-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 16

Kauno J.Grušo meno vidurinėje mokykloje paminėtos dramaturgo gimimo metinės

XXa. antrosios pusės žymus dramaturgas, eseistas, vertėjas, prozininkas bei kultūros veikėjas Juozas Grušas – amžinai gyvas jo vardu pavadintoje Kauno J.Grušo meno vidurinėje mokykloje.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

XXa. antrosios pusės žymus dramaturgas, eseistas, vertėjas, prozininkas bei kultūros veikėjas Juozas Grušas – amžinai gyvas jo vardu pavadintoje Kauno J.Grušo meno vidurinėje mokykloje.

Savo kūrybą pradėjęs eilėraščiais, vėliau žengė į platų dramaturgijos pasaulį. Lig šiol žymus savo dramomis „Tėvas ir sūnus“, „Dūmai“, „Herkus Mantas“, „Švitrigaila“ „Barbora Radvilaitė“, „Unija“. Begalinio susidomėjimo iki šių dienų sulaukė 1967m. parašyta jo drama „Meilė, džiazas ir velnias“.

Lapkričio 25-ąją Kaune, J. Grušo vidurinėje meno mokykloje vyko minėjimas – konferencija dramaturgo 110-osioms gimimo metinėms paminėti. Tai ne pirmas toks renginys šioje mokykloje. Konferencijoje dalyvavo J. Grušo draugai, kolegos, aktorius Petras Venslova, dramoje „Herkus Mantas“ bei „Unija“ vaidinusi aktorė Jūratė Onaitytė, poetas, geras dramaturgo draugas Robertas Keturakis. Taip pat minėjime dalyvavo J.Grušo memorialionio muziejaus vedėja Nijolė Majerienė bei muziejininkė Danutė Žilionienė.

Konferenciją pradėjo mokyklos direktorė Nijolė Šimienė, kuri stengėsi kalbėti J. Grušo žodžiais, rėmėsi jo kūryba ir mintimis. Ragino šventės svečius vadovautis tomis idėjomis, dėl kurių, pasak J. Grušo, verta gyventi.

Šauniais ir nostalgiškais prisiminimais apie kūrėjo jaunystės dienas, rašytus laiškus bei kitus nežinomus faktus dalinosi poetas bei rašytojas Petras Palilionis. Poetas puikiai sudomino klausytojus.

Buvo pristatytas paties dramaturgo interviu su žurnalistais, kur jis atsako į klausimus apie savo pasirinkimą kurti dramas, jo mintys apie labiausiai vertinamą kūrybą. Iš vaizdo įrašo paaiškėjo, kad svarbiausia savo drama jis laikė „Herkų Mantą“.

Didelio susidomėjimo sulaukė mokinių parengtas interviu su Henriku Vancevičiumi apie svarbiausią J. Grušo dramą „Herkus Mantas“. Šiame pokalbyje dalyvavo ir aktorės Danutė Juronytė bei Jūratė Onaitytė.

Aktorius Petras Venslova iškalbingai perteikė istorijas apie dramos „Gintarinė vila“ repeticijas. Aktorius prisiminė dramaturgą kaip labai gilią, intelektualią asmenybę, jį ypač žavėjo J. Grušo paprastumas, prisitaikymas, gebėjimas bendrauti.

Šventę papildė mokinių kurta poezija dramaturgui Juozui Grušui, kurią jie pavadino „Akrostichai, skirti Juozui Grušui“.

Šį minėjimą – konferenciją vainikavo direktorės sveikinimai mokiniams, kurių kūrybiniai nuopelnai pripažinti Lietuvos mastu. Taip pat renginyje buvo įteikta Juozo Grušo premija vienuoliktokei A. Mišeikaitei.

Nemuno nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius