-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 09 /2014 05 13

Karoliniškių poliklinika pradėjo tyrimą, ar kardiologė užgavo kūdikio besilaukiančios Ievos širdį

Prieš mėnesį, anksti atsikėlusi, susiruošiau pas Karoliniškių kardiologą Vilniuje. Pagaliau sulaukiau vizito, širdies permušimai tik dažnėja.
Nėščiosios pilvukas
Nėščiosios pilvukas / Shutterstock nuotr.

(Istorija papildyta poliklinikos vadovų komentaru).

Prieš mėnesį, anksti atsikėlusi, susiruošiau pas kardiologą. Pagaliau sulaukiau vizito, nes širdies permušimai tik dažnėjo ir stiprėjo, buvo neramu. Taigi tikėjausi gauti rekomendacijų, ką man daryti, kaip sau padėti. Prieš kardiologo priėmimą pasidariau kardiogramą, kuri permušimų, deja, neužfiksavo.

Prie gydytojos kabineto

Pagaliau sėdžiu pas ponią Stasę Nijolę Paliubinskienę (Karoliniškių poliklinikos kardiologę). Ji kol kas manęs dar nemato – kalbasi su slaugytoja: „Kiek sakei tavo ištvirkėlei sesei metų, kad jau vaiką dešimtmetį turi?“.

Sesutė: – 37!

Tada pasijutau ir aš baisiai ištvirkusi prieš ją, nes ir aš turiu dešimtmetį vaiką, o šiuo metu laukiuosi trečiojo vaikelio. Pagaliau gydytoja kreipiasi į mane.

– Kuo skundžiatės?

– Širdies permušimais, labai vargina, jie vis dažnėja. Ištinka kaip priepuoliukai, vienas po kito, perplakimų virtinė, tada pasijuntu prastai, pasidaro silpna.

– Kada jie būna, ramybės būsenoj, ar ne?

– Bet kada, nesvarbu ar naktis, ar diena, net naktį pabundu nuo perplakimų ir užmigti negaliu, ir dieną fiziškai dirbant jie užeina.

– Tik neaiškinkit, kad visada jie būna, nes vakar diagrama padaryta, o joje permušimai neužfiksuoti.

– Na taip, būna ir pertraukų, – šypsausi. – Bet va dabar, kol kalbu su jumis, juos vėl jaučiu.

– Laukiatės? Ar nėštumas gerai vystosi?

– Dėkui, taip, viskas gerai.

Na, man neatrodo, kad jūsų nėštumas klostosi gerai.

Gyd. Paliubinskienė susiraukusi žiūri man į pilvą. – Na, man neatrodo, kad jūsų nėštumas klostosi gerai.

Sakau, „baikit juokauti taip!“.

– Aš nejuokauju. Įspėju. Pilvas mažesnis, nei turėtų būti tokiu laiku (6 mėn. nėštumas).

– Ne, viskas gerai. Dariausi echoskopijas Santariškėse prieš porą savaičių, vaisius sveikas!

– Sveikas sveikas, o po to paaiškėja, kad pūna vaikas pilve seniausiai, dėl to ir prasideda problemos su širdim. Organizme puvimo reakcija vyksta, tai širdis ir sunegaluoja. Neseniai turėjau tokį atvejį. Mamytė irgi po Santariškių superinių aparatų atvažiavus, širdies negalavimais skundėsi. Pasirodo, vaikas pas ją jau į mumiją pavirtęs. Dėl to širdis ir negalavo. Ką tie echoskopai ten parodyti gali?

– Plakančią vaisiaus širdį!

– Kada echoskopavo?

– Prieš mėnesį.

– Per mėnesį daug kas pasikeisti gali!

– Jaučiu vaisiaus judesius, žinau, kad vaikas gyvas!

– Ai, daug istorijų, kad moteris jaučia judesius, o po to paaiškėja, kad nieko negalėjo jausti. Pasąmonės reikalai.

– Aš prieš 4 dienas buvau pas savo ginekologę, ji klausė vaiko širdį, viskas tvarkoje.

– Tai gal girdėjo jūsų širdį? Ką ginekologas gali nusimanyti širdies reikaluose?

Ką ginekologas gali nusimanyti širdies reikaluose???

Dar kurį laiką įrodinėjau, kad perplakimai TIKRAI yra. Nes ji bandė mane įtikinti, kad jų nėra (dar neapžiūrėjusi). Tada paprašiau pavartyti med. knygelę, nes dėl perplakimų kreipiuosi ne pirmą kartą).

Pasakiau, kad pažiūrėtų prieš pusmetį darytą širdies echoskopiją ir kardiogramą, paskaitytų prieš savaitę parašytą šeimos daktarės būklės įvertinimą (visur buvo užfiksuoti permušimai). Paliubinskienė dar nesiruošė liautis…

– Pačios moterys kaltos, kad taip sveikatą susigadina. Gimdo vaikus ir miršta jaunos po to. Reikia bent 6 metų pertraukos tarp gimdymų! O jums taip pasakysiu – dar vienas vaikas, ir mirsit nesulaukus 40-ties! Supratot?

Dar vienas vaikas, ir mirsit nesulaukus 40-ties! Supratot?

– Supratau. Bet tai ot pas daktarę papuoliau… Jūs ne tik sveikata rūpinatės, o dar velnių išrašinėjat? Pirmą kartą man teko susidurti su tokiu daktaru, kaip tamsta. Daktare, jūs atsargiau, aš kreipiausi dėl širdies problemų, o jūs mane barat, tuoj susmuksiu čia vietoj taip išnervinta (bandau juokauti).

Nežinau, kodėl neatsistojau, neišėjau, nepradėjau rėkti ant jos. Vis bandžiau mandagiai gintis.

Pagaliau apžiūra. Pirmiausia paklausė vaiko širdelės. Lėliukas porąkart krustelėjo, tada net piktoji Paliubinskienė nusišypsojo. Tuomet ėmėsi klausyti manosios širdies. Ačiū visiems šventiesiems, kad tuo metu prasidėjo mano priepuoliukas. Daktarė, jį išgirdus, liepė sesutei rašyti skubų siuntimą į Santariškių klinikas. Ir man liepė važiuoti tiesiai ten, iš karto!!!

Stresas begalinis.Vos neašaroju. Išsigandau. O daktarei dar negana.

– Duok nėščiosios kortelę!

O aš neturėjau paėmusi. Gėda. Neatsakinga….Sakau: „Oi, neturiu.“

O ji sesutei toliau varo tiradą:

– Ale, kaip nervina mane nėščiosios! Vaikšto išsižiojusios, ieško bėdų, nežino ko nori!

Aš jau neatsimenu, ar atsakiau ką.

O ji toliau rašo siuntimą.

– Mergautinė pavardė?

– Taip.

– O! Nuo tokių vyrai ir pabėga, išeina į darbą ir nebegrįžta!

– Jeigu vyras nori pabėgti, tai pabėga ir taip. Ir prašom man nebeburkit ateities. Jeigu domina mano asmeninis gyvenimas, prašom, užsipilkim arbatos, aš papasakosiu jums, kodėl mano mergautinė pavardė.

– Ne, nedomina.

– Na, tai tada ir nekomentuokit.

Su tokiu elgesiu nesu dar susidūrusi savo gyvenime. Nerealu! Džiaugtis galima, kad tokių daktarų absoliuti mažuma.

Atsistoju visa tokia išniekinta, pažeminta, atsiprašau už sutrukdymą, ir išeinu. Už durų nebežinau, kur pulti: verkti, pykti, bėgti pas vedėją ar važiuoti į Santariškes.

Su tokiu elgesiu nesu dar susidūrusi savo gyvenime. Nerealu! Džiaugtis galima, kad tokių daktarų absoliuti mažuma. Negaliu suvokti, kaip daktaras gali būti toks neetiškas?

Gal paskaitys ir pati kardiologė – Paliubinskienė Stasė Nijolė – iš Karoliniškių poliklinikos, 353 kabineto. Bet abejoju, kad ji moka naudotis kompiuteriu. Nenoriu įžeisti, bet iš pažiūros jii jau tikrai turi gauti pensiją.

Karoliniškių poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Margarita Batūrienė taip komentuoja situaciją:

Atidžiai išnagrinėjome publikacijose nurodytas aplinkybes. Gydytoja S. N. Palubinskienė ir su ja dirbanti slaugytoja savo paaiškinimuose  patikino, kad „priėmimo metu pacientams skiriamas deramas dėmesys, elgiamasi su pacientu pagarbiai ir etiškai“.  Slaugytoja šiuo metu pati laukiasi ir tvirtina, kad tikrai jautriai reaguotų, jei gydytoja netinkamai bendrautų su nėščiąja. Norėtume paminėti, kad dėl ilgametės darbuotojos gydytojos S. N. Palubinskienės darbo skundžiamasi pirmą kartą ir gydytoja dėl to labai išgyvena.

Dėl ilgametės darbuotojos gydytojos S. N. Palubinskienės darbo skundžiamasi pirmą kartą ir gydytoja dėl to labai išgyvena.

Nustatėme, kad nėščioji Ieva išties lankėsi pas gydytoją. Atsižvelgiant, kad pacientė, praėjus mėnesiui po vizito, taip vaizdžiai aprašė apsilankymo aplinkybes, neabejojame, kad gydytojos elgesys neatitiko jos lūkesčių.

Kadangi pacientė savo rašinyje didžiausią dėmesį koncentruoja į nedalykišką ir neetišką bendravimą, šis atvejis perduotas svarstyti VšĮ Karoliniškių poliklinikos etikos komisijai.

Nešališką nagrinėjimą užtikrina tai, kad komisiją renka įstaigos darbuotojai, o jos darbe dalyvauja ne tik poliklinikos darbuotojų išrinkti nariai, bet ir 2 visuomenės atstovai.

Patikiname, kad įstaigos administracija skiria didelį dėmesį pacientų aptarnavimo kokybei ir bendravimo kultūrai. Įstaigoje patvirtintas darbuotojų etikos kodeksas, kuris apibrėžia veiklos ir elgesio principus, įtvirtina etiško elgesio modelį, kurį kiekvienas poliklinikos darbuotojas turi taikyti savo profesinėje veikloje.

Todėl skyrių susirinkimuose darbuotojams ne tik pakartotinai priminamos VšĮ Karoliniškių poliklinikos darbuotojų etikos kodekso nuostatos, bet ir vertinamos pacientės laiške išdėstytos aplinkybės minėto kodekso kontekste. Tikimės, kad šios priemonės pagerins darbuotojų jų atliekamo darbo ypatingos svarbos ne tik profesiniame, bet ir kultūriniame lygmenyje suvokimą bei ateityje leis išvengti situacijų, kuomet gali būti suabejota sveikatos priežiūros darbuotojo profesine etika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius