-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 01

Ar žinai, kad kiekvienas gali juoktis be jokios priežasties? Ateik ir išbandyk!

Gegužės 6 d. (sekmadienį) 13 val. Kauno Rotušės aikštėje, šalia fontano pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas viešas JUOKO JOGOS renginys.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Gegužės 6 d. (sekmadienį) 13 val. Kauno Rotušės aikštėje, šalia fontano pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas viešas JUOKO JOGOS renginys.

Harmoningos asmenybės raidos asociacijos kvietimu gegužės pradžioje Kaune lankysis Vokietijoje gyvenantis iš Gruzijos kilęs juoko jogos instruktorius Magno Shavdia.

Pirmasis gegužės sekmadienis – tai ne tik mums visiems žinoma Motinos diena, bet ir pasauliniu mastu pripažinta Juoko diena. Pastaruoju metu pasaulyje naujai atrandama ir vertinama juoko nauda žmogaus fizinei, emocinei, psichologinei ir dvasinei sveikatai. Juoko jogos metodas, kurį sukūrė indų gydytojas dr. Madanas Kataria, įrodo, kad kiekvienas žmogus gali juoktis be jokios priežasties – ne nuo humoro, anekdotų ar juokingų istorijų. Juoką sukeliantys paprasti pratimai (kvėpavimo, akių kontakto ir žaismingų judesių) greitai perauga į tikrą ir užkrečiantį juoką. Pasaulyje sparčiai   plintantis juoko jogos reiškinys, šiandieną jungia daugiau kaip 6000 juoko jogos klubų beveik 60 šalių.

Kasdienės juoko sesijos iš esmės keičia žmonių gyvenimus – suteikia pozityvios energijos, padedančios lengviau susitvarkyti su kasdienio gyvenimo įtampomis, apsaugo nuo depresijos. Daugelis juoko jogos dalyvių ima rečiau sirgti kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis (peršalimo ligomis, gripo), jiems išnyksta depresijos simptomai, palengvėja daugelis lėtinių negalavimų.

Kaip paaiškėjo iš mokslinių tyrimų, atliktų daugelyje pasaulio universitetų, juokas sumažina įtampos harmonų (epinefrino, kortisolio ir kt.) kiekį kraujyje, sustiprina pozityvų, viltį teigiantį požiūrį į gyvenimą, teigiamai veikia žmogaus imuninę sistemą, nuo kurios priklauso įvairių ligonių (taip pat sergančių vėžiu) gijimo eiga. Jeigu žmogus gali juoku atsikratyti savo rūpesčių, jis bus atsparesnis įtampai, depresijai ar beviltiškoms nuotaikoms.

Juoko joga, veiksmingai taikoma daugelyje onkologinių centrų, padeda tiek ligoniams, tiek juos prižiūrintiems žmonėms išgyventi skausmą bei traumą. Juoko joga labai mėgstama gydytojų, medikų – tų, kurie darbe patiria didžiulę emocinę ir fizinę įtampą ar yra linkę į dvasinį, emocinį „perdegimą“.

Visų amžiaus grupių vaikai jaučia didžiulį poreikį juoktis ir žaisti. Juokas gali padėti vaikams susitvarkyti su įtampa, dalinai pakeisti žaidimus ir juoką, kurių jie netenka dėl formalizuotos mokymo sistemos, padidėjusių reikalavimų, pakitusio gyvenimo būdo. Indijos ir JAV mokyklų, kuriose taikoma juoko joga, ataskaitose teigiama, kad vaikai tapo energingesni, pasikeitė jų mąstymas, pagerėjo santykiai tarp mokinių ir personalo, sustiprėjo noras mokytis, padidėjo kūrybiškumas, pasidarė lengviau palaikyti discipliną, sumažėjo susirgimų ir nelankomumo atvejų. Mokytojai teigia, kad pakito bendra mokyklos atmosfera, mokiniai tapo žvalūs, žaismingi ir besišypsantys.

Moksliniais tyrimais išsiaiškinta, kad juokas padeda spręsti pagrindines su darbu susijusias problemas. Tad juoko koncepcijos taikymas verslo aplinkoje vis labiau populiarėja Indijos, Danijos, JAV ir kitų šalių bendrovėse. Indijoje ir JAV atlikta studija parodė, kad tai galingas įrankis, stiprinantis darbingumą – jau po trijų juoko sesijų savaičių žymiai sumažėja personalo patiriamas stresas, padidėja produktyvumas.

Juoko joga taip pat taikoma kai kuriuose Indijos, Europos ir JAV kalėjimuose – nuo to juose bendra atmosfera darosi daug šviesesnė. Juoko joga padeda kaliniams nugalėti depresiją, vienišumo jausmą ir daug kitų emocinių problemų, pagerina bendrą atmosferą, rečiau pažeidinėjama disciplina. Tai labai naudinga ir personalui, linkusiam patirti didžiulę emocinę įtampą.

Juoko joga taikoma daugelyje pagyvenusio amžiaus žmonių priežiūros institucijų Kanadoje, JAV,  Izraelyje ir Europoje. Gerėjant sveikatos apsaugai ir medicinos pažangai, vis ilgėja gyvenimo trukmė. Dėl senatvinės demencijos ir Alzhaimerio ligos silpsta senų žmonių protiniai gebėjimai, jiems darosi sunkiau suprasti humorą. Taigi juoko joga – puikiai jiems tinkantys paprasti pratimai, padedantys patirti visą juoko teikiamą naudą sveikatai.

Civilizacijos keliamas problemas pasaulis sprendžia labai paprastomis ir veiksmingomis priemonėmis. O mes ar išdrįsime atsiriboti nuo savo išankstinių nusiteikimų ir atsiduoti gaivinančiai ir gydančiai juoko galiai..?

Gal ir nenuostabu, kad indai ar amerikiečiai gali būti lengvai prajuokinami. Pasirodo, ir santūrieji skandinavai sugeba juoktis be priežasties – 2000 metais Kopenhagoje per Juoko dieną susirinkus pasijuokti beveik dešimčiai tūkstančių žmonių buvo pasiektas naujas Gineso rekordas.

Juoko jogos instruktorius Magno kviečia visus kauniečius ir miesto svečius ateiti su savo draugais, šeimos nariais ir visiems kartu smagiai pasijuokti viešame JUOKO JOGOS renginyje, kuris įvyks gegužės 6 d. (sekmadienį) – 13 val. Kauno Rotušės aikštėje prie fontano.

Sveiko juoko dozė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius