Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 03

Kaip sukurti jaukią namų aplinką

Daug džiaugsmo, tačiau kartu ir nerimo suteikia naujo namo statyba. Gerai, jei pavyksta rasti jau pastatytą, su sutvarkyta aplinka ir, žinoma, Jūsų lūkesčius pateisinantį namą. O...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Daug džiaugsmo, tačiau kartu ir nerimo suteikia naujo namo statyba. Gerai, jei pavyksta rasti jau pastatytą, su sutvarkyta aplinka ir, žinoma, Jūsų lūkesčius pateisinantį namą. O jei ne.. Viską reikią apgalvoti patiems. Tačiau specialistu visur nebūsi, o norisi gražiai sutvarkytos, jaukios aplinkos. Tad nuo ko pradėti?

Yra keli būdai: pirmas jų, turint galimybei pasikonsultuoti su apželdinimo specialistu, kuris Jums patars kaip sukurti funkcionalią ir kartu estetiškai atrodančią aplinką. Tokiu būdu, apželdinimo idėjų vizualizacija su augalų aprašymais pateikiama projekte. Pagal jį yra įgyvendinami darbai, sodinami medžiai, krūmai, kuriami gėlynai, įrengiami vandens baseinai, fontanai ir t.t.

Antras, tačiau daug nerimo ir abejonių sukeliantis variantas, tai pačio kliento domėjimasis apželdinimu ir jų idėjų (dažniausiai iš žurnalų) kopijavimas. Negalima teigti jog tai blogai, tačiau jei augalų kompozicija tinka būtent toje sodyboje, tai dar nereiškia, kad ji tiks ir pas Jus. Reikia gerai apgalvoti ir įvertinti kraštovaizdžio struktūrą (reljefą, dirvožemį, vandens telkinius ir kt.) bei dirbtinius elementus (įvairius statinius).

Norint sukurti jaukią, tačiau kartu ir funkcionalią, kitaip dar vadinamą patogią aplinką, svarbu sklypą padalinti į funkcines zonas. Pirmiausia nusprendžiama, kur stovės garažas, malkinė, šiltnamis ir kiti ūkinės paskirties statiniai. Visa tai priskiriama ūkinei zonai. Joje dažniausiai sodinamos krūmų grupės, medžiai. Nerekomenduojama smulkintis su gėlynais. Antra zona – gyvenamoji, kurioje dažniausiai įrengiamos vaikų žaidimo aikštelės, statomos pavėsinės, kuriami įvairiaspalvių gėlių gėlynai, bei įrengiami jaukumo suteikiantys vandens telkiniai. Labiausiai išpuoselėta ir pirmąjį spūdį suteikianti fasadinė zona. Joje dažniausiai kuriama kompozicija, kartu su akcentiniais augalais (skiepyti). Jei namo sklypas ribojasi su keliu, jis atskiriamas visžalių ar kitų augalų siena. Taip sumažinamas garso ir dulkių patekimas į sklypą. Nuo fasadinės zonos (išėjimo iš pastato)prasideda takų sistema, kuri apjungia visų zonų lankomiausias vietas.

Šiai dienai takų dangos pasirinkimas labai platus. Nuo paprastų pilkšvų trinkelių iki nugludintų jūroje akmenukų. Medžiagos derinamos prie bendros aplinkos visumos.

Jaukios aplinkos kūrimas susideda dar iš smulkesnių detalių, kaip augalų spalvų bei faktūrų derinimas, mažosios architektūros (lauko baldai, šviestuvai ir kt.) parinkimas bei kt. Tai žinios, kurios suteikiamos besimokant ir jas perteikus praktiškai. Šiuo metu aplinkos apželdinimo projektai nėra brangūs, kaina prasideda nuo kelių šimtų litų už standartišką sklypą (6 a). Gerai apgalvokite ar nevertėtų visus rūpesčius atiduoti specialistui, su kurio pagalba sukursite jaukią ir malonią akiai aplinką Jums ir Jūsų šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius