Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 25

Skaitytojo skundas. Dėl privažiavimo į viešbutį - konfliktas su Palangos meru

Jau šešeri metai pailsėti atvykstame į tikrai ne patį pigiausią viešbutį Palangoje, Basanavičiaus g. 45, „ŠACHMATINĖ”. Privažiavimas prie viešbučio įmanomas tik po draudžiamu ž...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas / Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Konfliktas

Jau šešeri metai pailsėti atvykstame į tikrai ne patį pigiausią viešbutį Palangoje, Basanavičiaus g. 45, „ŠACHMATINĖ”. Privažiavimas prie viešbučio įmanomas tik po draudžiamu ženklu Nr. 312 pažymėtą Meilės al., arba per pačią Basanavičiaus gatvę pažymėtą tuo pačiu ženklu. Visuomet viešbučio administracijos telefonu pasiteiraujame, per kur atvykti iki viešbučio. Šį kartą atvykome rugsėjo mėn. 13 d. ir su viešbučio administracija suderinome, jog atvažiavimas galimas tik per Meilės al. (nes Basanavičiaus gatve jis GRIEŽTAI draudžiamas).

2012 – 09 – 15 apie 14.20 val. važiavome papietauti į „HBH” per minėtąją Meilės al. Mums skersai kelio stojo asmuo, kuris ėjo Meilės alėja su žmona (gal sugyventine) bei dviem vaikais vežimėliuose. Aš mandagiai paprašiau leisti mums pravažiuoti, tačiau minėtas asmuo (vėliau Policijoje rašydami pareiškimą sužinojome, jog tai yra pil. Robertas Diržinauskas) stojo skersai kelio ir labai nekultūringai pasakė: „Tu iš čia nepajudėsi daugiau nei metro”. Pasakiau, jog į jokius asmeniškumus nesileisiu ir pats operatyviai iškviečiau policijos pareigūnus.

Kol jie atvyko, minėtas asmuo sakė „kad čia daug kas su džipais važinėjo, tačiau visiems baigėsi labai liūdnai”. Prisistatė STT pareigūnu, sakė, kad ilgai  negyvensiu. Kad STT mane „suvalgys” ir pan. Grėsmingai žengdamas link mano žmonos, vis klausė ar ne gėda ir ar galvojanti ji, kad su pinigais ir naujom mašinom galite daryti ką tinkami, ir sakė kad jam nusispjaut ant to fakto, kad jūs apsistojote „Šachmatinės” viešbutyje. Mano žmona patyrė itin didelį stresą, nes pagrįstai padarė išvadą kad su manimi kaip jos vyru bus netrukus susidorota. Mano žmona yra po komplikuoto sveikatos gydymo vos pora savaičių, tad jos gydytojas mums nurodė vykti pailsėti, ką ir padarėme, šį kartą atvykdami į viešbutį „ŠACHMATINĖ”.

Keisčiausiai pasirodė faktas, jog konfliktuojant su minėtu asmeniu pro šalį ėjo Palangos Meras Šarūnas Vaitkus. Jis su minėtu - konfliktuojančiu asmeniu pasisveikino, draugiškai pasikalbėjo, pasupo vežimėlyje buvusį jo vaiką ir mums pasakė, kad mes čia važiuoti negalime – esą reikia važiuoti Basanavičiaus gatve, tada problemų nebus (nors poilsiautojų srautas Basanavičiaus gatve yra bent dešimt kartų didesnis nei Meilės alėja, o piktų poilsiautojų žvilgsnių daugiau trigubai daugiau nei važiuojant Meilės alėja). Aš jį iškart atpažinau, kadangi paskutiniu metu turėjome su juo darbinių reikalų. Draugiškai pasisveikinau pasakydamas „Sveiki, p. Šarūnai”.

Mano žmona Mero Šarūno Vaitkaus pasiteiravo ar pastarasis žinantis, jog viešbučio administracija yra suderinusi su policija viešbučio svečių privažiavimą prie viešbučio. Meras atsakė, kad nežinantis. Žmona pasiteiravo, kaip Meras gali nežinoti tokių reikšmingų dalykų kaip kurorto svečių privažiavimas prie vieno žinomiausio, seniausio ir istorinį paveldą turinčio Palangos viešbučio. Tada Meras pareiškė, kad mano žmona turi atsargiau kalbėti, nes „turbūt nežino su kuo kalba”. Žmona atsakė, jog puikiai žino, kadangi jis yra toks pats pilietis kaip ir ji. Merui sužinojus, kad aš iškviečiau policiją ir pamačius, kad pareigūnai atvyksta, jis skubiai pasišalino, dar atsisveikino su STT pareigūnu prisistačiusiu piliečiu. Meras visiškai nebandė spręsti klausimo derybomis – stovėjo pasipūtęs kaip povas ir savo povyza teigė: aš čia Dievas.

Vėliau atvyko kelių policijos pareigūnai, surašė man administracinės teisės pažeidimo protokolą. Mes su žmona savo ruožtu dėl konfliktuojančio asmens Roberto Diržinausko veiksmų (grasinimų susidoroti, savavaldžiavimo ir kt.) parašėme pareiškimą policijoje, o skirtą administracinę nuobaudą už Kelių eismo taisyklių pažeidimą ginčysime Teisme. 100%, kad būsime teisūs ir nuobauda bus panaikinta, prisiteisime ne mažiau 2000 LT už advokato teisinę pagalbą – be abejo visa tai apmokės visi mokesčių mokėtojai. Įdomu ir tai, kad tą pačią dieną vakare mums sėdint Meilės alėjoje, ja pravažiavo bent 20 automobilių, kurie jau niekam nebuvo įdomūs, nors visa teritorija filmavimo kameromis stebima policijos.

Pasijautėme „pagerbti” pagrindiniame Lietuvos kurorte, kur kasmet išleidžiame ne mažiau nei 5000 LT, su laiku ketinome įsigyti Palangoje namą ar didelį butą…. Tačiau po šio incindento daugiau kojos nekelsime į Palangą, kol jai vadovaus Šarūnas Vaitkus.

Atsakingai pareiškiu, jog nepriklausau jokiai politinei partijai. Atsakingai pareiškiu, jog turime visus tekste paminėtos istorijos pagrindimą liudijančius dokumentus bei nuotraukas.

Pagarbiai, Donatas Zažeckis

Gavusi skaitytojo Donato atsiųstą skundą, ikrauk.lt redakcija susisiekė su Palangos meru Šarūnu Vaitkumi. Savo ruožtu meras pateikė atsakymą pasipiktinimą išreiškusiam skaitytojui.

Tai, kas išdėstyta atsiųstame laiške, yra įsižeidusio žmogaus rašymas, kuriame – labai daug netiesos. Pavyzdžiui – rašoma, neva jis turėjęs su manimi darbo santykių. Nuoširdžiai sakau – tą žmogų incidento dieną pamačiau pirmą kartą.

Šeštadienį aš su mažamečiais vaikais (sūnui – 4 m., dukrai – 7 m.) vaikštinėjome S. Dariaus ir S. Girėno gatve, pasukome į Meilės al., nuėjome iki Palangos tilto, pasivaikščiojome tiltu ir Meilės alėja grįžome atgal, nes automobilį buvome pasistatę prie viešbučio „Gabija“, esančio prie Birutės parko. Paėjęs Meilės alėja (kuri yra skirta tik pėstiesiems ir dviratininkams) maždaug 300 metrų pamačiau, kad kairėje pusėje ant dviračių ir pėsčiųjų tako pastatytas prabangus visureigis „Audi“ su įjungtais avariniais signalais. Automobilis stovėjo per visą alėjos plotį – pro jį praeiti pėsčiajam buvo įmanoma, bet labai sunkiai. Taip pat pamačiau, kad prieš automobilį stovi šeima su vežimėliu, kuriame – du maži vaikai. Man, su sūnumi ir dukra einančiam alėja, iš karto sukirbėjo mintis, kad galimai įvyko nelaimė – automobilis, važiuodamas pėsčiųjų ir dviračių taku, sukėlė eismo įvykį. Juo labiau kad mažyliai verkė. Natūralu, kad aš, būdamas miesto vadovas ir žinodamas, jog šaligatvių ir dviračių taku važiuoti yra griežtai draudžiama, priėjau prie alėjoje stovėjusios šeimos ir pasiteiravau, kas atsitiko. Tai privalėjau padaryti.

Man priėjus, iš automobilio niekas neišlipo. Pėstieji papasakojo, jog jiems einant pėsčiųjų taku priešais atvažiavo automobilis. Pėstieji pripažino, jog su vežimėliu galėjo pasitraukti į žolyną, tačiau “sužaidė“ pilietiškumas, ir ši šeima pasakė, jog niekur nesitrauks, nes šioje situacijoje yra teisūs.

Tuomet aš priėjau prie automobilio ir su jame sėdinčiais mandagiai pasisveikinau: „Laba diena“. Man atsakė: „Laba diena, ponas mere“. Mandagiai atkreipiau jų dėmesį, kad čia negalima važinėti automobiliu, nes tai – pėsčiųjų ir dviračių takas. Man buvo atsakyta, neva jie yra su „Šachmatine“ suderinę, ir gali važiuoti Meilės alėja – esą „Šachmatinė“ turi Savivaldytės leidimą. Pasakiau jiems, kad apie tokius leidimus girdžiu pirmą kartą – to negali būti, nes Savivaldybė negali išduoti ir neišduoda leidimų pažeisti kelio ženklus. To niekur pasaulyje nėra. Šia pėsčiųjų alėja išskirtinais atvejais gali važiuoti miesto komunalininkai, greitoji medicinos pagalba, policijos pareigūnai, kurie, beje, atėjo pėstute.

Tada iš automobilio išlipo moteris ir pasakė, kad aš esu nekompetentingas, nes nežinau, kas darosi Savivaldybės administracijoje. Supratau, kad į ginčą tikrai nesivelsiu – ar esu kompetentingas, tegu sprendžia kiti. Paaiškinau šiems žmonėms, kad „Šachmatinės“ klientai iki viešbučio turi teisę privažiuoti J. Basanavičiaus gatve, kurios važiuojamoji dalis yra pritaikyta automobiliams. Jei jie būtų važiavę iki savo viešbučio J. Basanavičiaus gatve, niekas nebūtų reiškęs pretenzijų, bet jei automobilis važiuoja šaligatviu, natūralu, kad turiu į tai reaguoti.

Beje, laiške minima, neva aš šio incidento metu elgiausi kažkaip netinkamai. Galiu atvirai pareikšti – ne mano charakteris yra pabrėžti, kokias pareigas užimu. Niekada gyvenime nesu taip pareiškęs, ir niekad nesureikšminu vienokių ar kitokių pareigų. Tačiau aš atlikau pilietinę pareigą – paskambinau policijos vadovui, nes mačiau, kad yra konfliktas, o viena jo pusė, važiuojanti šaligatviu, yra aiškiai neteisi.

Kol mes laukėme policijos, pilietis, išpilęs iš automobilio, pradėjo fotografuoti mane. Kadangi esu viešas asmuo, neprieštaravau, tačiau gražiai pasakiau, kad nefotografuotų mano vaikų, nes jie yra nepilnamečiai. Juo labiau kad, nepaisant to, kad visas šis pokalbis vyko mandagiai, mano dukra buvo išsigandusi. Tada man fotografuojantis vyriškis pareiškė, kad vaikų nuotraukas, kai jas kažkur dės, ištrins.

Kai atvyko pareigūnai, paaiškinau situaciją, ir paprašiau į ją reaguoti. Tada nuėjau su vaikais, nes nebemačiau prasmės ten būti. Tokia yra tiesa.

Beje, pėstieji iki pat to momento, kai atvyko policijos pareigūnai, nežinojo, kad esu meras. Tik kai policininkai pasisveikino, jie suprato ir perklausė, ar tikrai esu Palangos vadovas. Išgirdę teigiamą atsakymą, jie padėkojo, kad, pastebėjęs ši konfliktą, nepraėjau abejingai pro šalį.

Kaip miesto vadovas noriu pasakyti, kad mano pareiga yra reaguoti į netvarką. Ir nesvarbu, kad dėl to kai kurie prabangių automobilių savininkai sako daugiau nebevažiuosiantys į Palangą. Nesvarbu, kokiais automobiliais vietos gyventojai ir svečiai važinėja, kiek jie uždirba ir kiek mieste išleidžia pinigų, netoleruosiu netvarkos, automobilių važinėjimo šaligatviais. Tą patį dariau ir vasarą – pamatęs netvarką mieste, informuodavau atitinkamas institucijas. Nes tą ir privalau daryti.

Meilės alėja važiavusiems žmonėms linkiu ne rašinėti piktus laiškus, bet suprasti, kad toje situacijoje jie buvo neteisūs. Priešingu atveju policijos pareigūnai nebūtų fiksavę pažeidimo ir surašę protokolo. Pėsčiųjų ir dviratininkų važinėti negalima, ir leidimų tam niekas niekada neišduos. Visame pasaulyje yra kelio ženklai, ir jie vienodai galioja visiems.

Šarūnas Vaitkus

SU IKRAUK.LT REDAKCIJA TAIP PAT SUSISIEKĖ IR ŠACHMATINĖS ATSTOVĖ. 

Mums mūsų svečių ramybė yra svarbiausia, todėl su poilsiautoju Donatu Zažeckiu viešbučio administracija jau susisiekė ir sutarė dėl patirtų nemalonumų kompensacijos. Tačiau „Šachmatinės” administracijai išties apmaudu, kad dėl neaiškios miesto savivaldybės politikos ir ilgą laiką atidėliojamo šio klausimo sprendimo nukenčia kurorto svečiai. Šiuo metu kelių eismo taisyklės, apie kurias savo pranešime kalba meras, sezono metu nurodo, kad eismas Basanavičiaus gatve nuo 13 iki 24 val. yra draudžiamas ir nėra aišku, kaip privažiuoti prie viešbučio tuo metu. Būtina kuo greičiau spręsti privažiavimo problemą ir rasti būdą aiškiai nurodyti poilsiautojams, kurio privažiavimu reiktų naudotis, kad žmonės nebebūtų klaidinami - dėl to dar kartą kreipsimės į savivaldybę ir dar kartą paskatinsime ieškosime išeities.

Viešbučio „Šachmatinė” vadovė Nijolė Raškevičienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius