2013 08 09

Nesidžiauk pamatęs, neverk nenupirkęs: kaip neapsigauti perkant automobilį

Skelbimų portaluose knibždėte knibžda įvairiausio plauko automobilių markių bei modelių. Vieni automobiliai pigesni, kiti brangesni. Natūralu, jog žmonės stengiasi už kuo...

Skelbimų portaluose knibždėte knibžda įvairiausio plauko automobilių markių bei modelių. Vieni automobiliai pigesni, kiti brangesni. Natūralu, jog žmonės stengiasi už kuo priimtinesnę kainą nusipirkti kokybišką transporto priemonę. Noriu pasidalinti savo (ne)skaudžia patirtimi, kaip pirkau juodą Saab 9-3.

Automobilių portale buvo rastas skelbimas, kuriame neva už 3700 parduodamas idealus Saab markės automobilis. 2001 metų, su visais privalumais, įskaitant odinį saloną, serviso knygutę bei įspūdingai mažas dyzelnio variklio (2.2 DTI 92 kw) sąnaudas Vilniaus mieste (5,5 l/100km) (taip deklaravo pardavėjas, kai paklausiau).

Atrodo, įspūdinga ir pigu? Tikrai. Čia ik pradžia. Kas keisčiausia, kurį laiką šį automobilį stebėjau skelbimų portale (apie 2 sav.) ir kaina vis kito. Pradedant nuo 5000 su trupučiu, baigiant jau minėta 3700 Lt suma. Kilo įtarimas, kodėl už tokią „idealią“ mašiną prašoma tiek nedaug?

Nepaskambinęs – nesužinosi. Paskambinus ir pasakius, kad domina šis neįtikėtinas Saab'as, pardavėjas iškart atviravo, kad mašina išties ideali, viskas veikia, jokių trūkumų, na, tik įvardijo, kad šoninis langas išdaužtas. Teigiamų epitetų buvo daugiau nei rimtos kalbos apie eksplotavimą, keistas dalis ir darytus remontus.

Begalinis pardavėjo įtikinamumas išties sužavėjo, omeistriškas automobilio apibūdinimas tikrai padarė įspūdį ir privertė tą pačią dieną nuvykti ir apžiūrėti minėtą automobilį už 3700 Lt.

Kas keisčiausia, visiškai be derybų pardavėjas, jau telefoninio pokalbio metu, automobilio vertę sumažino iki juokingų 3500 Lt už šį gražuolį. Jau keista, kad nesiderėjus kaina krenta.

Paklausus, kodėl parduodatė tokį „tobulą“ automobilį, atsakymas buvo tradicinis: išvažiuoju į užsienį ir reikia pinigų, pirmadienis yra deadline'as, todėl skubu. Na, gal ir teisybė.

Antrąkart dėl mašinos suabejojau paklausus apie dokumentus. Ir štai: mašina yra draugo (dokumentai jo), jis pats su žmona irgi (nors susitikimo metu žmona teigė, kad dar tik bandys laikyti teises, todėl nevažinėja su mašina), važinėja ja, o pirkimo-pardavimo sutartis sudaryta žmonos vardu. Sudėtinga suprasti, ar tas draugas tikras, ar fiktyvus. Painu.

Pardavėjas paaiškino, kad viskas čia tvarkinga, padarome greitai (pabrėžiu, kad GREITAI) pirkimo/pardavimo sutartį, aš jam pinigus, jis man Saab'ą, ir laimingi išsiskirstom.

Trečias dalykas, kuris tikrai privertė nerimauti dėl automobilio, buvo atsakymas, dėl nuvažiavimo į Regitrą, kad ją patikrintų. Keista buvo, kai pardavėjas pakeltu tonu bandė įrodynėti, kad mašina tvarkinga ir nereikia jos niekur vešti. Tačiau pokalbio metu vis tik išpešiau, kad kai atvažiuosiu apžiūrėti pasitarsime, kelintą valandą bus galima atlikti techninę apžiūrą (beje T.A. Saab yra, tačiau dėl viso pikto juk galima patikrinti, ar neperki katės maiše).

Pokalbis pasibaigė.

Susitikome prie degalinės apžiūrėti mašinos. Vizualiai išties neblogai atrodo, salonas švarus, tvarkinga mašina, viskas veikia. Bandomasis važiavimas buvo labai ramus, nes neleido labai „spausti“. Turbūt yra problemų su varikliu.

Pakrypus kalbai apie Regitrą, situacija vėl pasikeitė. Tie patys įrodinėjimai apie idealią mašiną ir t.t., nereikia nieko tikrinti, juk ji ir taip tvarkinga, mat jis sugaiš savo laiką.

Tuo ir pasibaigė. Tačiau vis tik sutarėm, jog kitą dieną nuvažiuosim į Regitrą atlikti šiuos formulumus. (Jis prašė 100 LT užtai, kad važiuojame į Regitrą) Na, tas 100 Lt nėra taip daug, kai rizikuoji 3500 Lt.

Atėjo kita diena. Nueinu į skelbimų portalą ir... Skelbimas, matau, regaduotas prieš dvi valandas. Kaina pakeista į 4900 Lt. Paskambinau paklausti, kas čia nutiko. Atsakymo sulaukiau visai netikėto. Atsakė: „nebeparduodu už 3500 Lt. Parduodu už 4900 Lt“. Daug nekomentavęs supratau, kad automobilis išties nėra toks, kaip apibūdina pardavėjas. Greičiausiai, kaina pakelta dėl to, kad nekiltų įtarimų pirkėjams ir jie nesigundytų varyti į Regitrą arba į techninę apžiūrą.

Vadinasi, turbūt jis niekur ir neišvažiuoja, o lieka ieškoti patiklių pirkėjų, kurie gali greitai pasiduoti emocijoms.

Todėl raginu visus, kurie užmatys juodą Saab 9-3 (numeriai skelbime užtušuoti) atidžiai jį apžiūrėti ir TIKRAI važiuoti į Regitrą (dėl dokumentų patikros) ir į servisą arba T.A. punktą patikrinti viso automobilio dėl galimų gedimų slepimo ir nesąžiningo pardavėjo.

Štai toks likimo posūkis, kuris nemaloniai pradžiugino, kad nenusipirkau katės (arba Saab'o) maiše.

Sėkmės renkantis automobilį!

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius