-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 19

Vytautas Karsokas. Vieni tvarko, kiti jaukia: prigimtis kenkti?

Balandis Lietuvoje tradiciškai skelbiamas aplinkos sutvarkymo, apsišvarinimo mėnesiu. Nutirpus sniego kalnams, o pievoms bei vejoms dar nesužaliavus iš žemės išnyra tai, kas visą...


Balandis Lietuvoje tradiciškai skelbiamas aplinkos sutvarkymo, apsišvarinimo mėnesiu. Nutirpus sniego kalnams, o pievoms bei vejoms dar nesužaliavus iš žemės išnyra tai, kas visą žiemą tūnojo po stora sniego antklode ir tarsi niekam netrukdė. Apsinuogina tai, kas tikrai nepuošia klasikų apdainuotos lietuviškos gamtos. Žvilgsnis užkliūva už šiukšlėmis ir kitomis žmogaus veiklos atliekomis nusėtų upių, ežerų, kitų vandens telkinių pakrančių.

Gamtos mylėtojai kiekvienais metais organizuoja talkas, kurių metu surenkama šimtai tonų nevalyvų visuomenės narių paliktų šiukšlių. Pastebėta, jog kuo gausiau žmonės poilsiauja gamtoje, tuo daugiau nepageidautinų jų buvimo ženklų lieka. Gaila, bet deja, kol kas tik tokia didžiumos visuomenės narių kultūra bei supratimas apie elgesį gamtoje.
Miestuose padėtis ne ką geresnė, nors čia ištisus metus nenuilstamai pluša didelis būrys kiemsargių, tačiau jie nepajėgūs suspėti surankioti gyventojų mėtomų šiukšlių, jau nekalbant apie jų numylėtinių gyvūnų paliekamas krūveles ekskrementų. Ir nieko nepadarysi, kad daliai piliečių labai patinka gyventi „apkakintoje aplinkoje“, toks jau tas mentalitetas...   

Bet apmaudu ne vien dėl to, jog atsakingi piliečiai visaip stengiasi gražinti mūsų gyvenamąją aplinką, tuo tarpu kiti ją beatodairiškai teršia ar kitaip niokoja, labiausiai apmaudu, kad dalis piliečių tai daro piktybiškai.

Nuotraukose užfiksuotos dvi Marijampolės Degučių gyvenamojo rajono vietos iliustruojančios tai, kas parašyta. Pirmoje nuotraukoje matosi Marijampolės vandentiekio avarinės tarnybos darbuotojų dar nuo žiemos paliktas žemių kalnas ant vejos esančios tarp daugiabučių gyvenamųjų namų R.Juknevičiaus gatvėje. Mat pašalinus avarijos pasekmes kažkaip pamiršta išvežti grunto perteklių, o po to ir tinkamai sutvarkyti aplinką. Kitoje nuotraukoje tyčia suniokota tvorelė sauganti veją nuo mėgstančių vaikščioti ar bėgioti ne tam tinkamose vietose.

Taigi, vieni piliečiai stengiasi gyventi gražiau, tuo tarpu kiti, kiek įmanydami, stengiasi paversti niekais jų pastangas. Kas gi tai – įprotis ar prigimtis kenkti?   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius