-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 19

Mažeikiuose bus sterilizuojamos miesto katės

Lietuvoje vis daugėja geros valios žmonių, prisidedančių prie beglobių gyvūnų padėties gerinimo.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Lietuvoje vis daugėja geros valios žmonių, prisidedančių prie beglobių gyvūnų padėties gerinimo. Vienas iš pagalbos būdų – vis plačiau taikoma laukinių miesto kačių populiacijos mažinimo programa „Pagauk – Sterilizuok – Paleisk“. Prasidėjusi 2008 metais savanoriškų gyvūnų globos organizacijų iniciatyva ir visuomenės aukų remiama programa tęsiama ne tik Vilniuje, Kaune ir Jonavoje, bet imta vykdyti ir kituose Lietuvos miestuose.

Pati „Pagauk – Sterilizuok – Paleisk“ (PSP) programa „pasiskolinta“ iš užsienio, ji sėkmingai padėjo savanoriams sustabdyti kačių dauginimąsi ne vienoje išsivysčiusioje Europos valstybėje. Programa yra efektyvi ir humaniška – katės nėra naikinamos, bet sterilizuojamos ir paleidžiamos atgal į savo gyvenamą teritoriją. Sutartas tarptautinis sterilizuotos miesto katės ženklas – patrumpinta katės kairė ausytė. Pamatę tokią katę galite būti tikri, kad ji kastruota, paskiepyta nuo pasiutligės ir prižiūrima gerų žmonių.

Nuo 2012 metų iniciatyvių savanorių dėka PSP programa pradėta vykdyti ir Mažeikiuose. Programą vykdo Mažeikių gyvūnų globos draugijos savanorės, o jas apmokė ir reikiama įranga aprūpino Gyvūnų sterilizacijos fondas iš Kauno. Kaunietė Lina Brukaitė yra pirmoji ir daugiausia patirties Lietuvos PSP programos vykdyme turinti savanorė, ji kovo mėnesį vykdė apmokymus mažeikietėms. Gyvūnų sterilizacijos fondas nupirko ir mažeikietėms paskolino specialią įrangą, leidžiančią saugiai gabenti gyvūnus, taip pat apmokėjo pirmąją už veterinarų paslaugas susidariusią sąskaitą, šitaip paskatindami jauną mažeikiečių organizaciją tvarkytis savo mieste. Mažeikių gyvūnų globos draugija susikūrė 2010 metais, kai susivienijo kelios aktyvios gyvūnus mylinčios ir gelbėti trokštančios moterys. Per daugiau nei metus jos sugebėjo išgelbėti ir naujus namus surasti daugiau nei šešiasdešimčiai kačių.

Bendradarbiauti ir prisidėti prie beglobių mažinimo sutiko ir veterinarijos gydytojas Saulius Petrauskas bei jo klinikos personalas.

Kovo mėnesį sterilizuotos net 27 katės iš Taikos, Ventos, Varduvos, Žemaitijos, Naftininkų, Pavasario gatvių bei iš Kurmaičių ir Linelio sodų bendrijų. 16 kačių paleista atgal į jų gyvenamas teritorijas, o 11 katinukų, dalyvajusių programoje, iškeliavo į savanorių namus ir ieškos savo naujųjų šeimininkų, nes jie jaukūs ir neišgyventų gatvėje. Ateityje bus sterilizuojama ir daugiau kačių, kurias su gyventojų pagalba sugaus Mažeikių gyvūnų globos draugijos vadovė Daiva Radzevičienė ir kitos savanorės.

Kodėl ši programa reikalinga? Benamės katės neatsiranda iš niekur, tai – neatsakingų žmonių iš namų išmestos katės, prisitaikiusios gyventi gatvėje ir ten besidauginančios. Katės žūva dėl neatsargumo, žmonių žiaurumo, siaubingų Lietuvos šalčių ir tik PSP programa gali sustabdyti šią bėdą. Katės po operacijos tampa ramesnės, nes jų nebekamuoja dauginimosi instinktai, nebeatsiranda mažų kačiukų, dažnai žūvančių jiems nesvetingoje aplinkoje, pavasarį katės nebekelia triukšmo ir žinoma, katės yra sanitarės – jos naikina daugiabučiuose gyvenančias peles ir žiurkes. Ramios, sočios ir sveikos kirptaausės yra kiemo puošmena ir pavyzdys, kaip humaniškai ir bendromis jėgomis galima spręsti žmonių ir gyvūnų problemas. Gyvūnų sterilizacijos fondas jau turi puikios patirties Kauno mieste – jame žymiai sumažėjo ir toliau mažėja beglobių kačių, todėl PSP programa tikrai pasiteisino. GSF savanoriai tikisi ir kitų miestų gyventojų susidomėjimo ir palaikymo, nes tiki šios programos sėkme ir mato konkrečius rezultatus.

Abi bendradarbiaujančios organizacijos susikūrė nesenai, todėl joms labai reikalinga ne tik finansinė parama, bet ir pagalba daiktais, gyvūnų maistu, indeliais ir kitomis priežiūros priemonėmis.

Organizacijų rekvizitai:

VšĮ Gyvūnų sterilizacijos fondas

Įmonės kodas: 302720537

Banko sąskaitos nr. LT627300010130595181 (Swedbank)

SWIFT/BIC kodas HABALT22

El. paštas: info@gyvunusterilizacija.lt

www.gyvunusterilizacija.lt

VšĮ Mažeikių gyvūnų globos draugija

Įmonės kodas: 302551425

Banko sąskaitos nr. LT417300010124535678 (Swedbank)

SWIFT/BIC kodas HABALT22

El. paštas: mazeikiuggd@gmail.com

Tel. nr.: +370 699 81662 (vadovė Daiva Radzevičienė)

www.mazeikiugyvunai.lt

Sandra Boguževičiūtė,

VšĮ Gyvūnų sterilizacijos fondas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius