Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 01

Lenktynininkas atrado naują hobį

Kauno technologijos universiteto Elektronikos rūmuose vyko konferencija „Riedynės – unikalus saviraiškos būdas“, kurios metu dalyviai daugiau sužinojo apie lentynininkams...

Kauno technologijos universiteto Elektronikos rūmuose vyko konferencija „Riedynės – unikalus saviraiškos būdas“, kurios metu dalyviai daugiau sužinojo apie lentynininkams kilusias aistras „Riedynėms“ bei kokios naujovės laukia šiais metais.

Pirmasis konferencijos lektorius buvo Rimas Brundza (Stasio Brundzos pusbrolis) – buvęs lentyninkas, praėjusiais metais pasirodęs „Riedynėse“ ir jomis stipriais susidomėjęs. R. Brundza visada domėjosi automobiliais, vaikystėje didelis jo dėmesys atiteko automobiliams „Zaporažec“. 1972 metais pirmą kartą gavo galimybę turėti savo automobilį, kurį jam patikėjo tuometinio Auto klubo savininkai. Tačiau šio tipo automobiniai nebuvo vienintelė jo aistra, kitas atsiradęs įdomus hobis – „Buggy“ automobiliai, kurių konstravimas ir dalyvavimas varžybose tuomet buvo labai populiarus dalykas. Į šių automobilių varžybas  susirinkdavo tūkstančiai žiūrovų, o dalyvių buvo ne viena dešimtis. Pirmosios „buggy“ automobilių varžybos R. Brundzai įvyko 1982 metais, kuomet vyko „Lietuvos buggy čempionatas“. Šioms varžyboms lenktyninkas intensyviai ruošėsi, net susiradęs fotografą, keliavo į varžybas Latvijoje, kad galėtų apžiūrėti kitus „buggy“ automobilius, nufotografuoti jų sudėtingas konstrukcijas bei jau turėti viziją savo „buggy“ automobiliukui.

„Lietuvos buggy čempionate“ R. Brundzai nepasisekė, tačiau tai tik buvo paspirtis dalyvauti toliau ir siekti pergalių. Įsimintiniausias tų laikų varžybų įvykis – kuomet kolega varžybų metu, įjungė ne tą pavarą ir starto metu pradėjo važiuoti atbulas ir atsimušė į varžovų „buggy“ automobilius. Visa tai įvyko dėl labai paprastos priežasties, kadangi automobiliai buvo savadarbės mašinėlės – pavarų dėžėse pirmas ir atbulinis bėgiai buvo šalia vienas kito.  Norėdamas būti „bugistu“ kiekvienas turėjo tokių savybių: rankas darbininko, širdį konstruktoriaus, sielą sportininko. Dabar Lietuvoje atsirado nauja lentynių sporto šaka, kuri sudomino ir R. Brundzą, tai RAFES festivalio organizatorių renginys – Riedynės.  Tai unikalus renginys, kurio metu komandos sudarytos ir ne daugiau kaip 5 narių, lentyniauja savadarbėmis bematorėmis transporto priemonėmis – riedžiais. Pergalę lentynėse lemia ne vien greitis ar technikos subtilybės, bet ir originalus riedžio dizainas. R. Brundza pradėjo konstruoti riedžius, nors jiems trūksta variklio bei didelio garso ir variklių riaumojimo, jis pasiryžęs jau antrus metus dalyvauti varžybose.

Praėjusių metų riedį tobulina bei Rimui Brundzai nusileisti neketina ir „Kovinių ežių“ komanda praėjusiais metais iškovojusi garbingą trečią vietą. Šiems vaikinams dalyvauti varžybose idėja kilo pamačius skelbimą ir panorus išbandyti save bei savo galimybes kontruojant riedį. Pirma gimė idėja, kaip turi atrodyti jų būsimas riedis ir tuomet kibo į darbą vaikinai. Riedį intensyviai konstravo savaitgaliais, lengviausia gamybos dalis buvo rėmo suvirinimas, bet pradėjus kontruoti amortizatorius bei suvedinėti šakes, iškilo sunkumų, bet po sunkaus darbo ir bandymų viskas pavyko puikiai. Atėjus varžybų dienai riedis buvo pasiruošęs lėkti Radvilėnų plento trasa. Nuvažiavus kelis kartus, dar vaikinai bandė patobulinti riedį taisant ratų suveržimą. Vaikinai teigia, kad šiemet dar turi kur pasitobulinti ir tikrai nenusileis kitoms riedžių komandoms.

Kauno technologijos universiteto Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto dekanas Andrius Vilkauskas teigė, jog Riedynės puikiai atspindi inžinerinio universiteto galimybes, nes dalyvis ruošdamasis varžyboms turi pritaikyti tiek inžinerines, tiek fizikos žinias. O pradėjus kontruoti riedį „užkabina“ daryti vis daugiau ir stengtis, jog jis būtų pats geriausias. Šiais metais A. Vilkauskas pažadėjo, jog kartu su organizatoriais sukurs galimybes dalyviams, kurie neturi patalpų ar galimybių išsipjauti ar susivirinti detales. Todėl susidomėję „RAFES Riedynėmis“ dar turi puikią progą pradėti konstruoti ir gegužės 4 d. nulėkti Radvilėnų plento trasa šalia Zoologijos sodo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius