-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 11

Valstybiniai brandos egzaminai abiturientės akimis: neišpildyti pažadai ir keistos užduotys

Gegužės pabaigoje prasidėjusi ir jau įsibegėjusi valstybinių brandos egzaminų sesija nenustoja bauginti abiturientų. Šiemet dvyliktokai sprendė pagal atsinaujinusias vertinimo...
Temos: 1 Egzaminas

Gegužės pabaigoje prasidėjusi ir jau įsibegėjusi valstybinių brandos egzaminų sesija nenustoja bauginti abiturientų. Šiemet dvyliktokai sprendė pagal atsinaujinusias vertinimo normas sudarytus egzaminus, kurių daugelis, beje, nenustebino ir menkai skyrėsi nuo praėjusiųjų metų užduočių tiek savo sudėtingumu, tiek sudarymo forma. Nors VBE kasmet yra didžiausias abiturientų streso ir nemigos naktų, praleistų prie knygų, šaltinis, tačiau šiemet nerimą, išvydus egzamino užduotis, pakeitė palaima.. Arba dar didesnis nerimas - priklausomai nuo dalyko, kurio egzaminą pasirinktinai laikė moksleivis, ir laiko, skirto pasiruošimui.

 

Žadėtos permainos anglų kalbos egzamine buvo vienas iš neįgyvendintų Švietimo ministerijos pažadų, nes užduotys buvo pateiktos taip pat kaip ir praėjusiais metais - egzamino pradžioje abiturientai gavo bendras klausymo, skaitymo ir rašymo užduotis ir galėjo jas atlikti pagal pasirinktą eilės tvarką (išskyrus klausymą, kuris, kaip ir įprasta, buvo vykdomas pirmas). Vienintelė naujovė, įgyvendinta anglų kalbos egzamine, buvo use of English (gramatikos) dalies išėmimas iš programos. Nemokantiems gramatikos tai, žinoma, buvo naudinga, visgi vienos dalies praradimas pasunkino kitą egzamino dalį- rašymą. Šiemet anglų egzaminą laikę abiturientai gavo itin plačią ir, deja, ne visiems pakankamai „įkandamą“ temą „The Mass Media“ (žiniasklaidos įtaka žmonių gyvenimo būdui).

 

Lietuvių kalbos egzaminas nustebino temų siaurumu ir gan keistu kontekstinių autorių pasirinkimu - kai kurie jų atrodė sunkiai arba visai nepritaikomi prie duotos rašinio temos, todėl abiturientams teko gerai apgalvoti visus argumentus bei galimybes prieš pasirenkant tinkamiausią temą. Turbūt labiausiai keistoką autorių parinkimą nulėmė lietuvių egzamine tautinėms mažumoms taikomos lengvatos, kurios paskatino 3 privalomų autorių pasirinkimą kiekvienoje temoje išplėsti iki 7. Be to, šiemet pirmą kartą lietuvių VBE nebeliko teksto suvokimo dalies, o buvusią interpretaciją pakeitė pasirenkamas samprotavimo arba literatūrinis rašinys.

 

Istorija daugeliui laikiusiųjų pasirodė gan nesunkiai įveikiamas ir vienas lengviausių VBE. Šaltinių dalis labiau panašėjo į teksto suvokimą, kur beveik kiekvienas mokinys, nepaisant jo gabumų, galėjo nurašyti tekste išdėstytas mintis ir taip, be didelių pastangų pelnyti daugiau balų. Visgi 2013m. Istorijos VBE testinė dalis privertė labiau pamąstyti net ir didžiausius kruopštuolius- klausimai šįkart pasitaikė gan painūs.

VBE abiturientams tradiciškai sukėlė nemažai streso ir pareikalavo atidžiau pasimokyti bent kelias dienas prieš egzaminą, o visus metus egzaminams besiruošusiems moksleiviams jie nesukėlė per didelių sunkumų. Abiturientai kaip geriausią būdą pasiruošti egzaminams išskyrė korepetitorių pamokas (dėl nuolatinės praktikos) ir specialios literatūros, skirtos pasiruošti egzaminams, skaitymą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius