-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 11

Moterų kino festivalis Šeršėliafam: „Mano karalienė Karo“

Skaitytojams pristatomas belgų režisierės Dorothée Van Den Berghe 2009-ųjų metų filmas „My Queen Karo“.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 1 Kinas

Įsibėgėjęs moterų kino festivalis „Šeršėliafam“ pradėjo kelionę po Panevėžį, Kauną, Klaipėdą, Palangą, Nidą ir Ukmergę.

O šįkart pristatau belgų režisierės Dorothée Van Den Berghe 2009-ųjų metų filmą „My Queen Karo“. Pagrindinė veikėja dešimtmetė Karo gyvena netradicinėje prie tradicinio degtukų dėžutės dydžio betoniniame mikrorajone pripratusiems aplinkoje. Jos tėvai su draugų kompanija gyvena komunos principais, skaito Marksą ir dalyvauja protestuose.

Bet, kai į visa tai žiūrima iš vaiko perspektyvos, kuris bando atsirinkti į dėžutes, kas yra gera ir kas – bloga, laisva meilė, idealų siekimas bei ideologijos įgauna ne tokį romantinį atspalvį.

Visada, kai pagrindinius vaidmenis atlieka vaikai, nori ar nenori kyla skepticizmas: labai pykti už jų vaidybą negali, bet gal čia režisierius, neišmanydamas, kaip užmaskuoti idėjų neturėjimą, apeliuoja į tavo „sąžinę“, nes juk „žavūs vaikai“ patinka visiems. Karo vaidinanti ir pirmą kartą kino ekrane pasirodžiusi Anna Franziska Jaeger nekalta, kad ją vertė nuolat glėbesčiuotis, lyg nerandant, kaip užbaigti tam tikras scenas, bet visos kitos emocijos (smalsumas, jei tai emocija, pyktis, džiaugsmas, desperacija), noras, kad „viskas būtų savo vietose“ atskleista visai neblogai. Prieštaringas ir įvairiaspalvis  tėtukas (Matthias Schoenaerts), kad ir turėjo (norėjo) būti centrinė figūra, tačiau jį visai dėkingai užgožė mama (Déborah François). Nors nedaug progų pasisakyti jai duota, bet nuosekliai plėtojamos emocijos, aiškiai nešama „žinutė“ daro įspūdį. Visiškai neaiški Jacky (Rifka Lodeizen) – neišbaigtas, bet labai geras ir tvirtas akcentas, suteikiantis visai istorijai „svorio“.

Draminio šiltumo filmui taip pat suteikia konceptualiai išbaigtos dekoracijos, subtilios detalės (tik dėl ežiuko man nelabai aišku...kam reikėjo taip...), o užvis labiausiai – puiki kinematografija.

Kaip didžiausią trūkumą, kuris turbūt ir sutrukdė filmui „Mano karalienė Karo“ tapti daugiau negu vizualiai gražiai pateikta žavaus vaiko istorija, reikėtų įvardinti, jog buvo bandymas rodyti ir atleisti alternatyvą, tik dar labiau stiprinant stereotipus. Tai yra neišvengiama, kai, kalbėdamas apie šeimą, kurią sudaro asmenybės, ant vienų svarstyklių sudedi kovą už idealus, o ant kitų – fizinį komfortą. Pritrūko idėjinio gilumo, kuris „suskleistų“ fragmentiškas užuominas ir kompensuotų veiksmo minimalizmą.

imdb: http://www.imdb.com/title/tt1272041/

VIDEO: my queen karo trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius