Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 08

Knygoje nuguls Kalvarijos mėgėjų teatro istorija

Ne vienus metus brandinta idėja, sunkmečio akistatoje atradusi savus rėmėjus pamažu skinasi kelią į šviesą – Kalvarijos mėgėjų teatro „Titnagas“ pastangomis bus išleista ilgai...

Ne vienus metus brandinta idėja, sunkmečio akistatoje atradusi savus rėmėjus pamažu skinasi kelią į šviesą – Kalvarijos mėgėjų teatro „Titnagas“ pastangomis bus išleista ilgai laukta knyga „Kalvarijos krašto teatras šimtmečio vygėj“.

Kalvarijos savivaldybės kultūros centro direktorė Laima Kupstienė sako, kad idėja išleisti knygą, atskleidžiančią Kalvarijos mėgėjų teatrines tradicijas, brendo jau seniai, tačiau galutinai susiformavo prieš pora metų, kai buvo nutarta Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio proga pagerbti ir vietines - jau per šimtą metų gyvuojančias Kalvarijos teatrines mėgėjų artistų veiklas. Tačiau garbingo valstybės vardo minėjimo išvakarėse, šalį apgulęs sunkmetis pakoregavo planus ir pristabdė iki tol buvusius dosnius knygos rėmėjus. Nors knygos išleidimui buvo skirtos Sūduvos regiono plėtros programos ir Kalvarijos savivaldybės kultūros centro finansavimas, lėšų nepakako ir knyga taip ir liko neišleista.

Šiais metais, į jungtines rėmėjų pajėgas pasitelkus nuolatinius Kalvarijos krašto kultūrinių renginių rėmėjus bendrovę „Saerimner“, pavienius, geranoriškai nusiteikusius verslininkus, ir netgi pačius teatro artistus, knygos leidybiniai reikalai pajudėjo iš mirties taško. Anot L.Kupstienės, Kalvarijos krašte išleidžiama nedaug prasmingų leidinių, todėl knyga „Kalvarijos krašto teatras šimtmečio vygėj“ itin laukiama visų, teatrine veikla besidominčių kraštiečių ir nuvilti jų knygos leidėjai tiesiog neturi teisės. Pasak Kalvarijos savivaldybės kultūros centro direktorės, labai gaila, kad Kalvarijos savivaldybė, turėdama tokį stiprų teatrą, neišgali finansiškai jo remti, tad paramos tenka prašyti iš šalies. L.Kupstienė džiaugiasi, kad nuolatinė, kultūrines iniciatyvas remiančios bendrovės „Saerimner“ parama leidžia sėkmingai kurti naujas ir puoselėti ilgametes krašto kultūrines tradicijas.

Teatrinė mėgėjų artistų veikla Kalvarijoje užsimezgė dar XX amžiaus pradžioje. Pirmas viešas lietuviškas vaidinimas buvo suvaidintas 1907 m. Kalvarijoje. Po to sekė lietuviškų vakarų vaidintojų mėgėjų spektakliai, vadinamųjų pavasarininkų, katalikių moterų, šaulių organizacijų, mokyklinio, kultūros namų teatrų vaidinimai. 1985 m. Kalvarijos laisvalaikio centre susibūrė dramos kolektyvas „Titnagas“. Per 25-erius savo gyvavimo metus, šis mėgėjų teatras, vadovaujamas Kęstučiui Krasnickui, suengė ir įgyvendino 11 teatrinio meno projektų: suorganizuoti 9 festivaliai, 2 kūrybinės laboratorijos. Sunku ir suskaičiuoti per tuos metus teatro suvaidintus spektaklius. 2005 m. teatrui įteikta Marijampolės apskrities kultūros nominacija ir Didžiojo Angelo statulėlė. 2006 m. kalvarijiečiai tapo Lietuvos mėgėjų teatrų šventės „Atspindžiai“ laureatais, o 2007 m. “Titnagas“ gavo „Aukso paukštės“ statulėlę (nominacija „Geriausias mėgėjų teatras ir vadovas).

Per visą šį laiką buvo kruopščiai renkamos senųjų vaidintojų nuotraukos, kaupiami senųjų artistų pasakojimai, archyvinės afišos, nuotraukos ir plakatai. Visa tai knygos sudarytojai ketina perkelti į istorinę, savo krašto mėgėjų teatrui dedikuotą knygą „Kalvarijos krašto teatras šimtmečio vygėj“. Leidinyje bus atskleista mėgėjų teatro istorija nuo praeito šimtmečio pradžios iki pat šių dienų. Knygos sudarytojai – teatro „Titnagas“ darbuotojai- Kęstutis Krasnickas, Rasa Januškienė, Aurimas Galianovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius