Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 06

Kaune vyko koncertas – paskaita „Žodžio ir muzikos sintezė bei santykis“

Kaune įvyko trečiasis ciklo „MES IŠ MUZIKOS“ koncertas – paskaita  ,,Žodžio ir muzikos sintezė bei santykis“ „Balsu, žodžiais, tekstu įausti vokaliniai kūriniai – dainos – jau...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Kaune įvyko trečiasis ciklo „MES IŠ MUZIKOS“ koncertas – paskaita  ,,Žodžio ir muzikos sintezė bei santykis“

„Balsu, žodžiais, tekstu įausti vokaliniai kūriniai – dainos – jau net nepastebimai, bet ir neištrinamai įsirašiusios į kiekvieno gyvenimą įvairiomis formomis, įvairiais turiniais. Dažnai užmirštamos ir nemąstomos, nebegirdimos, bet vienaip ar kitaip mumyse esančios, kartais esančios mus. Muzika – ypač stipri galia – ne tik sujaudinti, įkvėpti, prikaustyti, užjausti, bet, labai svarbu, išsaugoti savyje atmintį, gebanti grąžinti. Be neapibrėžiamo ir labai sunkiai įvardijamo savo jausminio paveikumo, vokalinė muzika savyje turi tiesioginę, sąmoningai klausytojams siunčiamą žinią – tekstą. Jis, deja, dažnai taip ir prateka pro šalį, nepasiekęs mūsų vidinės klausos. Kodėl? Nes klausytis irgi reikia mokytis. Iš savo įtemptų dienotvarkių tam reikia iškirpti laiko – ir pradėti mokytis klausytis, nieko kito neveikiant, išvalant sąmonę nuo mūsų pačių triukšmo, kad iš tiesų išgirstume.

Jei dainų tekstai neturėtų savo funkcijos (ar ją atlieka – kitas klausimas), jie apskritai nebūtų rašomi. Tie, kurių kūrybinės sąmonės tikrina tai, ką rašo, tai, ką perduoda ar gali perduoti, siekia ne tiesiog kalbėti (tai, žinoma, pernelyg narciziška, bet labai sava pop muzikos kultūrai), o kalbėtis – tai dvipusis judesys: pasakyti ir sulaukti atsako, kitaip – susiliesti. Lietimasis nebūtų įmanomas be abipusės intencijos, šiuo atveju, perduoti ir priimti. Kūrėjo (muzikanto) ir klausytojo sąmonė susitinka kūrinio tikrovėje, lygiai kaip literatūroje tekste susitinka autorius ir skaitytojas. Vieni tekstai skirti būti skaitomi, o ir apskritai būti, tyloje, tyliojoje literatūroje (raiškos, o ne turinio prasme), kiti sukurti būti per muziką ir pačia muzika“ (ištrauka iš Eglės Gelažiūtės paskaitos – pilnas straipsnis už poros savaičių pasirodys kultūrinėje spaudoje – savaitraštyje ,,Literatūra ir menas“).

Spalio 20 d. Kaune, Gyvo garso svetainėje ,,Largo“ įvyko jau trečioji Kultūros Rėmimo Fondo remiamo projekto ,,Mes iš muzikos“ paskaita: diskutavome būtent šia tema – žodžio ir muzikos tarpusavio priklausomybės, sąveikavimo, buvimo kartu ir atskirai. Paskaitą vedė vokalistė, dainų ir tekstų autorė, viena iš jaunimo klubo ,,Largo“ įkūrėjų Eglė Gelažiūtė. Svarstėme, kiek glaudžiai turi būti susiję muzika ir tekstas, kaip jie vienas su kitu sąveikauja, apžvelėme šiandieninius lietuvių muzikos kūrėjus, kurių tekstai yra aukšto meninio lygio, kurių muzika papildo tekstą ir atvirkščiai. Diskutavome, kokios muzikos verčiausia klausytis, dalinomės savo asmenine-klausytojo patirtimi. Po paskaitos Eglė ir jos kolega Juozapas Liaugaudas dalinosi savo autorine kūryba.

Daugiau informacijos apie vykstančius renginius www.largo.lt

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius