Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2013 11 11 /16:19

Jaunųjų geografų mokyklos rudens sesija – pilna gerų įspūdžių

Per rudens atostogas vieni mokiniai vėl susitiko per JGM rudens sesiją. Šį kartą susitikimas buvo Dzūkijos Nacionaliniame parke, Zervynų kaime. Atvažiavę traukinių ar su tė...
Zervynos
Zervynos
Temos: 1 Ruduo

Per rudens atostogas vieni mokiniai vėl susitiko per JGM rudens sesiją. Šį kartą susitikimas buvo Dzūkijos Nacionaliniame parke, Zervynų kaime. Atvažiavę traukinių ar su tėveliais į Arturo Svirnelio sodybą, pasikrovę daiktus, apsigyvenę visi kartu nuėjom į pirmus užsiėmimus. Tai buvo pažintinė ekskursija po Zervynų kaimą, kurį mums vedė dr. Giedrė Godienė. Mes susipažinom su kaimo istoriją, su tradicijomis. Kaime gyvena tik apie 30 žmonių, bet pastovių gyventoju dar mažiau – tik 3-4 žmonės.

Daug namų jau beveik nugriuvo ir kaimas lėtai nyksta. JGM‘iečiai galvoja, kad kaimas neišnyks, o čia bus atidarytas kaimo turizmo sodybos. Tokių būdų bus galima išsaugoti unikalų kaimą. Birutė Tanulevičinė ir Arturas Svirnelis, vietiniai gyventojai, susipažino mus su kaimo istorija ir tradicijomis. Birutė Tanulevičinė – 86 metų močiutė gyvenanti Zervynose nuo 1948 metų, papasakojo mums apie gyvenimą kaime, kaip anksčiau žmonės gyveno ir dirbo, kaip keitėsi gyvenimas bėgant laikui, ir padainavo mus dvi dzūkiškas dainas.

Kita diena Marcinkonyje mes aplankėm Dzūkijos Nacionalinio parko muziejų ir nuėjom į Čepkelių raistą. Mes susipažinome su kitomis tradicijomis ir sužinojome daug iš Dzūkijos istorijos. Kelias į Čepkelių raistą buvo tolimas, bet mes draugiškai nuėjom iki jų ir atgal.

Vakare mūsų laukė Algio Svirnelio pasakojimas apie kasdienį gyvenimą Zervynose, apie tai, kokie anksčiau buvo instrumentai ir maisto saugojimo būdai. Užkandę bandelės su arbata mes galėjom pažaist tenisą, bilijardą ar smiginį.

Paskutinį stovyklos-sesijos dieną JGM‘iečių laukė pažintinis žygis Ūlos pakrantėmis iki „Ūlos akies“ ir atgal. Virginijus Gerulaitis pasakojo mums, kaip susiformavo Dzūkijos kraštovaizdis, kaip į kraštovaizdžio kaitą veikė Ūlos upė ir kaip pirmi žmonės atėję į šį kraštą galėjo čia gyventi.

Sesija pasibaigė ir visi JGM atsisveikino su vadovais. Vienus atvažiavo paimti tėveliai, o kiti draugiškai pažygiavo prie traukinio. Gaila, bet sesija pasibaigė ir reikia grįžti namo. Bet ne visi norėjo atsisveikinti taip greitai. Maža JGM‘iečių grupė, atvažiavę į Vilnių, nuėjo į McDonald‘s ir dar bendravo, nenorėdami atsisveikinti.

Po šios JGM rudens sesijos kiekvienam moksleiviui, kuri joje dalyvavo, liko daug įspūdžių ir gerų prisiminimų. Už tai mes turime padėkoti mūsų vadovams: Sabinai Pranculienei, Linoretai Vasilevičienei, Genovaitei Kynei ir Virginijui Gerulaičiui. Taip pat noriu padėkoti dr. Giedrei Godienei, Birutei Tanulevičinei, Arturui Svirneliui. Didelis AČIŪ JGM alumnams Akvilei, Austėjai, Linui ir Aurelijui, kurie taip pat dalyvavo šioje rudens sesijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius