-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 04

Klausimas Vyteniui Andriukaičiui: kas svarbiau – mirštantys žmonės ar biurokratinės ambicijos?

Kai artimas žmogus suserga vėžiu, šeimoje tai didelė tragedija. Statistika sako, kad kasmet tokia nelaimė ištinka 18 tūkstančių šeimų ir tas skaičius vis auga, išvirsdamas į tikrą...
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kai artimas žmogus suserga vėžiu, šeimoje tai didelė tragedija. Statistika sako, kad kasmet tokia nelaimė ištinka 18 tūkstančių šeimų ir tas skaičius vis auga, išvirsdamas į tikrą epidemiją. O mirštamumo nuo onkologinių ligų ir sergamumo santykis yra vienas didžiausių Europoje.

Deja, tokia nelaimė neaplenkė ir mūsų šeimos, kaip ir daugelio kitų. Atrodo, padarytumtum bet ką, kad tik galėtum pagelbėti artimam žmogui. Tada ir pradedi skaityti, matyti, domėtis viskuo, kas susiję su šios ligos gydymu, mokslo pasiekimais ir net tos srities  biuroktratų veiksmais ir pareiškimais. Atidžiai stebi visus naujausus pasiekimus, kaip gi sekasi praktikams su medicinos mokslininkais bendradarbiauti.

Atrodo, padarytumtum bet ką, kad tik galėtum pagelbėti artimam žmogui. Tada ir pradedi skaityti, matyti, domėtis viskuo, kas susiję su šios ligos gydymu, mokslo pasiekimais ir net tos srities  biuroktratų veiksmais ir pareiškimais.

Gera žinia ir ligoniams, ir jų artimiesiems buvo, kad Lietuva galų gale turės Nacionalinį vėžio institutą, kuriame kartu dirbdami  mokslininkai ir medikai stos į rimtesnę kovą su klastingąja liga. Tai viltingas sprendimas tūkstančiams žmonių. Labai keista, bet aršiausiu naujo instituto priešininku pasirodė besąs pats sveikatos apsaugos ministras – žmogus, kuriam privalu rūpintis Lietuvos žmonių sveikata.

Vytenis Povilas Andriukaitis surado įvairių biurokratinių,  juridinių ir kitokių niekinių kliūčių ir džiugiai po posėdžio pranešė žurnalistams, kad instituto kūrimas dėl teisinių neatitikimų gali užtrukti 10 metų. Nagi kol bus išspręstos visokios formalios žinybinės problemos. Akivaizdu, kad biurokrato akimis jos daug svarbesnės nei tūkstančiai vėžiu sergančių ir ne visada sulaukiančių tinkamos pagalbos žmonių.

Priminsiu, kad žodynas sako: biurokratizmas – valdininkų, pareigūnų nepaisymas daugumos nuomonės, veiklos grindimas formalizmu, reikalų tvarkymo trukdymas ir vilkinimas, aklai laikantis formalumų, juos išsigalvojant. Ką čia ir bepridursi...

Piktdžiuga nėra geras jausmas, bet negaliu jos atsikratyti, žinodama, kad sveikatos apsaugos ministras tikriausiai greitai išvažiuos dirbti į Europos Komisiją. Gal būdamas toliau nuo Lietuvos jis plačiau atvers akis ir  pradės skirti smulkmenas nuo esmės...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius