Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 08 11

Klimato pokyčiai: į Vilnių užklydo retas, bet gamtininkų labai lauktas svečias – vabzdys maldininkas

Sekmadienį sostinės centre, netoli Lukiškių aikštės, vilnietis Žilvinas pastebėjo ir net spėjo nufotografuoti Lietuvoje labai retą svečią – vabzdį maldininką. Gamtininkai neslepia nekantriai laukę kokio nors pranešimo apie šį vabzdį, o dar labiau norėtų jį patys aptikti.
Japonija. Vabzdys maldininkas
Vabzdys maldininkas / Audriaus Sabūno nuotr.

„Gaila, kad laiptinės langas neatsidaro – tokį grožį tikrai būčiau priglaudęs kaip šeimos narį. Klausimas, kokia proga jis čia atkeliavo: dėl tropinių karščių, tranzitu ar artėjančių Žolinių proga?“ – laiške redakcijai svarsto Žilvinas.

Gamtos tyrimų centro Entomologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja Jolanta Rimšaitė paaiškino, kad europinis maldininkas (Mantis religiosa) pirmą kartą Lietuvoje aptiktas 2008 metais.  

Penki suaugę vabzdžiai buvo pastebėti rugpjūčio mėnesį įvairiose Vilniaus miesto vietose, viena nuo kitos nutolusiose per 1–5 kilometrus.

Klausimas, kokia proga jis čia atkeliavo: dėl tropinių karščių, tranzitu ar artėjančių Žolinių proga?

2010 metais jau užregistruota keliolika pranešimų apie šį vabzdį – iš Vilniaus, Kauno, Rytų ir Pietų Lietuvos. 2013-aisiais viena patelė stebėta Čepkelių rezervate.  

„Visi maldininkai Lietuvoje buvo stebimi nuo antros rugpjūčio dekados, stipriai atšilus orui. Pirmieji pranešimai mus pasiekdavo po audrų, todėl šiemet taip pat nekantriai laukėme pranešimo apie šį vabzdį, o dar labiau norėtųsi ir patiems jį aptikti. Skaitytojui iš Vilniaus pasisekė tai padaryti pirmam“, – kalbėjo J.Rimšaitė.

Įdomu, kad maldininkas dažniausiai aptinkamas centrinėje miesto dalyje, buvo sugautas biuruose, prie parduotuvių ar degalinių. „Matyt, jį atvilioja dideli apšviesti pastatų langai“, – svarsto J.Rimšaitė.

Ar pavyks įsitvirtinti, parodys laikas

Vienas rastas maldininkas – būtų išimtis, kurią nesunku paaiškinti: gal tai pasprukęs augintinis?

„Tačiau tai, kad šie vabzdžiai randami kelerius metus iš eilės skirtingose Lietuvos vietose esant panašioms oro sąlygoms ir maždaug tuo pačiu metu, leidžia svarstyti ir kitas versijas. Gali būti, kad šis vabzdys natūraliai plinta į mūsų šalį. Ar pavyks jam čia įsitvirtinti, parodys laikas“, – aiškina gamtininkė.

maldininkas
Žilvino Vilniuje nufotografuotas maldininkas.

Arčiausiai Lietuvos natūraliai europinis maldininkas gyvena gerai įšilusiose pievelėse, pušynų pakraščiuose Lenkijoje. Dar XVIII amžiuje ši rūšis gyveno prie Varšuvos ir buvo nurodoma kaip nereta. Tačiau pastaraisiais metais situacija pasikeitė – dabar ji nyksta ir yra įrašyta į Lenkijos Raudonąją knygą.

Maldininkas registruotas ir Latvijoje bei Baltarusijoje. Vidurio Europoje tai – taip pat nykstanti rūšis.

Plačiausiai ji paplitusi Centrinėje ir Pietų Europoje, Azijoje, Afrikoje, introduokuota Australijoje, Šiaurės Amerikoje.

Laukia pasakojimų ir nuotraukų

Maldininkai – tai plėšrūs vabzdžiai, maistą gaudo tam pritaikytomis priekinėmis galūnėmis. Patinai užauga iki 52 mm, patelės – iki 75 mm.

Gamtos tyrimų centras apie šiemet kur nors pastebėtą maldininką informacijos laukia elektroniniu adresu entlab@gmail.com.

„Prašome informacija dalytis tik tuo atveju, jei nuotraukoje matyti vabzdys ir aplinka, kurioje jis stebėtas“, – aiškina J.Rimšaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius