-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 03

Mokinių Ekskursija į „gyvybės vagonėlius“: paskutinė viltis beglobiams miesto gyvūnams

Natalija Kurdiukova /LGGD VS Kodėl Lietuvoje tokie žmonės žiaurūs ir neatsakingi gyvūno atžvilgiu? Kodėl taip lengvai gali išmesti šuniuką arba kačiuką, tik todėl kad gyvūnas...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas
Temos: 1 Ekskursija

Natalija Kurdiukova /LGGD VS

Kodėl Lietuvoje tokie žmonės žiaurūs ir neatsakingi gyvūno atžvilgiu? Kodėl taip lengvai gali išmesti šuniuką arba kačiuką, tik todėl kad gyvūnas atsibodo arba susirgo?  Apie žmonių neatsakingumą ir žiaurų elgesį su gyvūnais, Lietuvos Gyvūnų Globos Draugijos savanoriai pasakojo mokiniams, kurie pasaulinės gyvūnų globos dienos proga nusprendė aplankyti „gyvybės vagonėlius“. Mokiniai iš pagrindinės Liepkalnio mokyklos kruopščiai pasiruošė ekskursijai, nes mažiesiems broliams atvežė lauktuvių: konservų, sauso ėdalo, skanėstų, laikraščių ir paklotėlių. Septintokai labai įdėmiai klausė pasakojančius savanorius ir sužinojo daug naudingos informacijos apie „gyvybės vagonėlių“ įkūrimą ir veiklą.    

Geltoni nameliai ant ratų , dar vadinami „gyvybės vagonėliai“- paskutinė viltis beglobiams miesto gyvūnams, patekusiems į benamių gyvūnų sanitarinę tarnybą UAB „Grinda“ . Patys vagonėliai ir jų augintiniai įsikūrę Vilniuje, L.Giros g. 131, savivaldybės įmonės „Grinda“ teritorijoje.  „Gyvybės vagonėliuose” įkurdinti ir savanorių prižiūrimi gyvūnai, buvę pasmerktieji, kurie  benamių gyvūnų sanitarinėje tarnyboje UAB "Grinda" išbuvę karantino laikotarpį, nebuvo padovanoti ir pagal galiojančius terminus pirmi stovėjo prie mirties slenksčio, dabar ramiai laukia būsimų naujų šeimininkų.

Pagal Vilniaus maisto ir veterinarijos tarnybos pateiktą statistiką 2005-2009 m. UAB „Grinda“ sunaikinamų gyvūnų skaičius iš esmės nesikeitė (svyravo 5326-4620) – vidutiniškai 5111 gyvūnų per metus buvo eutanazuota. Gyvūnų gaudymo ir naikinimo mechanizmas visiškai nesprendžia benamių gyvūnų populiacijos problemos – sugautų ir sunaikintų gyvūnų vietą greitai užima kiti gyvūnai, o biudžeto lėšos išleidžiamos pasekmėms apmaldyti, pamirštant apie priežastis.

Reikia pažymėti, kad UAB „Grinda“ per visą savo veiklos laikotarpį nesiėmė jokių žingsnių
situacijai gerinti. Apie sanitarinėn tarnybon patekusius gyvūnus nebuvo teikiama išsami ir operatyvi informacija, todėl šių gyvūnų adaptacijai nebuvo sudaromos prielaidos (apie 95% keturkojų, patekusių į sanitarinę, buvo sunaikinami).

2009 m. lapkričio mėn. UAB „Grinda“ teritorijoje įsikūrus LGGD „Gyvybės vagonėliams“,
sunaikinamų gyvūnų skaičius ėmė ženkliai mažėti (2010 m. buvo sunaikinta 2487 gyvūnai –
dvigubai mažiau už 2005-2009 m. vidurkį) ir toliau tebemažėja. Jau treti metai  LGGD VS savanoriai gelbėja gyvūnus iš sanitarinės tarnybos.


LGGD Vilniaus skyrius yra savanoriška, nepelno siekianti organizacija, savo veiklą vykdanti tik iš žmonių ir organizacijų paaukotų lėšų bei 2 proc. GPM paramos. Savo veiklą pradėjo dar visai neseniai - nuo 2009 m. lapkričio mėn. pabaigos.

Gyvybės vagonėlių šuniukai ir kačiukai gyvena vagonėliuose tol, kol nesulaukia naujojo šeimininko. Gyvūnų nuotraukos su aprašymais galima rasti internetiniame puslapyje www.beglobis.lt arba www.gyvunugloba.lt. Šiuo metu vagonėliuose naujų šeimininkų laukia apie 150 gyvūnų, kurie buvo perimti iš gyvūnų sanitarinės tarnybos UAB“Grinda“. Patenkant į tarpinę stotelę nuo sunaikinimo, gyvūnai yra prižiūrimi, maitinami, jiems suteikiama medicininė pagalba bei duodamas vardas. Iš sanitarinės tarnybos perimami įvairūs gyvūnai: sergantys, senučiukai, akliukai, suluošinti, taip pat suaugę gyvūnai, nemažai mažiukų ir paaugliukų. LGGD VS savanoriai kiekvieną dieną atvažiuoja į vagonėlius ir rūpinasi šuneliais ir katinėliais. Anot savanorių:"Gyvybė – tai stebuklas. Nesvarbu, ar ji žmogaus, ar gyvūno, tai – kažkas nepaprasto. Sunku apibūdinti jausmą, kurį patiri gelbėdamas gyvybes. Tai ir šioks toks nuovargis bei rūpesčiai, kai susiduriame su sunkumais, bet viską atperka džiaugsmas, kai matai gyvūnėlių dėkingas akis. Vien mintis, kad šios meilės ištroškusios būtybės galėtų būti sunaikintos, atrodo siaubinga. Na, o kai mūsų globotinius perima rūpestingi naujieji šeimininkai, apima jausmas, kad mūsų veikla nėra beprasmė."

Liepkalnio pagrindinės mokyklos mokiniai liko labai patenkinti, nes galėjo ne tik pasiklausyti pasakojimus apie žiaurų elgesį su gyvūnais, bet ir pavedžioti šuniukus. Aukselis, Goldas, Džokas, Tajus, Tomis ir paaugliukė Lada sulaukė didelio septintokų dėmesio. Mokiniai galėjo su šuniukais ne tik pasivaikščioti, bet ir pažaisti, pakasyti už ausyčių, paglostyti ir per 1,5 valandos parodyti visą meilę gyvūnams kurį susikaupė jų mažytėse širdutėse.

Labiausiai mokinius nustebino trys suaugę katukai, kurie laisvai galėjo vaikščioti vagonėlių teritorijoje ir murkti, kai mokiniai ėmė juos ant rankų ir glostė.

Septintokams ekskursija labai patiko, nes jie gavo pasitenkinimą  bendraudami su gyvūnais. Liepkalnio pagrindinės mokyklos mokiniai kviečia ir kitų mokyklų mokinius aplankyti „gyvybės vagonėlius“, o žmonių prašo būti atsakingiems ir nelikti abejingiems gyvūnu atžvilgiu. Būkime geri ir mylėkime tuos, ką sukūrė Dievas!


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius