Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 18

Lietuvos knygynuose pasirodė norvegų rašytojo Jo Nesbø bestseleris „Gelbėtojas“

Nuo šiandien kriminalinių romanų gerbėjai šalies knygynuose jau gali ieškoti žymiausio šiuolaikinio norvegų rašytojo Jo Nesbø romano „Gelbėtojas“. Ši knyga yra viena iš serijos...
Jo Nesbo "Gelbėtojas"
Jo Nesbo "Gelbėtojas"

Nuo šiandien kriminalinių romanų gerbėjai šalies knygynuose jau gali ieškoti žymiausio šiuolaikinio norvegų rašytojo Jo Nesbø romano „Gelbėtojas“. Ši knyga yra viena iš serijos apie detektyvą Harį Hūlę dalių. Visame pasaulyje jos parduota jau daugiau nei 15 mln. egzempliorių, o J. Nesbø kūryba jau yra išversta į daugiau nei 40 užsienio kalbų.

„New York Times“ teigimu, Jo Nesbø, Henrikas Ibsenas ir Edvardas Munchas yra kūrėjai, kuriais Norvegija gali didžiuotis. Anot leidyklos „Baltos lankos“ vyriausio redaktoriaus Sauliaus Repečkos, J. Nesbø tikrai yra išskirtinis norvegų autorius ne tik parduotų knygų tiražu, bet ir savo indėliu į kriminalinių romanų žanrą. Jis nėra tipiškas skandinavų detektyvų ar trilerių autorius, nes turi išskirtinį braižą.

„Šis rašytojas geba savo kūrinius pakylėti į aukštesnį lygmenį, kuriame skleidžiasi tamsiosios žmogaus prigimties ir egzistencijos paslaptys, glūdinčios po iš pažiūros „normalaus gyvenimo“ paviršiumi. Jis neskirsto veikėjų į „gerus“ ir „blogus“, o  leidžia mums patiems pamąstyti apie menamą skirtį tarp gėrio ir blogio“, - teigia S. Repečka.

Pats J. Nesbø  teigia, kad skandinavų visuomenę galime laikyti klestinčia ir organizuota, tačiau šios gerovės valstybės turi ir savo juodąją pusę. Būtent ją rašytojas savo kriminaliniuose romanuose ir stengiasi atskleisti – parodyti socialinio Norvegijos gyvenimo problematiką.

Pasak S. Repečkos, fenomenalią rašytojo sėkmę lemia ir jo veiklos įvairovė – autorius yra muzikantas, norvegų roko grupės „Di Derre“ vokalistas ir dainų autorius, futbolininkas bei ekonomistas.

„Ši jo užsiėminų įvairovė neabejotinai veikia J. Nesbø kūrybos braižą – jis geba žiūrėti iš daugelio požiūrio taškų, kuria dinamišką pasakojimą, puikiai moka megzti plačiajam skaitytojų ratui patrauklų siužetą. Visa tai ir lemia fenomenalią rašytojo sėkmę“, - sako  leidyklos „Baltos lankos“ vyriausias redaktorius.

Lietuvos skaitytojams pristatomas tarptautinio lygio bestseleris „Gelbėtojas“ tapo sparčiausiai parduodama knyga  lyderiaujančios Norvegijos leidyklos „Aschehoug“ istorijoje.  Pasak S. Repečkos, tai neturėtų stebinti, nes ši knyga, kaip ir kiti autoriaus romanai, pasižymi  tuo, kad nuo jos sunku atsiplėšti.

„Knygoje pateikiamas šiurpiai realistiškas Norvegijos sostinės portretas. Pagrindinis romano herojus, kroatų samdomas žudikas, yra tarsi žmogus be veido – jis pasižymi hiperelastišku veidu, todėl niekas negali jo įsiminti. Taip pat svarbų vaidmenį šioje knygoje vaidina labai įtakinga Norvegijoje labdaros organizacija – Gelbėjimo armija. O tai, kas vyksta uždarose ir iš pažiūros nepriekaištingos reputacijos organizacijose visada intriguoja“, - teigia S. Repečka.
Jo Nesbø pagrindinis knygų serijos herojus Haris Hūlė priklauso senesnei detektyvo žanro tradicijai, kurios ištakas galima atsekti JAV noir kūryboje.

„Priešingai nei labiau atitinkantis skandinavų trilerių standartus Mikaelis Bliumkvistas, pagrindinis Stiego Larssono herojus, Haris – kupinas prieštaravimų vienišius, kovojantis su savo gyvenimo košmarais ir demonais, alkoholikas, nuolat įsiveliantis į konfliktus su valdžia. Priešingai nei daugelis kitų šiuolaikinių skandinavų trilerių personažų, jis atskleidžia tamsiąją iš pažiūros idealios visuomenės pusę“, - sako vyriausias redaktorius.

„Gelbėtojas“ yra trečioji Jo Nesbø knyga, išleista lietuvių kalba. Kitais metais leidykla „Baltos lankos“ planuoja išleisti ir daugiau šio autoriaus knygų -– „Sniego žmogų“ ir „Leopardą“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius