Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 13

Vilniaus gėda: valkatos ir narkomanai puola turistus ir demonstruoja pūliuojančias žaizdas

Galime džiaugtis augančiu turizmu. Jis auga, tačiau problemų dar yra ir dauguma jūsų ir taip viską žinot. Žinot ir apie didelį sezoniškumą ir apie pasiūlos trūkumą. Yra klausimų...
Senolis, trukdantis vesti ekskursijas
Senolis, trukdantis vesti ekskursijas

Galime džiaugtis augančiu turizmu. Jis klesti, tačiau problemų dar yra ir dauguma jūsų tai žinot. Žinot ir apie didelį sezoniškumą, ir apie pasiūlos trūkumą. Yra ir daugiau problemiškų klausimų. Juos sprendžia atsakingos institucijos. Vykdomos turizmą skatinančios programos ir projektai, investuojami pinigai, skatinamas verslas. Aš, dirbdamas miesto gidu, susiduriu su dar viena problema – valkatomis, gadinančiais miesto ir šalies įvaizdį, ir kartais net tiesiogiai trukdančiais vesti ekskursijas.

Ši problema turi būti išspręsta savivaldybės lygmenyje. Benamiai ir valkataujantys asmenys traukia turistų dėmesį labiau nei turistiniai objektai lankomiausiose vietose. Ką jūs labiau prisimintumėte ir pasakotumėte grįžę namo – Aušros vartų koplyčią ir jame esantį šventą paveikslą ar po tais vartais gulintį valkatą, demonstruojantį atviras žaizdas ir iš kojos varvančius pūlius? Net viduramžiais žmonės mažiau smirdėjo. Pasakojant apie viduramžių Vilnių galima parodyti ir pavyzdį, kaip atrodė raupsuotieji gulintys patvoriuose, o kvapas prie jų prisiartinus tuomet buvo vyraujantis miesto skersgatviuose.

Narkomanas, kurį pažįsta visi gidai

Ką jūs labiau prisimintumėte ir pasakotumėte grįžę namo – Aušros vartų koplyčią ir jame esantį šventą paveikslą ar po tais vartais gulintį valkatą, demonstruojantį atviras žaizdas ir iš kojos varvančius pūlius?

Yra vienas pakankamai jaunas vaikinas, iš pažiūros narkomanas, kurį pažįsta visi gidai. Prisirinkęs pinigų iš turistų jis paskui sėdi brangiose kavinėse ir geria kavą su pyragais. Jis aišku užknisa, bet nors paprašytas atstoti visada nuolankiai pasišalina. Atsimenu ir jo įprotį kaišioti savo žaizdotą koją, pasakoti apie tai, kaip jam reikia pinigų vaistams.

Buvo man toks atvejis, kai apsvaigę benamiai pradėjo prašyti cigarečių iš mano turistų. Aš kaip visada pasiunčiau juos toliau nuo mūsų. Tikėjausi, kad jie nueis, bet pasijutę įžeisti suspaudę kumščius ir pakėlę balsą pajuodėliai puolė link manęs. Muštynių pavyko išvengti, policijos nekviečiau, nes nenorėjau eskaluoti konflikto prie miesto svečių. Savo pradėto pasakojimo toje vietoje nebaigiau, ekskursija buvo sutrukdyta. Pasiūliau turistams eiti toliau. Paėjus turėjau aiškintis, kad čia matot dar niekada taip nėra buvę, ir kad nekreiptų dėmesio.

Prisiartinęs jis pradeda baubti (dainavimu to nepavadinsi). Baubia tyčia, trukdydamas gidui šnekėti.

Prasigėręs senolis

Ypatingai pykstu ant vieno prasigėrusio senolio, kuris tyčia trukdo vesti ekskursijas. Prisiartinęs jis pradeda baubti (dainavimu to nepavadinsi). Baubia tyčia, trukdydamas gidui šnekėti. Prašymas netrukdyti jo neveikia. Tokį elgesį galima paaiškinti pavydu, kad gidai vienos ekskursijos metu uždirba ketvirtadalį ar net pusę jo pensijos. Ne, tai ne kunigaikštis Vildaugas. Kunigaikštis mėgsta garsiai padainuoti, bet paprašytas padaro pauzę ir netrukdo. Matosi, kad protingas žmogus. Netrukdo ir žmogus su dredais, kuris kukliai slankioja su savo manta ir pats visų privengia.

Viena bomžų traukos vieta yra parkelis Raugyklos ir Pylimo gatvių sankirtoje prie kiaušinio skulptūros. Būtu labai gera vieta pailsėti, bet suoliukai visada būna užimti to parkelio gyventojų. Benamiai tą vietą yra išsirinkę ir pamėgę. Šiaip tai jie ten pakankamai ramiai sėdi ir lyg niekam netrukdo. Problema yra ta, kad jie sėdi ten, kur yra dažnai pastebimi turistų. Pro tą vietą eina turistų srautai į senamiestį iš naujo viešbučio „Comfort LT“ esančio Mindaugo gatvėje ir netoli esančio viešbučio „Conti“.

Pats esu ne kartą vedęs pro ten žmones, o ir šiaip dažnai praeinu, palikęs toliau centro automobilį. Toje vietoje jo statyti nenoriu, nors ir vietos ten retai būna. Nenoriu dėl to, kad esu matęs ten vieną bomžą šlapinantis ant automobilio rato.

Senamiestis ir viešbučių kiemai benamių valkatavimui yra ne vieta. Kur yra jų vieta? Jų vieta yra Kariotiškėse, Naujininkuose, prie stoties, Bukčių miškelyje, pie miegamųjų rajonų konteinerių, socialiniuose būstuose, "Caritas" valgyklose, Darbo biržoje, reabilitacijos centruose ir kitur. Lietuva yra laisva šalis, tegu eina kur nori, kad ir į tą patį senamiestį, tačiau ne tam, kad prašytų išmaldos arba lįstų prie turistų ir trukdytų vesti ekskursijas. Jei neklystu Vilniaus centre yra draudžiama valkatauti. Taip pat draudžiama gerti miesto parkeliuose, šiukšlinti ir šlapintis kur papuola.

Benamių mėgstamas miesto parkelis
Benamių mėgstamas miesto parkelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius