Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 10

Konkursas „Karjeros patarimas“. Vienas dalykas, kurio verta išmokti

Karjeros patarimų galima duoti begalę ir visi jie gali būti teisingi ir tuo pat metu neteisingi, nes kiekvienas esame skirtingi: gimėme skirtingu laiku, augome skirtingoje...
Pinigai
Pinigai / Fotolia nuotr.

Karjeros patarimų galima duoti begalę ir visi jie gali būti teisingi ir tuo pat metu neteisingi, nes kiekvienas esame skirtingi: gimėme skirtingu laiku, augome skirtingoje aplinkoje ir turėjome skirtingas sąlygas, be to turime skirtingus pomėgius, charakterius. Dėl to, mano nuomone, svarbiausia pažinti save, o tai galima padaryti tik „bandant gyvenimą“.

Tačiau yra vienas dalykas, kuriuo visiems reikia ir sąmoningai, ar nesąmoningai planuodamiesi savo karjerą, siekiame, t.y. pinigų. Mano patarimas, kuriuo norėčiau pasidalinti su visais, nes tikiu, kad šis gebėjimas, įgūdis, ar kaip jį bepavadintumėme, gali ir turi būt ugdomas jau mokyklos suole ir gali padėti gyventi geriau kiekvienam. Ir patarimas skamba taip: „Išmok skaičiuoti pinigus“.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo labai absurdiškas patarimas, nes juk kiekvienas moka skaičiuoti. Taip, tačiau ne kiekvienas skaičiuoja. Kai kurie teisinasi, kad ką jiems skaičiuoti, jeigu jie neuždirba. Tačiau tikriausiai vis tiek išleidžia. Žemiau pateikiu 4 etapus, kuriuos verta praeiti skaičiuojant pinigus ir prie kiekvieno etapo paaiškinsiu, kam to reikia.

Pirmas etapas: „Skaičiuok viską“
Studentai, moksleiviai, o ir dirbantys žmonės dažnai sako, kad kam skaičiuoti pinigus, jei aš jų neturiu, negaunu, ar ir taip visus turiu išleisti būtinoms reikmėms? Ogi pirmiausia tam, kad žinotum, koks iš vis yra Tavo poreikis. Pradėk nuo žymėjimo: kiek gavai pinigų (kišenpinigiai, papildomi darbai, dovanos ir pan.) ir kiek išleidai per mėnesį. Išlaidas geriausia sekti kasdien, tada bus tiksliausia suma. Šiame etape tiesiog žinosi, koks yra maždaug Tavo mėnesinis pagrindinis poreikis, kiek gauni, kiek trūksta ar kiek susitaupai.

Antras etapas: „Žinok iš kur ir kam“
Šiame etape privalai ne tik žinoti, kiek bendrai pinigų gavai ar išleidai, bet ir iš kur ar kam. Gali sugrupuoti savo išlaidas į pvz. maistas, pramogos, daiktai ir pan. Tokiu būdu matysi, kur daugiausia „dingsta“ pinigų ir galbūt atrasi vietas, kur galima būtų pasitaupyti „geresniems tikslams“.

Trečias etapas: „Planuok į priekį“
Šiame etape pradėk planuoti savo išlaidas, t.y. sudaryk mėnesio biudžetą ir jo laikykis. Kiekvienai išlaidų kategorijai priskiri sumą, kurią stengiesi neviršyti. Kas lieka - tai santaupos kitam laikotarpiui. Pvz. kiekvieną mėnesį skiri 10 Lt skanėstams ir šį mėnesį išleidai 8, tai 2 Lt pereina kitam mėnesiui ir jau „sąskaitoje“ turi 12 Lt. Šis įgūdis puikiai pravers gyvenant savarankiškai, kai privalai „tilpti“ į savo pajamas.

Ketvirtas etapas: „Žinok, kiek kainuoja“
Apie šį etapą galima būtų parašyti labai daug ir skirtingiems atvejams skirtingai, tačiau susikoncentruosiu tik į tuos, kas uždirba ir gyvena su tėvais. Šiame etape stenkis sužinoti kuo daugiau apie tai, kas kiek kainuoja ir priskirk tas išlaidas sau. Skamba gan sudėtingai, tačiau pasistengsiu išaiškinti vaizdžiai. Tarkime, gyveni su tėvais ir Tavo tėvai padengia tam tikrus dalykus, kuriais Tu naudojiesi, pvz. butas, komunalinės, maistas ir t.t. Šiame etape privalai žinoti ir skaičiuoti taip pat šias išlaidas. Sužinok kiek Tavo tėvai moka per mėnesį ir padalink tas išlaidas į tiek žmonių, kiek jomis naudojasi. Tada žinosi kokia dalis sumos „priklauso Tau“. Jeigu jau uždirbi, tai gali pradėti šią sumą dengti pats, taip padėdamas tėvams arba jeigu tėvai yra linkę mokėti patys, tai tiesiog padaryk savo biudžete kategoriją „Šeimos išlaidos“ ir ją traktuok kaip indėlį į savo savarankišką gyvenimą ateityje. Turėtų susidaryti nemenka sumelė gyvenimo startui, bent jau taip buvo man.

Jeigu pereisi per visus etapus ir visą laiką skaičiuosi pinigus, tai išmoksi atrasti galimybes, kaip juos „sutaupyti“, „panaudoti“ ir „užsidirbti“ visur. Tai bus naudinga tiek Tavo asmeniniame gyvenime, tiek Tavo darbe, tiek Tavo versle.

Sėkmės!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius