Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 26 /10:48

Utenoje sumušti choro „Ave Vita“ stovyklautojai: ar taip turėtų elgtis Lietuvos sergėtojai?

Rugpjūčio 1–10 d. Lietuvos edukologijos universiteto mišrusis choras „Ave vita“ jau 18 kartą surengė kūrybinę stovyklą Užpaliuose, Utenos r., kuri tapo savotiška įžanga į naująjį 2014–2015 m. sezoną. Jos metu choristai mokėsi naujų kūrinių, papildančių kolektyvo repertuarą, koncertavo ne tik Užpaliuose, bet ir kituose Utenos r. miesteliuose. Tačiau ne visada už gerą geru atsilyginama.
Choras „Ave vita“
Choras „Ave vita“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Rugpjūčio 1–10 d. Lietuvos edukologijos universiteto mišrusis choras „Ave vita“ jau 18 kartą surengė kūrybinę stovyklą Užpaliuose, Utenos r., kuri tapo savotiška įžanga į naująjį 2014–2015 m. sezoną. Jos metu choristai mokėsi naujų kūrinių, papildančių kolektyvo repertuarą, koncertavo ne tik Užpaliuose, bet ir kituose Utenos r. miesteliuose. Tačiau ne visada už gerą geru atsilyginama.

Nieko blogo nenujautė

Rugpjūčio 9 d. naktį choristai grįžę po koncerto, vykusio Leliūnų Šv. Juozapo bažnyčioje (Anykščių r.), nusprendė atsigaivinti ir išsimaudyti Šventosios upėje, kuri yra šalia Užpalių kultūros centro. Pakeliui namo keli choristai buvo užpulti ir sumušti nepažįstamų jaunuolių prie minėtų kultūros namų, kuriuose jau buvo pasibaigusi šeštadieniais vykstanti diskoteka.

Policijos „greitumas“ vertė visus aikčioti

Policijos ir greitosios medicinos pagalbos atvykstant teko laukti ilgai. Policija į įvykio vietą atvyko maždaug po 35–40 min. Per tokį laiką bet koks nusikaltėlis seniai būtų galėjęs pasprukti. Atvykę pareigūnai apklausė sužeistuosius, užpildė pareiškimus, kurių buvo tikrai nemažai.

Greitoji  medicinos pagalba iš Utenos (14 km) vyko daugiau nei pusvalandį.

Atvykus greitosios  medicinos pagalbos automobiliui, nedelsiant  buvo apžiūrėti sužeisti žmonės (vienam studentui buvo praskelta galva, stipriai sužeistas antakis, kitiems nukentėjusiems – daugybė muštinių žaizdų, mėlynių), kokybiškai suteikta pirmoji pagalba, o rimčiau sužeistas choristas buvo išvežtas į Utenos ligoninės priėmimo skubios pagalbos skyrių.

Policijos pareigūnų abejingumas – stulbinantis

Policijos pareigūnams pildant nukentėjusių asmenų parodymus (viskas vyko naktį apie 2–3 val.) į minėtą stovyklavietę atvyko įtartinas automobilis. Jie toliau pildė dokumentus, ir nereagavo į tai, kas vyksta. Choro nariai informavo pareigūnus apie atvykėlius. Pareigūnus teko įkalbinėti, kad  jie apžiūrėtų atvykusį įtartiną automobilį, patikrintų jame buvusių asmenų tapatybes ir blaivumą. Šie buvo labai abejingi ir atsakė: „Eikit, jei norit“, todėl teko išsiprašyti, kad kuris nors iš pareigūnų visgi palydėtų choristus prie įtartino automobilio.

Pareigūnus teko įkalbinėti, kad  jie apžiūrėtų atvykusį įtartiną automobilį, patikrintų jame buvusių asmenų tapatybes ir blaivumą.

Buvo įtarimų, kad minėtame automobilyje galėjo būti diskotekoje dalyvavę užpuolikai. Prie automobilio policijos pareigūnė ėjo šviesdama žibintuvėliu, jame visi asmenys buvo neblaivūs. Prisiartinus prie įtartino automobilio pareigūnė nepratarė nė žodžio, tiesiog stebėjo studentų ir automobilyje buvusių neblaivių jaunuolių bendravimą.

Iškyla klausimas: „Ar taip turėtų elgtis profesionalūs mūsų šalies sergėtojai?“

Tik stebėti procesus iš šalies ir būti įkalbami imtis tam tikrų prevencinių priemonių, o gal pareigūnė buvo pavargusi – nes buvo nakties metas?

Stovyklautojų paraginta pareigūnė patikrino automobilį, nes jame galėjo būti užpuolikai.
Iš pradžių prisiartinus prie neblaivių jaunuolių automobilio, girti asmenys nepastebėjo tamsoje kartu ateinančios policijos pareigūnės ir garsiai visiems girdint išsidavė, kad automobilį vairavo jame buvę asmenys. Visi tuo metu buvę asmenys paliudijo šį faktą, tačiau policijos pareigūnė visiškai į tai nereagavo. Šiuo atveju vėl iškyla socialiai atsakingų piliečių saugumo klausimas: „Kaip turėtų reaguoti mūsų „Angelai sargai“?“ Būtų galima tik interpretuoti:  mažas Utenos rajono kaimelis, su savais gyvenimais, giminaičiais, tetomis ir dėdėmis, vaikais ir vaikaičiais.

Girti asmenys nepastebėjo tamsoje kartu ateinančios policijos pareigūnės ir garsiai visiems girdint išsidavė.

Pareigūnų neveiksnumas pribloškė visko mačiusius – jaunuolis pats visų akivaizdoje prisipažino pažeidęs įstatymą, tačiau pareigūnai vis tiek laikėsi versijos, kad ne šie neblaivūs jaunuoliai vairavo automobilį.  

Kitos dienos ryte – atsakymas į visus bylos klausimus

Kitos dienos rytą apie 12.00 val. paaiškėjo, kas įvyko ir kas už ką  buvo atsakingas. Į anksčiau minėto palikto įtartino automobilio vietą atvyko visi tie patys jaunuoliai, atsirakinę automobilį jie išvyko. Ar tai  nėra atsakymas į  mistinius klausimus pareigūnams?

Su pareigūnais – kaip vaikų darželyje

Lietuvos edukologijos universiteto studentams, stebintiems įvykius iš šalies, rūpėjo jų pačių ir draugų saugumas, todėl labai mandagiai paklausus policijos pareigūnų, kas atsakys už naktį likusių jaunuolių saugumą, niekas negalėjo patikėti sulauktu atsakymu: „Patys turite rūpintis savo saugumu“. Juk niekas nežino, ar įžūlių, girtų ir įsisiautėjusių jaunuolių grupė vėl nesugrįš keršyti ar kitaip linksmintis.

Anksčiau nepaminėti faktai: išdaužti langai, sudaužyti brangūs studentų akiniai, sugadinti rūbai, o vidinis žmogaus saugumo jausmas tegul lieka kiekvienam asmeniškas klausimas.

Ar tikrai mes esame saugūs šalia mūsų žemiškųjų „Angelų sargų“, kurių šūkis: „Ginti, saugoti, padėti“?

Taigi dar kartą atsakykime kiekvienas sau į klausimus: Ar tikrai mes esame saugūs šalia mūsų žemiškųjų „Angelų sargų“, kurių šūkis: „Ginti, saugoti, padėti“? Ar tikrai viskas išsipildo, ar saugiai dabar galėsime jaustis mažesniuose Lietuvos kaimeliuose, ar tikrai norėsime sugrįžti dar kitus 18 metų?

„Padėka“

Lietuvos edukologijos universiteto studentai, absolventai ir stovyklos svečiai nori  „labai padėkoti“ minėtam pareigūnui Algirdui Vilkauskui, Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjui, ir jo kolegei už ypatingai didelį rūpestį užtikrinant mūsų  kolektyvo „saugumą“.

Policija: pareigūnai atvyko laiku

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Laura Palevičienė atsiuntė tokį įvykio komentarą.

Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate rugpjūčio 10 d. iš bendrojo pagalbos centro 1.51 val. gautas pranešimas apie tai, kad Užpalių miestelyje buvo užpulti ir sumušti choristai. Šis įvykis priskirtas B įvykių kategorijai, t. y. policija į įvykį privalo sureaguoti per 20 min.

Šis įvykis priskirtas B įvykių kategorijai, t. y. policija į įvykį privalo sureaguoti per 20 min.

Pareigūnai išvyko 1.53 val., atvyko į įvykio vietą 2.12 val., t. y. per 19 min. Vykdami į įvykio vietą iš Utenos į Užpalius (~25 km), pareigūnai telefonu bendravo su nukentėjusiaisiais, siekdami išsiaiškinti įvykio aplinkybes bei nustatyti galimus įtariamuosius. Pareiškėjas patikino, kad juos užpuolę asmenys jau yra pasišalinę.

Pareigūnai, atvykę į įvykio vietą, pradėjo informacijos tikrinimą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir atliekami pirminiai procesiniai veiksmai.

Vienas iš nukentėjusiųjų nurodė jį užpuolusio asmens bendrus požymius: ūgį, plaukų ilgį. Kitas nukentėjęs asmuo apibūdinti užpuolusių asmenų negalėjo, motyvuodamas tuo, jog buvo tamsus paros metas.

Įtartina transporto priemonė

Bendraujant su nukentėjusiaisias į aikštelę įvažiavo ir sustojo įtartina transporto priemonė. Policijos pareigūnai, be pašalinių asmenų įkalbinėjimų, privažiavo prie įtartino automobilio, patikrino automobilį ir juo atvykusius asmenis, susisiekdami su Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnais. Atlikus patikrinimą nustatyta, kad šie asmenys nėra galimi įtariamieji, dalyvavę choro narių užpuolime.

Tam, kad neįvyktų incidentas, pareigūnė palydėjo jaunuolius ir užtikrino saugumą.

Choro nariai savo iniciatyva nuėjo prie atvykusiųjų. Tam, kad neįvyktų incidentas, pareigūnė palydėjo jaunuolius ir užtikrino saugumą.

Ikiteisminio tyrimo byloje dėl jaunuolių sužalojimo yra surinkti duomenys, kuriais remiantis, netrukus tikimasi išsiaiškinti kaltininkus.

Pareigūnai apie organizuojamą stovyklą jokių duomenų neturėjo. Patiksliname, kad jeigu kreipiamasi į policiją iš anksto ir pranešama apie vyksiantį renginį, organizuojamas sustiprintas patruliavimas šalia renginio vietos.

Primename, kad įvykio vietoje pareigūnai vykdo jiems įstatymais priskirtas funkcijas, vykdo apklausas, yra apmokyti, kaip tą atlikti.

Suprantame žmonių savijautą ištikus nelaimei, kaip šiuo atveju, užpuolus jaunuoliams, tačiau raginame labiau pasitikėti pareigūnais, vykdančiais jiems priskirtus įgaliojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius