Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 25

Daugiabučio namo kiemą gyventojai pavertė žydinčiu parku (nuotraukos)

Kol dažnas iš mūsų skundžiasi nepakankamai miesto komunalininkų prižiūrima gyvenamųjų rajonų aplinka, kiemuose prie konteinerių riogsančiomis šiukšlių krūvomis ir kitais kasdienę būtį apkartinančiais dalykais, Žirmūnų mikrorajone esančio daugiabučio namo gyventojai savo jėgomis namo kiemą pavertė jaukiu parku.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Tuo trapu, kai dažnas iš mūsų skundžiasi nepakankamai miesto komunalininkų prižiūrima gyvenamųjų rajonų aplinka, kiemuose prie konteinerių riogsančiomis šiukšlių krūvomis ir kitais kasdienę būtį apkartinančiais dalykais, Žirmūnų mikrorajone esančio daugiabučio namo gyventojai savo jėgomis namo kiemą pavertė jaukiu parku.

Tvarkyti aplinką paskatino namo renovacija

Dar visai neseniai  mano kaimynystėje Tuskulėnų gatvėje esantis tipinis sovietinės statybos penkiaaukštis niekuo neišsiskyrė iš kitų šio rajono gyvenamųjų namų. Aplink namą styrojo netvarkingi krūmokšniai, po balkonais žėlė tankios piktžolės, vėjų vietoje – tįsojo išmindžioti takai.

Prie namo gražindama aplinką plušanti viena kaimynė pasakojo, kad keistis padėjo namo renovacija:  atnaujinus namo fasadą, jį bjaurojo netvarkinga aplinka, todėl natūraliai norėjosi sutvarkyti ir kiemą. Pasak kaimynės, pirmiausia buvo išrauti sumenkę reti krūmai, atvežta žemė ir užsėta žolė, pasodinti keli nauji augalai, kiemas apjuostas tvora. Tačiau jokiu būdu kiemas netapo uždaras kietiems: dabar išgražėjusiame ir išpuoselėtame kieme, pasivaikščioti su vaikais ateina tėveliai iš gretimų namų, popietę ir vakarais ant kiemo suolelių pasišnekučiuoti renkasi vyresnio amžiaus kaimynai.

Puošybai išmonės nestinga

Nelygu landšafto specialistai kiemą gražinantys jo gyventojai nupirko ir pasodino  daugiamečių augalų,  nemažai vienmečių gėlių užsiaugino ir patys. Pasak kalbintos moters, pavasarį jos ir kitų kaimynų butų palangėse suželia daigelių plantacijos.

Namo kiemą puošia nemažai akmenų, pavienių ir sukomponuotų po kelis. Akmenis pagyvina augalai, aplink juos suformuoti gėlynai. Smulkiais akmenėliais išdekoruoti vamzdžiai atstojo gėlėms stovus, nuspalvintas nedidelis akmuo virto po augalų lapais tūnančia linksma boruže.

Namas gražus ne tik iš išorės. Jo laiptines puošia svyrantys augalai, puodynėse sukomponuoti nereiklūs kaktusai, žydinčios gėlės. Nors laiptine – ne nauja, joje ideali tvarka ir švara.

Geras pavyzdys užkrečia

Kaimynų „parkelyje“ dažnai  girdisi burzgianti  žoliapjovė – ją įsigijo namo bendrija. Kelis kartus per metus kiemui sutvarkyti namo gyventojai renkasi į gausesnes talkas.

Eidama pro šalį namo, vis pasigrožiu kaimynų darbo vaisiais. Stebėdama kaip gražėja kaimyninio namo aplinka, norisi ir pačiai neatsilikti ir savajame kieme apsitvarkyti. Juk geras pavyzdys yra užkrečiamas.

Susitikdami su kaimynais prie darbų, pamojame vieni kitiems ranka, neretai pasišnekame apie „sodininkystę“ ir šiaip apie šį bei tą. Taip pažinau nemažai kaimynų. Tiesa, kad graži aplinka ne tik papuošia, bet ir padeda bendrauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius