Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 28

7 kartą sostinėje rengiama „Kultūros naktis” žada rekordinį renginių skaičių ir daugybę staigmenų

Lietingą penktadienio rytą sostinės Lukiškių aikštėje vyko spaudos konferencija, kurioje buvo pristatoma šių metų liepos 5-6d. vyksiančios „Kultūros nakties 2013” programa....
Temos: 1 Naktis

Lietingą penktadienio rytą sostinės Lukiškių aikštėje vyko spaudos konferencija, kurioje buvo pristatoma šių metų liepos 5-6d. vyksiančios „Kultūros nakties 2013” programa. Konferenciją linksma gaida pradėjo Vilniaus meras Artūras  Zuokas, ragindamas ne tik Vilniaus miesto, bet ir visos Lietuvos gyventojus, tapti jau tradicine tapusios šventės dalyviais. Pasak jo, tokie projektai kaip “Kultūros naktis” padeda kurti patrauklesnio ir jaukesnio miesto įvaizdį, čia įdomių renginių gali rasti tiek jaunas, tiek senas.

2013m. , kitaip nei įprasta, „Kultūros naktis“ bus rengiama ne birželio mėnesio gale, o liepos pradžioje, ypatingos mūsų valstybei Mindaugo karūnavimo šventės metu. Tokių pakeitimų priežastis – Lietuvos pirmininkavimas Europos Tarybai, prasidėsiantis jau liepos 1d. Šia proga sostinės gyventojai taip pat bus kviečiami į VU  kiemelį, kuriame liepos 5d. vyks oficialus Lietuvos pirmininkavimo inauguracijos renginys. Jame taip pat dalyvaus Europos Tarybos pirmininkas bei Europos Komisijos Tarybos nariai.

Žodį perleisdamas vienos nakties kultūros ir meno festivalio “Kultūros naktis” iniciatorei ir sumanytojai, Vilniaus miesto savivaldybės narei, Dainai Urbanavičienei, meras pabrėžė, kad džiaugiasi aktyviais menininkais ir žmonėmis, kurie festivalio metu pristatys įvairiausio tipo renginius, o ypač D.Urbanavičiene, kuri ėmėsi šio išskirtinio projekto organizavimo. Festivalio sėkmę geriausiai įrodo 2011m.  gautas “Sėkmingiausio kultūros turizmo projekto” titulas.

Festivalio organizatorė D.Urbanavičienė pabrėžė, kad renginių skaičius “Kultūros naktyje” kasmet vis auga – pirmaisiais metais buvęs 40, 2013-aisias jis pasieks rekordinį skaičių – 165 projektus.   Antrindama A. Zuokui, D.Urbonavičienė teigė, kad festivalį būtų galima vadinti tarptautiniu projektu – šiemet festivalio renginiai suburs 700 menininkų ne tik iš daugelio Lietuvos miestų, bet ir užsienio šalių.

Prie festivalio organizavimo nemažai prisidės britų taryba (British Council), prancūzų, italų, lenkų, Goethe institutai, Ispanijos, Italijos, Armėnijos, Estijos, Vengrijos, Norvegijos ir Švedijos, Airijos, Suomijos, Rumunijos ambasados bei rusų kultūros centras. Renginių įvairovė užtikrins, kad sau patinkantį koncertą, spektaklį, parodą ar meno instaliaciją galės rasti visi. Šiemet didelis dėmesys bus skiriamas šeimoms – Šventaragio slėnyje įsikurs „Šeimos erdvė“, kurioje vyks kūrybinės dirbtuvės, koncertai ir kt. Pirmą kartą prie festivalio organizavimo prisidės Genocido aukų muziejus.

Spaudos konferencijoje savo projektus pristatė ir Marion Hugues, Prancūzų instituto Lietuvoje kultūros ataše, kuri plačiau papasakojo apie prancūzų ambasados VDA kiemelyje rengsiamą video ir šviesų instaliaciją “Purple rain”. Šis projektas užsitikrinęs naktinių miesto festivalių tinklo, įsikūrusio Prancūzijos sostinėje, “La Nuit Blanche” rekomendacijas.

Plačiau pristatydama nakties festivalio programą  Judita Strumilaitė, „Kultūros nakties“ projekto vadovė, teigė, kad festivalio metu vyks ir jau tradiciniais tapę renginiai: koncertai jaunimui, kino ant žolės programa su “Kino pavasariu”, Petro Geniušo fortepijoninės muzikos koncertas Lukiškių aikštėje, Domanto Razausko koncertas vienai nakčiai atgysiančioje Rotondoje. Miesto gyventojai ir svečiai galės išvysti foto parodas, apsilankyti specialias programas rengiančiose kavinėse ir baruose.

Vieni įspūdingiausių numatomų renginių – Menų spaustuvėje vyksiantis lietuvių ir užsienio menininkų pasirodymas “Smėlio laikrodžiai”, gruzinų choreografinė drama “Karmen” LR Prezidentūros rūmų kieme, armėnų Khachaturian trio koncertas Vilniaus Rotušėje, britų tarybos ir britų menininkės Kathy Hinde projektas “Piano Migrations” bei bendras lietuvių ir skandinavų menininkų muzikinis-audiovizualinis pasirodymas “Recycling rituals”.

Po spaudos konferencijos žurnalistai ir fotografai buvo pakviesti į Lukiškių aikštėje vykusį Muzikos ir teatro akademijos organizuoto projekto “Juodais Baltais” atidarymą. Iškart po to buvo bandomas atkartoti turbūt legendinis kadras – “The Beatles: Down the Abbey road”.

Vienos nakties festivalio metu sostinėje kursuos naktiniai autobusai, o informaciniai centrai, kaip ir įprasta, įsikurs „Coffee In“ kavinėse Vilniaus, Pilies, Vokiečių gatvėse, Lukiškių aikštėje bei Gedimino prospekte. Čia festivalio dalyviai galės gauti žemėlapius, reikiamą informaciją apie renginius ar tiesiog išgerti kavos. Daugiau informacijos apie kultūros ir meno festivalį galima rasti internetiniame puslapyje: www.kulturosnaktis.lt

Miglė Galvonaitė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius