Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 08 07 /2014 08 08

Ministerija įvertino visureigių-amfibijų vairuotojų elgesį

„Šį įvykį nufotografavau liepos 23 d. Visureigis įvažiuoja iki slenksčių ir įleidžia į vandenį savo katerį. Paskui siautėja ežere. Nors, kiek žinau, tokios didelės galios kateriams ten plaukioti draudžiama“, – rašo Įkrauk.lt skaitytojas.
Visureigis Bebruso ežere
Visureigis Bebruso ežere / Skaitytojo nuotr.
Skaitytojo nuotr./Visureigis Bebruso ežere
Skaitytojo nuotr./Visureigis Bebruso ežere

Vasarą padaugėjo skaitytojų laiškų, kuriuose klausiama, ar gali po Lietuvos ežerus važinėti automobiliai.

Vos prieš keletą dienų rašėme apie visureigį Germanto ežero maudykloje. Šį kartą – nuotrauka iš Bebrusų pakrantės.

„Šį įvykį nufotografavau liepos 23 d. Visureigis įvažiuoja iki slenksčių ir įleidžia į vandenį savo katerį. Paskui siautėja ežere. Nors, kiek žinau, tokios didelės galios kateriams ten plaukioti draudžiama“, – rašo Įkrauk.lt skaitytojas.

Redakcija kreipėsi išaiškinimo į Aplinkos ministerijos atstovus.

Papildyta Aplinkos ministerijos išaiškinimu: važinėti po ežerus – draudžiama

Plaukiojimo priemonių nuleidimas į vandens telkinį arba iškėlimas iš vandens telkinio naudojant autotransporto priemones galimas tik tam tikslui įrengtose vietose (uostuose, prieplaukose ir kitose vietose, kur yra įrengti elingai ar kitos specialios priemonės plaukiojimo priemonių nuleidimui ar iškėlimui).

Įvažiuoti į vandens telkinį transporto priemonėmis draudžiama, kadangi pažeidžiamos Vyriausybės nutarimo „Dėl specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“, patvirtinto XXIX „Vandens telkinių apsaugos juostos ir zonos“ skyriaus 126.4 p. reikalavimai.

Plaukiojimo priemonių nuleidimas į vandens telkinį arba iškėlimas iš vandens telkinio naudojant autotransporto priemones galimas tik tam tikslui įrengtose vietose.

Taip pat paviršinių vandens telkinių apsaugos juostoje veiklą reglamentuoja ir Lietuvos Respublikos saugomų teritorijų įstatymo 20 str. 4 d.

Važinėjimas į ežerus visureigiais prieštarautų vandens telkinio naudojimo ir apsaugos režimui.

Paviršinio vandens telkiniai rekreacijai ir sportui gali būti naudojami vadovaujantis Vandens įstatymo, Teritorijų planavimo įstatymo, Turizmo įstatymo bei Saugomų teritorijų įstatymo nustatytais reikalavimais.

Tam, kad į vandens telkinius nepatektų pavojingų medžiagų, vandens telkinių krantai būtų apsaugoti nuo erozijos, būtų užtikrintas vandens telkinių pakrančių ekosistemų stabilumas, saugomas vandens telkinių pakrančių gamtinis kraštovaizdis bei jo estetinės vertybės, išskiriamos paviršinio vandens telkinių ekologinės apsaugos zonos.

Pagal Saugomų teritorijų įstatymo 20 straipsnio, Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų, nuostatas, vandens telkinio pakrantės apsaugos juostose paprastai draudžiama statyti motorines transporto priemones arčiau kaip 25 metrai iki vandens telkinio kranto.

Paprastai draudžiama statyti motorines transporto priemones arčiau kaip 25 metrai iki vandens telkinio kranto.

Motorinės transporto priemonės gali būti statomos tik tam skirtose vietose – automobilių stovėjimo aikštelėse, kurios prie vandens telkinio paprastai būna įrengtos rekreacinėse zonose – stovyklavietėse, poilsiavietėse, paplūdimiuose ir pan.

Rekreacinės zonos (poilsiavietės, stovyklavietės, kempingai ir pan.) būna pažymėtos saugomos teritorijos tvarkymo plane, kai tai yra saugoma teritorija, taip pat savivaldybės lygmens ir vietovės lygmens bendruosiuose planuose, kituose teritorijų planavimo dokumentuose.

Surasti rekreacines zonas (įrengtas stovyklavietes, poilsiavietes, paplūdimius ir kt.) galima rasti atitinkamos savivaldybės tinklapyje pagal adresą, o kai tai yra saugoma teritorija – atitinkamos saugomos teritorijos direkcijos tinklapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius