-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 02

NEC keičia ne tik egzaminų vertinimo sistemą, bet ir abiturientų gyvenimus

Šiandien yra liepos 2-oji. Šią dieną abiturientai prisimins visą gyvenimą. Ne todėl, kad pagaliau taisosi vasaros oras, o dėl įspūdingai keistų lietuvių valstybinio egzamino...
Brandos egzaminas
Antradienį šalies abiturientai laiko valstybinį istorijos brandos egzaminą / Karolinos Pansevič nuotr.

Šiandien yra liepos 2-oji. Šią dieną abiturientai prisimins visą gyvenimą. Ne todėl, kad pagaliau taisosi vasaros oras, o dėl įspūdingai keistų lietuvių valstybinio egzamino rezultatų.

Noriu pasidalinti prisiminimais, likusiais iš egzaminų dienos. Į egzaminą ėjau savimi pasitikintis ir pasiruošęs, nes lietuvių kalbą mokiausi 12 metų ir skaičiau privalomąją literatūrą. Žinojau, kad manęs laukia didingas 500 žodžių rašinys, kuris niekada nekėlė daug problemų. Mano metinis pažymys buvo 9, o iš lietuvių bandomojo gavau 8. Taigi atsisėdęs į egzaminų kėdę nė kiek nenustebau pamatęs Juozą Tumą-Vaižgantą ar Marių Katiliškį. Buvau pasiruošęs viskam! Pasirinkau samprotavimo rašinį apie meilę (pripažinsiu ne dėl to, kad esu įsimylėjęs NEC). Tema buvo lengva, tad liko laiko pasitikrinti klaidas ir suskaičiuoti 538 žodžius. Grįžęs namo, pirmą ir vienintelį kartą per egzaminų sesiją buvau ramus ir pažadėjau tėvams surinkti daugiau kaip 70 balų.

Pasibaigus egzaminų sesijai beliko laukti rezultatų... Ir pagaliau atėjo liepos antroji! Žadintuvas suskambo 8 valandą. Kad tik greičiau surasčiau progą švęsti! Ir ką jūs manote? Šventės baigėsi net neprasidėjusios. 46 taškai, kurie lygūs 32 balams...

Tą akimirką tik pagalvojau, kad metas pirkti bilietą į Didžiąją Britaniją – nusivylusių abiturientų svajonių šalį.

Tą akimirką tik pagalvojau, kad metas pirkti bilietą į Didžiąją Britaniją – nusivylusių abiturientų svajonių šalį. Visgi anglų kalbos rezultatai buvo daugiau negu dvigubai geresni, vadinasi, ten mano vieta. Pripažinsiu, kaltinu NEC, nes neturiu ko daugiau kaltinti.

Manau ir dabar, gavęs tokią temą rašyčiau taip pat, nes tai mano mintys ir įsitikinimai, o ne vieno ar kito rašytojo. Baisiausia yra tai, jog šiandien 3 kartus perskaičiau savo rašinį. Atrodo, temą suvokiau, pasirėmiau 3 autoriais, išlaikiau struktūrą. Kyla klausimas: nejaugi esu tikrai toks didelis beraštis (kaip teigia vienas naujienų portalas), kad per gimtosios kalbos egzaminą sugebėjau prarasti 68 balus?

Mane nustebino ir kitas faktas: kaip 1 taškas pakeičia balų santykį. Per šią egzaminų sesiją susiradau 18 480 naujų draugų, kurie padėjo ruoštis egzaminams „Facebook“ grupėje, o šiandien dar ir pasidalijo savo įvertinimais. Pasidarė įdomu, kaip žmogus, mokykloje turėjęs 8, 9 ir 10 sugeba neišlaikyti egzamino, o 4 turintis mokinys surenka daugiau kaip 70 balų.

Daugeliui iš mūsų nepasisekė vienintelis egzaminas, kuris tikrai pakeis mūsų gyvenimą.

Nemažiau stebina ir balų skaičiuoklė. Viena mergina, surinkusi 81 tašką, gavo 71 balą. O vaikinas, laikęs tą patį egzaminą ir surinkęs 82 taškus, gavo net 89 balus. Pamatęs tokius skaičius, nusprendžiau pasiūlyti NEC vertintojams šiemet išlaikyti matematikos egzaminą, nes su logika čia tikrai prasilenkta.

Ko gero, tai pirmi metai, kada taip abejojama Nacionalinio egzaminų centro veikla. Abejojame ne tik mes, abiturientai, bet ir mūsų mokytojai. Verta susimąstyti, ar žmogus, kuris 12 metų stropiai mokėsi, buvo aktyvus, turėjo tikslą ir jo siekė, galės save realizuoti tik užsienio šalyse, dirbdamas mėsos fabrike.

Daugeliui iš mūsų nepasisekė vienintelis egzaminas, kuris tikrai pakeis mūsų gyvenimą. Tikėjome, kad tikrai galime gauti valstybės finansuojamas vietas universitetuose, o dabar svarstome, ar mūsų vaikai gaus nemokamą maitinimą.

Žinoma, dabar jau nieko nepakeisime, tad visiems abiturientams stiprybės, o vertintojams supratingumo ir proto kitiems metams, nes jūsų ramia ranka parašytas balas gali pakeisti kiekvieno iš mūsų gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius