Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 24

Natūralaus asfalto ežeras Trinidade

La Brea kaime, Trinidade yra ežeras “The Pitch Lake” pavadinimu. Tai didžiausias, žinomiausias ir svarbiausias dervos ežeras visame pasaulyje. Šis ežeras užima 41 hektaro plotą,...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

La Brea kaime, Trinidade yra ežeras “The Pitch Lake” pavadinimu. Tai didžiausias, žinomiausias ir svarbiausias dervos ežeras visame pasaulyje. Šis ežeras užima 41 hektaro plotą, o giliausia vieta siekia 76 metrus. Nors “The Pitch Lake” pagrindas yra sodriai juodas ir klampus, viršutinis sluoksnis apykietis ir ant jo netgi įmanoma vaikščioti. Aišku yra vietų, kur asfaltas toks minkštas, kad per ilgai stovėdamas vienoje vietoje neinformuotas turistas gali rimtai įklimpti. Vietomis galima pagaliu kabinti skysto asfalto masę.

Nors pats ežeras iš pirmo žvilgsnio atrodo ramus, asfaltas nejučiomis vis juda. Ant paviršiaus pastebimos judėjimo vagos, o vietiniai žmonės tikina , kad karts nuo karto išnyra ir vėl dingsta prieš tūkstančius metų šiame pragaro ežere paskendę medžiai ir kitoki objektai.

Ežeras susiformavo prieš tūkstančius metų kontinentinių plokščių judėjimo metu, kai Karibų plokštė paniro po kita plokšte. Dėl šios sąveikos žemės paviršiuje atsirado įtrūkimai pro kuriuos nesunkiai viršun prasiskverbė ir vulkaniniuose krateriuose susikaupė nafta. Kai kurie naftos elementai veikiami gamtos sąlygų išgaravo, o ant žemės liko tik sunkusis asfaltas: naftos, molio ir vandens mišinys.

Kai seras Walter Raleigh atrado “The Pitch Lake” 1595 metais, jis buvo geriau žinomas Tierra de Brea vardu. Tai ispaniškas amerikos indėnų, parodžiūsių serui Walteriui šį ežerą vardas. Walter Raleigh greit suprato, kad šis ežeras gali atnešti turtus. Ilgai netrukus čia atplaukė ir pirmieji laivai tuščiomis talpyklomis. Išplaukė žinoma pilni ežero gėrybių. Antrosios kelionės metu Walter Raleigh parsivežė šiek tiek asfalto ir pas save namo. Jį panaudojo kaip dangą westminster tiltui, prieš pat atidarymo ceremoniją. Dėje saulės kaitros paveiktas asfaltas pasidarė minkštas ir lipnus. Arklių kanopos ir karietų ratai kaip mat apkibo lipnia juoda, sunkiai nusivalančia mase.

Intensyvesnė kasyba ežere prasidėjo 1867 metais, maždaug 10 milijonų tonų asfalto nuo tada jau iškasta. Smala iš “La Brea Pitch” ežero buvo naudojama tiesiant aukštos kokybės kelius ne tik Trinidade ir Tobage, bet ir kitose 50 pasaulio šalių, tarp kurių JAV, Didžioji Britanija, Indija, Singapūras, Egiptas ar net Japonija. Ežere dar liko apie 6 milijonus tonų neiškasto turto, kuris esamai tempais dar gali būt kasamas maždaug 400 metų.

“La Brea Pitch” ežeras kasmet pritraukia beveik 200 tūkst. turistų. Kartais žmonės net maudosi ežero vandenyje ir teigia, kad jis turi gydomųjų savybių dėl ten ištirpusios sieros.

| www.zaliejisprendimai.lt | facebook.com/zaliejisprendimai |

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius