-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 01 09 /16:22

Klaipėdos universiteto studento Mindaugo Kuro svajonė – išleisti sudoku ir kryžiažodžių knygą

Studentai laisvalaikį praleidžia ne tik sporto ar naktiniuose klubuose, būdami su draugais, bet ir užsiimdami kūrybine veikla. Klaipėdos universitete studijuojantis Mindaugas...
Mindaugas Kuras
Mindaugas Kuras
Temos: 1 Sudoku

Studentai laisvalaikį praleidžia ne tik sporto ar naktiniuose klubuose, būdami su draugais, bet ir užsiimdami kūrybine veikla. Klaipėdos universitete studijuojantis Mindaugas Kuras yra vienas iš tų, kuriems kuriančiojo dalia nėra svetima. Turėdamas laisvo laiko jis kuria kryžiažodžius ir sudoku.

Pirmoji pažintis su galvosūkiais

M. Kuras jau vaikystėje mėgo spręsti kryžiažodžius, kurie tapo jo gyvenimo dalimi. „Jų sprendžiau tiek daug, kol galiausiai pripratau ir tai tapo vienu iš pagrindinių mano gyvenimo užsiėmimų. Kadangi to buvo sunku atsisakyti, netrukus šis pomėgis pavirto į savotišką priklausomybę“ – tvirtino vaikinas. Tad pasirodžius pirmiesiems sudoku Lietuvoje Mindaugas Kuras išbandė ir juos. Tai pavirto į nenutrūkstamą ryšį ir tai, jog tuo metu jis jau kūrė ir kryžiažodžius, paskatino jį žengti dar vieną žingsnį pirmyn ir pradėti kurti sudoku. „Iš karto nemokėjau spręsti sudoku, bet neprireikė daug laiko, kol išmokau. Dabar juos ne tik sprendžiu, bet ir pats sudarinėju“ – pasakojo jis.

Sunkumai kuriant

Nesvarbu, koks kūrybinis darbas bebūtų, jis reikalauja kantrybės ir didelio susikaupimo. Mindaugas net nesuabejojęs gali pasakyti, kad kurti kryžiažodžius ir sudoku – ne tas pats. „Sudarinėti kryžiažodžius daug lengviau nei sudoku. Pastarajame užsiėmime egzistuoja vienas principas ir sudėlioti skaičius pagal reikalavimus yra labai sunku”, – teigė studentas.

„Kadangi sudoku reikia kurti atsižvelgiant į taisykles, vienas galvosūkis atsiranda ne iš karto. Kartais vieną galvosūkį sukuriu po daugybės bandymų” – savo įspūdžiais dalinosi vaikinas.

Sudoku turnyrai

M. Kuras yra surengęs net kelis galvosūkių sprendimo turnyrus tiek gimtajame Kudirkos Naumiestyje, tiek ir Klaipėdoje. „Klaipėdoje turnyrai organizuojami tik Klaipėdos universiteto studentams. Kudirkos Naumiestyje galėjo dalyvauti visa bendruomenė“ – pasakojo jis.

Tačiau bent kol kas turnyrai didelio susidomėjimo nesulaukia, bet juose norinčių dalyvauti žmonių skaičius keičiasi. „Pirmieji sudoku turnyrai tiek mano gimtajame mieste, tiek Klaipėdoje nesulaukė didelio skaičiaus dalyvių, tačiau jų skaičius auga“ – teigė vaikinas. Mindaugas prisimena, jog pirmajame Klaipėdoje surengtame turnyre dalyvavo vos 7 dalyviai, o antrajame – 16.

Jis neabejoja, kad dalyvių skaičių lemia ir žadami prizai – kuo jie geresni, tuo daugiau norinčių išbandyti savo jėgas. „Gali būti, kad dalyvių skaičius buvo kiek didesnis, nes antrajame turnyre nugalėtojams buvo pažadėti neblogi prizai“– svarstė studentas.

Šiais metais Klaipėdoje vykęs turnyras jam ypatingas tuo, kad pirmą kartą buvo paviešintas jo sudarytas sudoku. „Savo kuriamų sudoku neviešinu. Tai padariau pirmą kartą“ – prisipažino Mindaugas.

Ateities planai

Viena iš didžiausių Mindaugo svajonių – išleisti sudoku ir kryžiažodžių knygą. Ši idėja kilo neatsitiktinai, nes vaikinas turi autoritetą, į kurį norėtų lygiuotis. „Išleisti knygą sugalvojau, kai sužinojau, jog tokią knygą yra išleidęs pats didžiausias mano autoritetas – Arūnas Valinskas“, – atviravo studentas.

M. Kuro žodžiais, A. Valinskas parėmė pirmąjį turnyrą, kuris buvo suorganizuotas Kudirkos Naumiestyje. Tačiau įgyvendinti savo knygos publikavimo idėją nelengva -  yra dvi kliūtys, kurios kol kas trukdo Mindaugui pasiekti užsibrėžtą tikslą. „Kad tai taptų realybe, pirmiausia reikėtų sudaryti dar daug sudoku galvosūkių. Aišku, esant laisvam laikui tą padaryti nebūtų itin sunku, bet tam dar reikia ir pinigų, kurių aš neturiu“ – pasakojo jis.

Bet M. Kuras patikino, kad ši svajonė anksčiau ar vėliau vis tiek išsipildys. „Nuleisti rankų net neketinu, kadangi būtų skaudu, kad sudarinėjant užduotis sugaištas laikas būtų praleistas veltui.  Šiuo metu visi rankraštiniai variantai keliami į kompiuterį, tad tikiu, kad po kelerių metų knygą išleisiu“ – neslėpė entuziazmo vaikinas.

Tokio užsispyrimo jis linki visiems, turintiems svajonių. „Jei įgyvendinti savo idėjas trukdo finansų trūkumas, linkiu tikėti, jog pinigų ateityje atsiras. Pradėti galima ir nuo dabar taupant. Svarbiausia, – nenuleisti rankų ir anksčiau ar vėliau vis tiek pasiseks“ – tikino Mindaugas.

Vitalija Butkutė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius