Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 18

Konkursui „Sava Roma”: Roma mano kraujyje. Ar tikrai? Metas įsitikinti!

Nukeliauti į Romą visada buvo mano svajonė. O pati šalis, kurios sostinė ir yra Roma, visuomet mane magiškai traukė. Negaliu tiksliai atsakyti kodėl: gal dėl kultūros, gal dėl...
Temos: 1 Roma

Nukeliauti į Romą visada buvo mano svajonė. O pati šalis, kurios sostinė ir yra Roma, visuomet mane magiškai traukė. Negaliu tiksliai atsakyti kodėl: gal dėl kultūros, gal dėl maisto, gal dėl nuostabaus šios šalies klimato ar dėl mėgstančių garsiai ir su rankų mostų pagalba kalbėti vietos žmonių. Bet nepagalvokite, jog ką tik parašytasis sakinys išreiškia mano abejonę. Ne, taip nėra – aš tvirtai žinau, jog Italija yra mano svajonių šalis! Italija, o ypač jos sostinė Roma, visad mane magiškai traukė...Čia netgi galiu paatvirauti – aš niekada nesijaučiau tikra lietuve, nors mano pasas bei kilmė sako priešingai. Aš visada jaučiuosi esanti pietietė: mano charakteris yra temperamentingas, būdas karštas – neveltui, juk esu Liūtė pagal horoskopo ženklą – taip pat tiesiog dievinu šiltą, netgi karštą orą, man Lietuvoje būna labai sunku ištverti žiemas – tenka dažnai sirgti peršalimo ligomis, dažnai skauda gerklę, o aš šio skausmo tiesiog pakęsti negaliu! Pati pusiau juokais, pusiau rimtai sakau, jog jei gyvenčiau Italijoje, ten, kur šilta ir gera, tai niekad nereikėtų sirgti! Taip, taip, svajoju gyventi Italijoje! Jaučiu, jog tai mano širdies ir visos mano esybės šalis... Jeigu klaustumėt, kas dar įrodytų mane esant pietiete, laisvai atsakyčiau, jog maistas – tiesiog dievinu itališką virtuvę ir netgi gyvendama čia, Lietuvoje, aš stengiuosi maitintis sveikai ir valgyti patiekalus, pagamintus pagal italų tradicijas. Aš paprasčiausiai nekenčiu įprastų tradicinių patiekalų, kuriuos valgo lietuviai, t. y. kotletų, balandėlių, kugelio, baltos mišrainės, šaltibarščių, žuvienės ir kt. O jei paklaustumėt apie cepelinus – tai taip, ir jų aš nemėgstu, jų man nereikia, galiu kuo puikiausiai gyventi ir be cepelinų, ką ir darau. Kuris gi lietuvis nemėgsta cepelinų?! Ogi aš!
   Po šios mano tirados apie mano nelietuviškumą, nors ir esu lietuvė, ir meilę Italijai bei Romai, jums gali kilti dar vienas klausimas: ar aš esu buvusi Italijoje, ar esu lankiusis Romoje? O atsakymas būtų toks – NE. O atsakymas yra neigiamas ne dėl to, jog aš šiaip tik paistau plepalus apie savo troškimą aplankyti Romą bei meilę Italijai, bet to nepadarau be jokių priežasčių. Ne, priežastis yra ir ji gan paprasta – dėl finansinių išteklių trūkumo. Esu studentė, nedirbu, tad ir negaliu sau leisti išpildyti savo svajonę. Deja... Taip pat čia jums gali kilti kitas klausimas, aspektas, galintis jus gluminti, ar net prajuokinti – kodėl aš taip svajoju aplankyti Romą, Italiją, kodėl noriu gyventi Romoje, kodėl ją laikau savo širdies šalimi, jei nė karto nesu ten buvusi ir nieko nemačiau, nepatyriau itališko gyvenimo būdo gyvai? Čia turiu jums atsakymą-argumentą – Italija yra šalis, kuri yra puikiai žinoma visame pasaulyje, jos kultūra yra puikiai atskleista, nušviesta visam pasauliui. Italija – tai ne kokia Moldova, kurios nežinotum, nepažinotum, apie ją nieko nežinotum nė karto joje nebuvęs. Italija – tai didinga šalis su nuostabia savo gamta, kultūra bei istorija, tad aš visiškai neabejoju savo pasirinkimu, nors ir naivus gali jums pasirodyti šis mano pasirinkimas. Aš esu visiškai tikra, kad apsilankymas Italijoje, o ypač Romoje, dar labiau sustiprins visus mano jausmus Italijai ir Romai.
   Kalbant plačiau apie Romą, galiu pasakyti, kad šis Italijos miestas mane traukia ypatingai stipriai, stipriausiai iš visų. Roma man yra sava, artima, mylima. Matyt, taip yra, nes Roma  - tai senovė, tai istorija, tai didybė. Visa Roma – tai istorinis paveldas, istorijos vertybės, netgi brangenybės. Visa tai man yra svarbu, o svarbu todėl, jog aš studijuoju Vilniaus universitete, Istorijos fakultete, Kultūros istorijos ir antropologijos studijų programoje, kultūrinio turizmo šakoje, IV kurse. Tad akivaizdu, jog istorija, kultūra ir turizmas mano gyvenime yra labai svarbūs. O būtent nuostabioji, didingoji Roma ir alsuoja istorija bei kultūra. Tad labai noriu pati patirti „savo kailiu“ tą istorijos dvelksmą ir pamatyti savo akimis, gyvai, istorijos paveldą, taip stebuklingai išlikusį per tiek amžių.
   Kas man labiausiai asocijuojasi su Roma ir ką aš labiausiai Romoje noriu pamatyti – tai Koliziejus. Jis man atrodo toks magiškas statinys, alsuojantis tokiu nepaprastu dvelksmu, kurį net sunku nusakyti... Tad reikia pačiai gyvai tą Koliziejaus jausmą pajusti! Neveltui anglas vienuolis Bedas, gyvenęs VIII a. ir po mirties paskelbtas šventuoju, yra pasakęs: “Kol gyvuos Koliziejus – gyvuos Roma, kol gyvuos Roma – gyvuos pasaulis”.
   Antras objektas Romoje, kurį labai noriu pamatyti savo akimis - tai Fontana di Trevi – Trevio fontanas. Noriu ne tik išvysti šį fontaną, bet ir padaryti tai, ką daro tūkstančiai kitų Romos turistų – įmesti monetą į fontaną, nes, pasak legendos, įmetus į šį fontaną monetą, vėl sugrįžtama į Romą. Tačiau, aš įmesčiau tris monetas. Kodėl būtent tris? Ogi todėl, kad garsiajame Holivudo kino filme pavadinimu „Three Coins in the Fountain”, kuris buvo sukurtas 1954 m. ir kuriame veiksmas vyksta būtent Romoje, teigiama, jog į Trevio fontaną reikia mesti tris monetas: pirmą – kad sugrįštum į Romą, antrą – kad surastum meilę, trečią – kad susituoktum. Tačiau, turiu iš karto įspėti, jog tai tikrai nėra holivudinio filmo pramanas, o kad iš tiesų teko skaityti apie legendą, bylojančią būtent apie tris monetas.
   Trečia vieta Romoje, kurioje labai norėčiau apsilankyti, yra Piazza di Spagna – Ispanijos aikštė su savo garsiaisiais laipteliais. Labai smagu būtų romantiškai pavakaroti atsisėdus ant šių laiptelių bei išgerti vyno ar suvalgyti kokį itališką panini, kaip tai daro italai...
   Be šių svarbiausių objektų Romoje taip pat labai noriu aplankyti Kapitolijaus aikštę, Tautos aikštę, karaliaus Viktoro Emanuelio II paminklą, Panteoną, šv. Angelo pilį, Termų muziejų bei, žinoma, Vatikaną – jį ypač nori pamatyti mano mama, kurią vežčiausi į šią ‚Novaturo” organizuojamą kelionę. Kita vertus, be šių objektų lankymo, tiesiog būtų smagu pasivaikščioti po Romą ir pajusti šio amžinojo miesto dvasią bei itališko gyvenimo ritmą.
   Tikiu, kad šioje „Novaturo” organizuojamoje kelionėje „Italija...nuo Venecijos iki Kaprio salos”, kurią galima laimėti konkurse „Sava Roma”, kelionės gidai mums, turistams, parodytų dar daugiau žavingų ne tik Romos kampelių, bet ir kitų gražių Italijos vietovių. Čia galiu pridurti, jog tai būtų puiki patirtis ir man, kaip būsimai gidei, nes ateityje norėčiau dirbti gide kelionių agentūroje ir tokiu būdu šioje kelionėje galėčiau pamatyti ne tik tai, ką girdėdavau per paskaitas universitete iš istorijos pusės, bet ir pasižiūrėti, kaip dirba profesionalūs gidai. Be to, šios „Novaturo” organizuojamos kelionės į Italiją laimėjimas man būtų puiki dovana bakalauro studijų baigimo proga.
   Taigi, galiu pasakyti, kad Roma ir Italija man yra artimos, savos ir tiesiog pulsuoja mano kraujyje. Aš taip manau, aš taip jaučiu. Bet šis konkursas, organizuojamas portalo 15min.lt ir kelionių organizatoriaus „Novaturas” padėtų man realiai, gyvai įsitikinti, ar tikrai Roma ir Italija yra mano kraujyje ir ar tikrai yra man savos bei artimos. O štai ką apie Italiją rašė garsus ukrainiečių kilmės rusų rašytojas Nikolajus Gogolis – “Kas lankėsi Italijoje, gali užmiršti visus kitus kraštus. Pabuvęs danguje, nebenori žemės. Europa palyginti su Italija – tarsi rūškana diena palyginti su saulės šviesa”. Tad prašau, padėkite man išpildyti mano svajonę – aplankyti saulėtąją Italiją, o ypač amžinąją Romą! Manau, atsidūrusi ten, tiesiog apsiverkčiau iš laimės!

Pagarbiai,
Deimantė Kerbelytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius