Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 30

Vilniuje veterinarai kviečia visuomenę padėti beglobiams gyvūnams

Jau keletą metų iš eilės Vilniuje siekiama sumažinti beglobių, valkataujančių gyvūnų gatvėse skaičių. Gatvėse jie atsiduria dėl įvairių priežasčių – kartais pabėga, pasimeta, tačiau dažniausiai – jų šeimininkų noru.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Jau keletą metų iš eilės Vilniuje siekiama sumažinti beglobių, valkataujančių gyvūnų gatvėse skaičių. Gatvėse jie atsiduria dėl įvairių priežasčių – kartais pabėga, pasimeta, tačiau dažniausiai – jų šeimininkų noru.

Pats opiausias pavyzdys - perpildyta per šias Kalėdas ir Naujuosius metus „Grinda“ prieglauda. Kalėdinis ir Naujųjų metų stebuklų metas jau ne pirmais metais tampa nelaime daugeliui šunų ir kačių. Į „Lesė“ prieglaudą kas dieną atvežama po keletą gyvūnų – kai kuriuos atneša gyventojai, kitus perduoda už gyvūnų gaudymą atsakingos tarnybos.

Patekti į prieglaudą – tai galimybė kiekvienam gyvūnui surasti naujus namus. Tačiau, daugelis jų praleidžia už grotų metus. Gyvūnų globos namuose dirbantys savanoriai pripažįsta – šiandien sunkiau rasti beglobiam gyvūnui naujus šeimininkus, nei finansavimą maistui, patalpų išlaikymui. Žmonės daugiau linkę aukoti pinigus ir jausti, kad prisideda prie gero darbo, nei prisiimti atsakomybę už šuns ar katės gyvenimą.

Viena iš šios problemų priežasčių – žmonių noras būti apsaugotais. Gyvūnas, paimtas iš gatvės, turi būti ne tik mielas ir gražus – jis turi būti sveikas. Gyvūnų mėgėjams reikia garantijos, kad gyvūnas nebus pavojingas šeimos nariams, neperneša pavojingų ligų. Tam užtikrinti, reikalinga kiekvieno gyvūno veterinarinė apžiūra ir kastracijos / sterilizacijos operacija.

Šios problemos sprendimo variantą pasiūlė Dalius Liutkus, Vilniaus miesto veterinarijos gydytojas. UAB „Žvėryno veterinarijos gydykla“ įsteigė specialų fondą, į kurį pervedama po 2 Lt nuo kiekvieno padaryto klinikos filialuose skiepo. Kovo mėnesį, už sukauptą sumą bus įsigyta medikamentų ir priemonių beglobių gyvūnų kastracijai / sterilizacijai, apžiūrai. Po atliktų operacijų, šunys ir katės kur kas greičiau suras naujus namus. Tokiu būdu, visi gyventojai, norintys pasirūpinti savo augintinių sveikatą ir atvedę juos į kliniką skiepijimui, dažnai patys to nežinodami, padeda ir benamiams gyvūnams.

„Skelbdami šia akciją tikimės visuomenės palaikymo. Tiesiog pasirūpindami savo augintiniu šiuo metu galite padėti ir vienam šuniukui ar kačiukui greičiau susirasti naują šeimininką. Net jei neturite augintinio, galite paskleisti šią žinią pažįstamiems ir atkreipti visų dėmesį į benamius gyvūnus. Galbūt šios akcijos dėka beglobiai gyvūnai sulauks visuomenės dėmesio ir tai padės jiems susirasti naujus namus”, – sako veterinarijos gydytojas Dalius Liutkus.

Veterinarijos gydytojas tiki, kad jeigu tokią praktiką pradėtų vykdyti ir kitos klinikos, veterinarų ir miesto gyventojų bendradarbiavimas galėtų tapti nuolatiniu, o ne vienkartine akcija ir padėtų išsaugoti daugelio gyvūnų gyvybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius