Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 01 31

Įspūdžiai iš sausio 13-osios ebru meno parodos „Jei prireiks, mes ginsime vėl“ atidarymo

Laisvės gynėjų diena – sausio 13-oji – šiais metais buvo pažymėta ne tik kiekvienais metais vykstančiais minėjimais, bet ir jaunųjų Kauno P. Mašioto pradinės, Kauno Vėtrungės bei M. Mažvydo vidurinių mokyklų mokinių ir Kalvarijos savivaldybės vaikų laikinosios globos namų bei Kauno gerovės centro „Pastogė“ auklėtinių tapytais ant vandens darbais, specialiai skirtais šiai dienai.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Kristina Šerpetauskaitė ,  www.jaunimogidas.lt

Laisvės gynėjų diena – sausio 13-oji – šiais metais buvo pažymėta ne tik kiekvienais metais vykstančiais minėjimais, bet ir jaunųjų Kauno P. Mašioto pradinės, Kauno Vėtrungės bei M. Mažvydo vidurinių mokyklų mokinių ir Kalvarijos savivaldybės vaikų laikinosios globos namų bei Kauno gerovės centro „Pastogė“ auklėtinių tapytais ant vandens darbais, specialiai skirtais šiai dienai. Vaikai į šiuos piešinius sudėjo visas savo mintis, kilusias jiems po pamokos, apie lemtingus Sausio 13-osios įvykius, kurią vedė karininkas Gediminas Ališauskas.

Parodos iniciatorė Eglė Veršininienė, VšĮ „Meda Project“ vadovė tikino, kad pamoka privertė susimąstyti apie Tėvynę ne vieną vaiką. E. Veršininienė taip pat džiaugėsi, kad padedant seimo nariui Dailiui Barakauskui, kuris tapo renginio globėju, Seimo Europos informacijos biuro darbuotojams bei Kauno miesto savivaldybei, pavyko surengti vaikų darbų parodą, Laisvės gynėjų dienos proga.

„Dalis piešinių autorių neturi juos mylinčių ir globojančių tėvelių, kurie galėtų įskiepyti jiems meilę bei pagarbą Tėvynei. Tikiuosi, kad dalyvavimas Sausio 13-osios minėjimo renginiuose, jų tapytų piešinių paroda Seime, susitikimas su Parlamento gynėjais ne tik padės šiems vaikams užmiršti kasdienybės vargus, bet ir paskatins augti gerais bei dorais piliečiais“ – sakė parodos organizatorė E. Veršininienė.

Ebru – iš numirusiųjų prikeltas menas, imituojantis ir apgaunantis, bet gerąja prasme. Dėl šio metodo ant popieriaus sukuriama marmuro rašto imitacija, kurią nuo tikro marmuro paviršiaus atskirti gali tik priėjęs arčiau ir atidžiau įsižiūrėjęs.

Kiekviena ebru meno technikos struktūra yra unikali. Jos unikalumas ir išskirtinumas iš kitų meno sričių yra tas, jog tokio pat piešinio pakartoti antrą kartą yra tiesiog neįmanoma, o galutinį rezultatą pamatai tik perkėlęs paveikslą ant popieriaus lapo.

Pats paveikslo kūrimo procesas taip pat unikalus. Paveikslas kuriamas inde su dumbliais sutirštintu vandeniu, kurio paviršiuje teptukais paskirstomi dažai, o norint – pagaliukais sukuriamas vaizdas. Galiausiai ant sukurto vaizdo dedamas popierius, kuriame lieka autoriaus darbas.

Dar vienas šio meno išskirtinumas – natūralumas. Ebru mene naudojamos tik natūralios, žmogaus sveikatai nekenksmingos medžiagos. Visos spalvos padarytos iš dirvožemio, išskyrus juoda, kuri padaryta iš sudegusios medžio anglies. Tad tai tinka bet kokiai žmonių grupei.

Renginį, skirtą Laisvės gynėjų dienai paminėti, pradėjo VšĮ „Meda Project“ vadovė Eglė Veršininienė, kuri visiems susirinkusiesiems tarti žodį pakvietė renginio globėją Seimo narį Dailių Barakauską. Taręs keletą šiltų žodžių D. Barakauskas pristatė kitus garbės svečius.

Po trumpos oficialios dalies, kurios metu pasisakė ne tik renginio svečiai, bet ir parodos iniciatorė E. Veršininienė, kuri pasidalino įmonės tikslais bei atsiradimo istorija, visi buvo maloniai pakviesti į ekskursiją po LR Seimą. Vaikai jautėsi laimingi, galėdami savo akimis išvysti, kaip atrodo Seimas iš vidaus. Visi entuziastingai fotografavosi ir dalinosi įspūdžiais.

Tačiau tai nebuvo vienintelė maloni staigmena vaikams, kurią pateikė Eglė Veršininienė. Pasibaigus oficialiam parodos, skirtos Sausio 13-ąjai paminėti, atidarymui vaikų laukė suorganizuota ekskursija po Vilniaus Gedimino pilį, Vilniaus Televizijos bokštą, kur visi susikaupę žiūrėjo filmą apie Sausio 13-osios įvykius. Apsilankyta ir „McDonalds“, kur kiekvieno laukė užsakytas vaikiškas maisto rinkinukas. Žinoma, lauke nebuvo apsieita ir be sniego gniūžčių karo.

Susirinkusiųjų amžius buvo labai įvairus: nuo 6 iki 18 metų. Dviejų savo atžalų – Dominykos (8 metų) ir 11 metų Martyno – mama Rasa prasitarė, kad jos vaikai yra labai patenkinti ebru meno užsiėmimais. Ji prisipažino, kad ir pati nėra abejinga tapymui ant vandens ir kad kai tik pasitaiko proga (kuris nors iš vaikų suserga ir negali nueiti į užsiėmimą), pati sudalyvauja.

Rasa taip pat pasidžiaugė, kad jos vaikai pastebėjo skelbimą mokykloje apie šiuos užsiėmimus ir panoro juos lankyti, mat po ebru meno pamokų jie tampa ramesni ir labiau atsipalaidavę.

O štai 12 metų Martynas jau daugiau nei pusmetį kiekvieną penktadienį lankantis tapymo ant vandens užsiėmimus prasitarė, kad šių užsiėmimų jis nekeistų į nieką, mat jie jau yra tapę jo gyvenimo dalimi ir kad dar nespėjus pasibaigti ebru meno pamokai jis jau nekantraudamas laukia kitos.

Man, kaip žmogui, stebinčiam viską iš šalies, buvo labai malonu sudalyvauti tokiame gilią prasmę turinčiame renginyje. Jaučiausi taip, tarsi būčiau patekusi į didelę šeimą, sudarytą iš labai skirtingų, tačiau kartu ir labai panašių žmonių. Galbūt prie to prisidėjo ir pačios Eglės rūpestis kiekvienu vaikučiu.

Viliuosi, kad dar turėsiu ne vieną progą sudalyvauti Eglės Veršininienės organizuojamame ebru meno renginiuose, nes jie man paliko tik pačius šilčiausius įspūdžius.

Juk niekas negalėtų paneigti, kad padėti atrasti save, padėti įveikti sunkias ligas ar skatinti vaikų tautiškumą, meilę ne tik savo artimui bet ir Tėvynei, tapymo ant vandens užsiėmimais yra ne tik puiki idėja, bet ir parodymas visuomenei, kad gyvenime yra įmanoma viskas, tereikia tik truputėlio noro ir pastangų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius