-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 10 15 /16:15

Vilius Semeška: Druskininkų savivaldybėje – laisvo žodžio užtemimas

Nuo to momento, kuomet Druskininkų valdžioje dominuojanti vienintelė socialdemokratų partija per savivaldybės kontroliuojamą biudžetinę įstaigą „Druskininkų švietimo centras“...
Temos: 1 Vilius Semeška

Nuo to momento, kuomet Druskininkų valdžioje dominuojanti vienintelė socialdemokratų partija per savivaldybės kontroliuojamą biudžetinę įstaigą „Druskininkų švietimo centras“ galimai nusprendė išleisti mokesčių mokėtojų lėšomis finansuojamą propagandinį, spalvotą ir net „nemokamai“ dalinamą savaitraštį „Mano Druskininkai“, į įvairias Lietuvos etikos komisijas pasipylė skundai, kuriuose prašoma nubausti nepriklausomus Druskininkų savaitraščius ir jų redaktorius ar atskirus žurnalistus.

Savaitraštis „Mano Druskininkai“ – iliustruota propaganda

Žurnalistų ir leidėjų Etikos komisija, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, Lietuvos žurnalistų sąjungos etikos komisija yra gavusios ne vieną skundą iš Druskinininkų dėl susidariusios regioninės spaudos situacijos savivaldybėje. Už savivaldybės gyventojams priklausančias lėšas leidžiamas savaitraštis, vietinių jau vadinamas „Jo Druskininkai“, pradėjo tiesiogiai konkuruoti su regionine žiniasklaida.

Komerciniai ir privatūs skelbimai, kita reklama, TV programa, valdžios ir jai lojalių veikėjų pasirašyti politiniai straipsniai (nuomonės), fotografijos su politikų atvaizdais įvairiuose renginiuose, tarytum smegenų plovimui brukama į kiekvieną pašto dėžutę. Tam, kad gyventojai, o tiksliau esami ir būsimi rinkėjai iki mirties įsisąmonintų, kas jiems žada šviesesnį rytojų ir jau šiandien suteikia malonę gyventi žvelgiant į poilsiautojams sukurtą rojų bei pramogas.

Propagandai naudojami garbingi asmenys, menininkai, mokytojai, tų pačių savivaldybės administracijos kontroliuojamų įstaigų vadovai, kad valdžios leidinyje galimai kažkiek paslėpti keliamus ir matomus partinius tikslus, tai yra, „pastatyti į vietą“ – parklupdyti nepriklausomus, nepavaldžius du savaitraščius, arba visai juos sužlugdyti. Siauriems partiniams tikslams pasiekti pajungiamos gausios pajėgos fotografuojančių, filmuojančių, rašančių... Netgi savivaldybės administracijoje dirbanti viešųjų ryšių specialistė, dėl to Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisijos pripažinta pažeidusi Etikos kodeksą, dirba propagandai savo rašiniuose-nuomonėse bandydama sumenkinti išdrįsusius vietinę valdžią kritikuoti ar viešai ir laisvai samprotauti.

2013 spalio 5 d. LSD partijos Tarybos posėdyje, jos pirmininkas pranešė: „Siekdami išlaikyti ir auginti rinkėjų paramą rajonuose, inicijavome plataus mąsto bendradarbiavimo su regionine spauda programą. Tikimės, kad ši programa padės suformuoti nuolatinius ir ilgalaikius santykius su rajonų spaudos leidiniais rasti pastovų skaitytoją. Programa kainuoja iš tiesų nemenkus pinigus, todėl skyriai gaudami šią galimybę, turėtų prisiimti ir atsakomybę už rajonų dienraščių talpinamos informacijos kokybę bei aktualumą.“

Druskininkų savivaldybėje socialdemokratų skyriui su vietine spauda bendradarbiauti ir išlaidauti partijos pinigais nebereikia. Tai daroma mūsų visų sąskaita ir nesvarbu, ar mes to pageidaujame ar piktinamės, iliustruota propaganda pasiekia kiekvieno jei ne akį tai bent ausį. Net Druskininkų savivaldybės oficialus tinklapis neretai naudojamas kaip  vienos partijos viešoji erdvė, perkeliant panašaus turinio partinius pranešimus spaudai ar propagandinio leidinio „Mano Druskininkai“ straipsnius.

Druskininkų savivaldybėje – laisvo žodžio užtemimas

Kadangi Druskininkų savaitraščiai, būdami nepriklausomi nuo biudžeto ir veikiantys rinkos sąlygomis, nušviečia kurortą valdančių politikų ypatumus, įvairius galimus vietinės valdžios žongliravimus teisės aktų koridoriuose, kiekvienas tokios žiniasklaidos straipsnis, tikėtina, tampa Druskininkų savivaldybei dirbančių juristų ir advokatų kontorų tiriamuoju objektu. Mūsų mokesčiais išlaikomi juristai, galimai akylai stebi ir analizuoja viešumoje pasirodančius straipsnius, kuriuose, jų nuomone, pažeidžiama savivaldybės administracijos dalykinė reputacija, rengia skundų tekstus. Juridinio asmens, šiuo atveju Druskininkų savivaldybės administracijos, ginama dalykinė reputacija suprantama kaip jo geras vardas, teigiamas vertinimas ir požiūris visuomenėje, verslo aplinkoje.

Tačiau, juk akivaizdu, kad nepriklausomų valdžiai savaitraščiuose publikuojama kritika ir kitokia nuomonė skiriama ne pačiai administracijai, kaip institucijai, su nieko dėtais darbuotojais/specialistais, bet aprašomi yra atskiri jos vadovų sprendimai arba politinio pasitikėjimo aukščiausių vadovų veikla, savivaldybės tarybos daugumos sprendimai. Kažkodėl juridinis asmuo, Druskininkų savivaldybės administracija, puola ginti, tarytum verslo subjektas, savo dalykinę reputaciją? Reikalauja paneigti Druskininkų savivaldybės administracijos dalykinę reputaciją tariamai pažeidžiančią informaciją. Atkreiptinas dėmesys, kad viešas juridinis asmuo, šiuo atveju Druskininkų savivaldybės administracija „nesinaudoja tokiu pat garbės ir orumo/dalykinės reputacijos gynimu kaip ir privatūs asmenys. Jų gynimo ribos siauresnės, jų atžvilgiu leistinos kritikos ribos atitinkamai platesnės negu privataus asmens atveju. Visuomenės informavimo įstatymo 9 straipsnyje nustatyta, jog kiekvienas asmuo turi teisę viešai kritikuoti valstybės ir savivaldybės institucijų bei įstaigų, taip pat pareigūnų veiklą.“ (citata iš Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimo Nr. SPR-100).

Nepriklausomi Druskininkų savivaldybėje leidžiamų savaitraščių redaktoriai taip pat kreipėsi pagalbos į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą, Konkurencijos tarnybą, opozicijoje esantys politikai į Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, Lietuvos žurnalistų sąjungos etikos komisiją. Ar tai nėra ženklas Druskininkų savivaldybės vadovams, kad mūsų savivaldybėje vyksta ne tik demokratijos saulėlydis, bet senokai prasidėjęs ir tebesitęsiantis laisvo žodžio užtemimas  (lot. defection, defectus – senovės tautos, garbinusios Saulę ir Mėnulį kaip dievybę, laikė visuotine katastrofa)?

Linkėtina, kad išrinktieji politikai ir administracijos vadovai, visą savivaldybę matytų ne kaip nuosavą akcinę bendrovę, o savivaldybės administraciją ne kaip uždarąją akcinę bendrovę, ginančią savo dalykinę reputaciją. Pageidautina, kad visi finansiniai resursai būtų nukreipti ne siaurai partiniai propagandai skleisti, bet savivaldybės gyventojų gerovei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius