabučių namų,visi Ukmergės šilumos vartotojai papildomai mero A.Kopūsto kadencijos metu sumokės 1300000 litų t.y. 1,3 milijonų litų.

Suprantu, kad Ukmergės šilumos vartotojams tai nedideli pinigai ir nedidelė problema, nes priešingu atveju jie jau seniai su šakėmis stovėtų prie savivaldybės.

Savivaldybės pareigūnų nuomonė: milijonus dalinsis Tarybos narių įmonės

Kalbantis su savivaldybės pareigūnais teko išgirsti nuomonę, kad šis Ukmergės tarybos sprendimas yra priimtas siekiant atsiskaityti su  savivaldybės tarybos nariais už jų palaikymą (balsus) renkant rajono meru A.Kopūstą, t.y. sudaryti sąlygas privačioms firmoms  perimti šildymo sistemų priežiūrą ir taip minėtus milijonus pasidalinti. Priminsiu,kad šildymo sistemų priežiūra užsiima dvi įmonės,kurioms vadovauja ar juose dirba Ukmergės rajono tarybos nariai –UAB ,,Izobara“ (tarybos narys J.Armanavičius) ir UAB ,,Komforta“(tarybos narys V.Paknys).

Nėra blogo, kas neišeitų į gerą - bent galime numanyti, kiek kainuoja Tarybos nario balsas renkant rajono merą!

Pabaigai. Artimiausiu metu (po to, kai medžiaga bus pateikta Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Lietuvos Respublikos Seimo antikorupcinei komisijai) pateiksiu faktus ir informaciją apie savivaldybės vadovų galimą korupciją. Išvadas darykite patys!

Pagarbiai,

Lietuvos Nepriklausomybės Atstatymo Akto Signataras Kęstutis Grinius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius