-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 02 18

Knygų mugėje – šnekos apie lietuviškus vardus (nuotraukos)

Penktadienio popietę knygų mugės lankytojai konferencijoje „Teisingai pasirinkime vardą“ turėjo galimybę susipažinti net su trylika knygų apie vardus.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 1 Mugė

Penktadienio popietę knygų mugės lankytojai konferencijoje „Teisingai pasirinkime vardą“ turėjo galimybę susipažinti su Aurelijumi Norušaičiu, leidyklos „Kalendorius“ vadovu. Konferencijoje taip pat dalyvavo leidinio redaktorius Kazimieras Račkauskas bei žurnalistė Vaiva Štrimaitienė.

Renginio metu pristatytos trylika knygų apie vardus. Didžiausia jų – „Vardadienių knyga“, savo turinyje pateikianti per 4300 skirtingų lietuviškų vardų bei datų, kuriomis turėtų būti švenčiami vardadieniai. „Taip bandėmė išsaugoti lietuvišką paveldą,“ – kalbėjo A.Norušaitis, – „Šiandieniniai kalendoriai mums pateikia vos 300 skirtingų vardadienių ir žmonės turi po kelias ar keliolika savo vardo švenčių. Tai yra nesąmonė – mes turime daug gražių lietuviškų vardų, kuriuos pagaliau surašėmė į vieną vietą,“ – tęsė jis.

Kitos dvylika pristatytų knygų – skirtingos vardaknygės, kuriose surašyti žymiausi tam tikro vardo atstovai Lietuvoje bei jų nuopelnai. Tai informacinio bei pramoginio pobūdžio leidiniai, tinkami skaityti norint praplėsti akiratį ir sužinoti naudingos informacijos.

Pasak leidinių autoriaus, medžiaga knygoms išleisti rinkta kone šešerius metus, nuolat tikrinant informaciją, pasitelktą iš lietuviškų tradicijų, kalendorių, užsienio leidinių. Prie leidinių kūrimo prisidėjo ne tik leidėjai bei filologai, bet ir kalbininkai, numerologai.

Konferencijai einant į pabaigą klausytojai noriai reiškė džiaugsmą tokių leidinių apie vardus atsiradimu. „Ačiū Dievui, Lietuvoje atsirado toks žmogus, kuris padarė tvarką,“ – leidėją sveikino Kristina, renginio metu tiesiog pašokusi nuo kėdės ir ėmusi žarstyti komplimentus.

Leidėjų teigimu, vardų klausimai Lietuvoje vis dar kelia problemų, tačiau galima džiaugtis, kad šioje srityje jaučiamas aiškus progresas.

Tekstas: Viktorija Navickaitė

Nuotraukos: Manto Černiausko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius