Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 29

Lengvaatletė Vaida Žūsinaitė: „Mankštintis reikia tiek žiemą, tiek vasarą“

Sportininkės patarimai, kaip pasiruošti bėgiojimui šaltuoju metų sezonu. Vienas iš paprastų bėgiojimo malonumų yra buvimas lauke. Grynas oras, gamtos vaizdai, galimybė pamatyti...
Š.Mažeika/BFL
Š.Mažeika/BFL / BFL nuotr.

Sportininkės patarimai, kaip pasiruošti bėgiojimui šaltuoju metų sezonu.

Vienas iš paprastų bėgiojimo malonumų yra buvimas lauke. Grynas oras, gamtos vaizdai, galimybė pamatyti saulėtekį ar pajausti metų laikų kaitą – dalykai, kuriuos norisi patirti vėl ir vėl. Daugelio bėgimo mėgėjų entuziazmas išeiti pabėgioti sumažėja, kai temperatūra nukrenta žemiau 5 laipsnių šilumos, veidą gairina šiaurinis vėjas, o į akis krenta šlapios snaigės. Profesionalūs bėgikai lauke treniruojasi visais metų laikais. Turbūt čia labai tiktų posakis, jog nėra blogo oro, yra tik bloga apranga.

Aktyviai dalyvavusi lengvosios atletikos varžybose vasaros sezoną, puikiai pasirodžiusi ilgesnių distancijų bėgimuose rudenį, 25-erių sportininkė Vaida Žūsinaitė šiuo metu ruošiasi kitoms varžyboms ir net atšalę orai nuo treniruočių jos neatgraso. Ir nors Lietuvoje didelių šalčių ir ankstyvos žiemos staigmenų kol kas nebuvo, pasak lengvaatletės, žiemos bėgimui pasiruošimo reikia daugiau nei vasarą.

– Vaida, kokia turėtų būti bėgimo apranga šaltuoju metų sezonu?

– Negaliu drąsiai tvirtinti, kad rengtis taip, kaip rengiuosi aš, yra geriausia, nes visi esame skirtingi. Apranga priklauso nuo žmogaus atsparumo šalčiui ir žinoma imuniteto. Kai kurie bėgikai beveik visą žiemą bėgioja be pirštinių ar kepurės, su šiek tiek pašiltintu džemperiu, o kiti, tokie kaip aš vos atšalus orams traukia iš spintos „žieminį kailį“ ir iš jo neišlenda iki pat pavasario (šypsosi).
Treniruojantis žiemą lauke svarbu galūnes ir sąnarius laikyti šiltai. Galūnes dėl to, kad per jas išspinduliuojama daug šilumos, o sąnarius todėl, kad juos labai lengva persišaldyti, o tada pasekmės gali būti labai liūdnos. Nepamirškite orams atšalus užsidėti kepurės, pasiimti pirštinių ir apsirengti šilčiau.

– Kaip žiemą, eidama bėgioti, rengiesi Tu?

– Žiemos metu bėgdama į lauką aš stengiuosi apsirengti keliais sluoksniais. Pirmiausia, plonesnius medvilninius marškinėlius, kurie sugeria prakaitą, tada šiltą džemperį, o ant viršaus – neperpučiamą ploną striukę (liaudiškai vadinamą „bolonke“). Žinoma, apranga priklauso nuo oro sąlygų ir temperatūros, todėl kartais apsirengiu ir daugiau. O tam, kad šilta būtų ir kojoms, rengiuosi pašiltintas tampres ir kelnes. Kartais užtenka tik tamprių, o kartais ir abiejų per mažai. Galite rinktis įvairius apsirengimo variantus, viskas priklauso nuo galimybių ir Jūsų atsparumo šalčiui, tačiau svarbiausia, kad nebūtų to jausmo, kad vėjas Jus kiaurai perpučia. Dar svarbu pastebėti, jog vos išbėgus gali atrodyti, kad apsirengėte per mažai, tačiau dėl to nereikia jaudintis, nes kūnas po kurio laiko sušils.

– O kokia turėtų būti avalynė?

– Jei yra galimybė, bėgimo bateliai turėtų būti su padu, turinčiu šiek tiek didesnius griovelius, kad mažiau slystų. Čia kaip su automobilio padangomis, kuo didesnis protektorius, tuo bėgti patogiau ir saugiau. Taip pat, sportinio batelio medžiaga turėtų būti storesnė ir ne taip lengvai peršlampama. Jeigu neturite galimybės įsigyti žieminius bėgimo batelius, svarbu, kad turimų batelių padas nebūtų kiauras, o medžiaga, sudaranti avalynės pagrindą nebūtų peršviečiama kaip tinklelis (kaip dauguma vasarinių modelių). Tokiu atveju, apsiaukite šiltesnes kojines.

– Ar reikia specialių priemonių veidui apsaugoti?

– Bijantiems nušalti veidą, mano manymu, protinga būtų prieš bėgant pasitepti apsauginiu kremu nuo šalčio. Kiekvieną žiemą planuoju tokį įsigyti, bet vis pamirštu. Na, galbūt šią žiemą! (šypsosi)

– O jeigu anksčiau nebėgiojęs žmogus, sugalvotų pradėti kaip tik žiemą. Patartum jam laukti pavasario?

– O kam jo laukti? (šypsosi) Žiema – tikrai puikus sezonas pradėti judėti, tik žinoma, reikėtų nepervertinti savo galimybių ir neiti bėgioti, kai temperatūra žema. Tačiau pamažu pradėti sportuoti, vis didinti nubėgtų kilometrų skaičių, tikrai galima – nepajusite, kaip ateis pavasaris, o Jūs būsite puikios sportinės formos ir galėsite sudalyvauti pirmosiose varžybose, tarkime gegužės pradžioje vykstančiame „General Financing“ Trakų pusmaratonyje. Aš manau, kad mankštintis reikia nepriklausomai nuo sezono, tad jei tik norisi bėgti, tikrai neatidėliokite to iki pavasario, antraip tas noras gali ir dingti (šypsosi). 

– Ko palinkėtum bėgimo entuziastams?

– Jeigu po bėgimo lauke dar sportuojate salėje, patarčiau parbėgus persirengti sausais drabužiais ir išgerti šiltos arbatos. Atsarga gėdos nedaro. Sportuokite atsargiai ir prižiūrėkite save, nes tik tada sportas bus sveikatos labui. Gražios žiemos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius