Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 30

Menų sintezė

Vyriškas pavasaris įžengė į galeriją „Aukso pjūvis“ Kaune, kur šiandien atidaromos net trys parodos: kauniečių Rolando Karaliaus „Būsena“ ir Aido Ryčio Vasiliausko „Vasaros polifonijos“ (tapyba) bei britų menininko Nicko Trencho personalinė fotografijų paroda iš ciklo „Anglijos peizažai“.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Vyriškas pavasaris įžengė į galeriją “Aukso pjūvis” Kaune (K.Donelaičio g. 62/V. Putvinskio g. 53), kur šiandien atidaromos net trys parodos: kauniečių Rolando Karaliaus „Būsena“ ir Aido Ryčio Vasiliausko „Vasaros polifonijos“ (tapyba) bei britų menininko Nicko Trencho personalinė fotografijų paroda iš ciklo „Anglijos peizažai“.

Stipriose, didelių formatų abstrakčiose R. Karaliaus (g. 1962) g. drobėse, puikiai derančiose prie šviesių šiuolaikinės architektūros interjero erdvių, atsispindi menininko konstruktyvistinis mąstymas. Dailininkas savo būseną išreiškia per racionalias, struktūriškas ir konstruktyvias formas. Jam rūpi griežtai geometriškai apibrėžtų plotų bei spalvų tarpusavio santykiai.

Nuo 1988 m. menininkas dalyvauja pleneruose, festivaliuose, grupinėse parodose. Taip pat yra surengęs keletą personalinių parodų. R. Karaliaus darbų turi įsigiję: M. K. Čiurlionio dailės muziejus, privatūs asmenys Lietuvoje ir užsienyje.

Parodos atidarymo metu meno gerbėjai gali stebėti ir šio autoriaus video darbą “Būsena”, kuriame neskubria kameros “akimi” kūrėjas akylai stebi aplinką: gamtos klestėjimą bei įvairovę, o kartu ir nykimą, rūdijimą ir irimą (pūvantys obuoliai kaimo sodyboje), senus kaimo namus, kuriuos apleido tikrieji jų gyventojai, įsileisdami “irimo metraštininkus” iš didžiųjų miestų, randančių dvasinio peno menkiausiuose gamtos krustelėjimuose ar skaidriuose provincijos sakralinių švenčių ritualuose.

A. R. Vasiliauskas (g. 1967) dirba tapybos, keramikos, skulptūros srityse, dalyvauja parodose. “Tapydamas”su tokia kieta medžiaga kaip medis, tik jam vienam žinomu būdu kuria minkštą vasaros, pievų žydėjimo įspūdį, atkurdamas tikslų ražienų, aguonų bei irisų įspūdį. A. R. Vasiliauskas taip pat yra abstraktus, jautrus spalviniams niuansams, o jo darbų grafinis piešinys dinamiškas, kupinas gyvybinės jėgos, sraunus.

Trečiasis autorius N. Trenchas parodoje demonstruoja fotografijas, sukurtas 2008–2010 m. Tai serija iš „Anglijos peizažų“ ciklo, kuris tęsiamas iki šiol. Sluoksniuodamas fotografijas, skaidrų peizažo vaizdą dėliodamas vieną ant kito bei kelis kartus jį perfotografuodamas, menininkas kuria subtilią prisiminimų prizmę.

Parodą Lietuvoje britų menininkas iš Londono rengia pirmąjį kartą. Į Kauną jis atvyko pianistės Ramintos Lampsatis kvietimu. Prieš tai jis surengė savo darbų lietuviška tematika parodą Lietuvos ambasadoje Londone, mat kūrė viršelį knygai apie kompozitorių Bronių Kutavičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius