-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 09

Desertas, užkariavęs pasaulį: ledai

Daugelis dietologų ir mokslininkų sutinka, kad ledai yra vienas sveikesnių desertų. Ledų tėvyne yra laikoma Kinija, kurioje dar prieš mūsų erą aukštuomenės namuose buvo pateikiamos šaldytos vaisių sultys. Nors ledų gaminimo receptai buvo saugomi paslaptyje, ledai išplito po visą pasaulį ir yra vienas mėgstamiausių desertų iki šių dienų.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 2 Ledai Desertai

Daugelis dietologų ir mokslininkų sutinka, kad ledai yra vienas sveikesnių desertų. Ledų tėvyne yra laikoma Kinija, kurioje dar prieš mūsų erą aukštuomenės namuose buvo pateikiamos šaldytos vaisių sultys. Nors ledų gaminimo receptai buvo saugomi paslaptyje, ledai išplito po visą pasaulį ir yra vienas mėgstamiausių desertų iki šių dienų.

Didžiausi ledų smaližiai

Ar kada nors susimąstėte, kurioje pasaulio valstybėje ledų suvalgoma daugiausiai? Žinoma, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Tai yra viena didžiausių ekonomikos rinkų pasaulyje, o ledai ypač mėgstamas desertas kitapus Atlanto. Jeigu paklaustumėte amerikiečių, ar pažįsta bent vieną žmogų, kuris nemėgsta ledų, vargu bau ar sulauktumėte teigiamo atsakymo. Kiekvienas JAV gyventojas vidutiniškai suvalgo maždaug po 26 litrus ledų per metus. Tuo tarpu vienas lietuvis – beveik keturis kartus mažiau – tik apie 7 litrus ledų.

Antroje vietoje pagal suvalgomų ledų kiekį yra Naujoji Zelandija, kuri tik nežymiai nusileidžia ledų smaližių lyderei JAV. Šioje šalyje vienas žmogus vidutiniškai suvalgo apie 23 litrus ledų. Dviračiu šią egzotišką šalį apkeliavęs Virgilijus Radvilas pastebi, kad žmonės N. Zelandijoje tiesiog dievina ledus. „Remiantis statistika, N. Zelandijoje vienas maistui išleistas doleris iš keturiasdešimt keturių būtinai bus skirtas ledams. Vietiniai didžiuojasi, kad turi kone nacionalinio statuso ledus „hokey-pokey“. Šių ledų skonis – vanilė, sumaišyta su biskvitu ir irisų gabalėliais. „Hokey-pokey“ ledų forma primena kamuoliuką. Tokius ledus mes ragaujame, kai ant vaflinio ragelio kaušeliu uždedamas vienas ar keli ledų kamuoliukai. Zelandiečiai didžiuojasi šiais ledais ir teigia, kad jų ledai yra vieni geriausių pasaulyje ir gaminami tik iš ekologiškų produktų“, - pastebi V. Radvilas.

Ledai gurmanams

Visame pasaulyje populiariausi vaniliniai ledai. Tačiau keliaudami galime paragauti ir mūsų skonio receptoriams neįprastų ledų. „Azijoje labai vertinami durano (angl. durian) skonio ledai. Šis vaisius Rytuose yra toks mėgstamas ir populiarus, kad yra vadinamas „vaisių karaliumi“. Kita vertus, jis nėra toks mėgstamas europiečių, nes durano vaisiaus skonis specifinis, o kvapas – labai aitrus. Tiesa pasakius, dėl jo kvapo net sunku ilgiau išbūti patalpoje, kurioje šie ledai yra valgomi. Žinoma, azijiečiai iš tokio mūsų „lepumo“ tik pasijuoktų“, - pastebėjo ledų gamyklos vadovas. Jo įsitikinimu, lietuviams neįprasti turėtų atrodyti Japonijoje ypač populiarūs „jūros vandens“ skonio ledai. „Vizualiai šie ledai atrodo kaip šerbetas, tačiau jų skonis nei iš tolo nepanašus į vaisius ar uogas. Veikiau palieka sūrios potvynio bangos bei žuvies skonio įspūdį“, - šypsosi V. Radvilas.

Tačiau ne tik Azijoje gaminami mums neįprasto skonio ledai. Vienas prancūzų šefas savo gaminamus ledus pagardina pikantiškais prieskoniais, pavyzdžiui, ikrais, Rokforo pelėsiniu sūriu ar šampanu. Šioje gurnamų šalyje net mėsa ir žuvis kartais patiekiama su išskirtinai tam patiekalui pagamintais ledais, kurie tirpdami virsta gardžiu padažu.

Vyriškis mano, kad savo ledų receptais lietuviai ne ką mažiau nustebintų svečius iš užsienio. V. Radvilas priminė, jog Lietuvos ledų gaminimo tradicijos labai gilios ir kupinos stebinančių receptų. Daugelis turbūt nežino, bet lietuviai yra sukūrę juodos ruginės duonos, alaus ir kitų ne visai tradicinių skonių ledų receptus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius