Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 12

Valdančiųjų taupymo užkulisiai

Kiekvieną dieną vis girdime: reikia mažinti valstybės deficitą, reikia taupyti, reikia surinkti daugiau pinigų į valstybės iždą, bet ar tikrai valdančiųjų tikslai yra būtent tokie? Pažiūrėkime atidžiau.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Kiekvieną dieną vis girdime: reikia mažinti valstybės deficitą, reikia taupyti, reikia surinkti daugiau pinigų į valstybės iždą, bet ar tikrai valdančiųjų tikslai yra būtent tokie? Pažiūrėkime atidžiau.

Ko gero, visi pritars, kad tabakas tikrai niekada nebuvo, nėra ir nebus būtinybė žmogui egzistuoti. Tabako gaminių prekyba yra griežtai prižiūrima, o taip pat ir apmokestinama papildomais mokesčiais, siekiant labiau atitraukti žmones nuo šio žalingo įpročio. Kaip žinia, įvairiausi akcizai sudaro pakankamai didelę valstybės pajamų dalį, tad sprendžiant klausimą, iš kurios srities galima padidinti įplaukas valstybei, politikų akys turėtų nukrypti į pajamas iš akcizų. Keista, bet taip nėra. Lietuva Europos Sąjungai yra įsipareigojusi iki 2017m. gruodžio 31 dienos pasiekti 311 LTL už 1000 cigarečių, akcizų tarifą, tačiau strategija, didinti akcizą tabako gaminiams yra abejotina ir objektyviomis priežastimis nepagrįsta - Finansų ministerija siūlo cigarečių akcizą kelti kiekvienais metais po 5%, o ne kasmet po vienoda suma - 13 LTL ( 1000 cigarečių ).

Žvelgiant iš šalies galima nepastebėti didelio apmokestinimo skirtumo, tačiau realybė - kitokia. Proporcingo cigarečių apmokestinimo šalininkė parlamentarė Agnė Zuokienė, nustebo, kad Finansų ministerija galėjo taip „apsiskaičiuoti", todėl ėmėsi iniciatyvos tai pakeisti. Skirtumas tarp šių dviejų apmokestinimų - apie 40 mln. LTL ( per 5 metus ). Vartotojui, siūlomos strategijos apmokestinti cigaretes kiekvienais metais po vienoda suma, didelės reikšmės nesudarys, nes cigarečių pakelio kaina, preliminariais duomenimis, galėtų pabrangti tik apie 0.03-0.05 LTL, tačiau valstybė galėtų gauti net 40 mln. LTL daugiau.

Vertinant, kad valstybės finansinė situacija šiuo metu nėra gera, šie pinigai galėtų labai pagelbėti bendram valstybės iždui. Siekiant sudaryti sąlygas valstybės labui gauti papildomus 40 mln. LTL, buvo kreipiamasi į Lietuvos Respublikos Seimo biudžeto ir finansų komitetą su pasiūlymu keisti cigarečių apmokestinimo tvarką. LR Seimo biudžeto ir finansų komitetas pasiūlymą atmetė. Šis siūlymas buvo pateiktas Seimo nariams, tačiau jie taip pat atmetė. Kyla klausimas, kodėl lengva ranka yra nubraukiamos valstybės galimybės uždirbti papildomus 40 mln. LTL? Tai verčia suabejoti valstybės vadovų deklaruojamais siekiais mažinti deficitą, didinti pajamas ir taupyti, juolab, kad prieš šį apmokestinimą balsuoja net Sveikatos apsaugos ministerijos ministras, p. R.Šukys!

Pabandžiau paanalizuoti priežastis, kodėl Seimo nariams galėjo nepatikti šis siūlymas. Viena iš priežasčių - savi žmogiškieji interesai. Nors gali pasirodyti juokingai, tačiau norint būti teisingiems, reikia neatmesti prielaidos, kad žalingą įprotį turinčiam Seimo nariui gali būti nenaudinga, jog jam šio malonumo pakelio kaina padidės 0.03-0.05 LTL daugiau, tačiau labiausiai tikėtina, kad už šių sprendimų stovi kitų asmenų interesai. Leiskite priminti, kad šio apmokestinimo labiausiai nenori tabako verslo atstovai, tad negalima nepaminėti fakto, kad vienas iš populiariausių rinkoje cigarečių platina įmonė UAB „Mineraliniai vandenys". Ši įmonė priklauso vienam galingiausių šalyje koncernų „MG Baltic", kuris yra labai dosnus valstybės valdyme dalyvaujančioms partijoms. Pažiūrėkime į skaičius - per pastaruosius 5 metus šis koncernas tiesiogiai ir per savo dukterines įmones Tėvynės Sąjungą parėmė 143tūkst. LTL, Liberalų Sąjudį - 324tūkst. LTL, Socialdemokratus - 76.5tūkt. LTL. Bendroje sumoje gaunasi, kad šis koncernas (tiesiogiai ir netiesiogiai) politines partijas parėmė virš pusės milijono litų. Kas galėtų paneigti, kad Seimo narių sprendimui nepritarti inicijuotam apmokestinimo tvarkos pakeitimui, neturėjo įtakos itin dosnūs tabako verslo atstovai? Nejaugi už pusės milijono litų paramą, drįstama atsisakyti valstybei taip reikalingų keturiasdešimties milijonų? O galbūt už „teisingus sprendimus" tabako verslas mokėjo ir daugiau ?

Gerbiamieji Seimo nariai, taip lojaliai dirbdami tabako atstovams galėjote jų bent paprašyti įrengti Jums rūkymo patalpas Seimo rūmuose. Gaila, bet neišdrįsote ir tai padarėte už mokesčių mokėtojų pinigus, tam skirdami 30tūkst. LTL, kurie tikrai nepakenktų biudžeto „skylės kamšymo darbams".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius