Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 05

Nepatogus kinas – ne vien dokumentinio kino gerbėjams

Lapkričio 9-11 dienomis Marijampolės „Spindulio“ kino teatrą aplankys žmogaus teisių „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“. Žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ – tai nuo...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Lapkričio 9-11 dienomis Marijampolės „Spindulio“ kino teatrą aplankys žmogaus teisių „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“. Žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ – tai nuo 2007 metų vykstantis dokumentinių filmų festivalis, kurio programoje rodomi filmai yra vienaip ar kitaip susiję su žmogaus teisių klausimais. Nors festivalis po įvairius Lietuvos miestus keliauja juo šeštus metus, Marijampolėje jis apsilankys pirmą kartą. „Iš tiesų, su nekantrumu laukiame pirmojo seanso ir tikimės, kad Marijampolės žiūrovus sudomins mūsų programa. Atvežame šešis tematikai labai skirtingus filmus, todėl, manau, kiekvienas ras kažką įdomaus. Be to, jau pirmąją festivalio dieną pradėsime ne vien kinu, bet ir papildomu renginiu – diskusija apie energetiką.“ – teigė festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Kaip teigia festivalio rengėjai, „Nepatogus Kinas“ – tai ne tik gero dokumentinio kino šventė. Kartu tai ir socialinis – kultūrinis projektas, kuris yra prieinamas visiems, nes įėjimas į festivalio seansus - nemokamas. Daugumoje Lietuvos miestų rodoma įvairi, tarptautiniuose festivaliuose pripažintų ir naujų dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su filmų kūrėjais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais, organizuojami papildomi edukaciniai renginiai.

Iš plačios, daugiau nei 40 filmų programos, Marijampolėje bus parodyti šeši filmai. Festivalį Marijampolėje atidarys režisieriaus iš Vokietijos filmas „Ketvirtoji revoliucija: energetinė nepriklausomybė“, kurio peržiūrą lydės aptarimas su aplinkosaugos ekspertais (diskusijos moderatorius – Linas Vainius, bendrija „Atgaja“). „Šiemet mūsų tradicinės aplinkosaugai skirtos tematinės rubrikos dėmesio centre – energetika – ypač Lietuvai aktuali tema“ – pasirinkimą paaiškino G. Andriukaitis.

Abu antros festivalio dienos filmai pasakoja savo namus dėl geresnio gyvenimo palikusių žmonių istorijas. Režisieriaus iš Prancūzijos Aleksandro Dereims filmas „Kitas gyvenimas“ leis išgyventi pavojų kupiną Afrikos migrantų kelionę link Europos krantų, o austro Edo Moschitzo filmo „Mama – nelegalė“ siužetas gali būti iki skausmo pažįstamas daugeliui Lietuvos šeimų. Ieškodami geresnio gyvenimo tėvai emigruoja palikdami vaikus giminaičiams arba tiesiog augti patiems sau. Tačiau spaudos pateikiami faktai retai atspindi tikrąją tokio pasirinkimo kainą. Austrų režisierius Ed Moschitz septynerius metus sekė trijų Moldovos moterų, išvažiavusių nelegaliai dirbti į užsienį, gyvenimus. Nuo pavojingos ir žeminamos kelionės per sieną, sunkaus fizinio darbo ir nuolatinės baimės būti deportuotoms iki sugrįžimo namo, kur laukia užaugę ir mamų nebeatpažįstantys vaikai, bendrauti atpratę vyrai, neatpažįstama ir svetima tapusi aplinka.

Festivalį Marijampolėje užbaigs švedo Frederiko Gerteno filmas „Kieti vyrukai paspringo bananais“ bei režisierės iš Danijos filmas „Putino bučinys“.

Festivalio organizatoriai: Lietuvos žmogaus teisių centras (LŽTC)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius