-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 19

Nykstantys koralai apsigyveno ant povandeninių skulptūrų

Jason deCaires Taylor – naras skulptorius, kuriantis neįprastus vaizdus giliai po vandeniu. Pagrindinis menininko siekis – supažindinti plačiąją visuomenę su natūraliais...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Jason deCaires Taylor – naras skulptorius, kuriantis neįprastus vaizdus giliai po vandeniu. Pagrindinis menininko siekis – supažindinti plačiąją visuomenę su natūraliais ekologiniais procesais vykstančiais po vandeniu. Kaip jis tai daro? Kuria skulptūras, kurios laikui bėgant tampa koralų gyvenimo vieta.

Jason deCaires Taylor augo nenustigdamas vienam žemyne, judėjo tarp Europos ir Azijos, tarp tėvo ir motinos namų. Didžiąją vaikystės dalį Jason praleido Malaizijoje nardydamas, žaisdamas ir tyrinėdamas koralų rifus. Laikui bėgant pramoga tapo susižavėjimu, meile, atsidavimu, o vėliau ir susirūpinimu, nes dėl žmonių neatsargumo rifai pradėjo nykti. Bemaž 40 proc. natūralių koralų jau išnykę.

“Vicissitudes” (liet. netikėtumai), tai meninė kompozicija vaizduojanti žmonių susikibusių rankomis ratą. Visos skulptūros skirtingos ir unikalios, kurtos pagal skirtingų etninių kultūrų vaikų bruožus. Meninė kompozicija yra maždaug penki metrai po vandeniu. Apskritimo forma leidžia stovėti tvirtai, nebijant jokių povandeninių srovių, be to apskritimas simbolizuoja vienybę ir tęstinumą.

“Vicissitudes”  skulptūros yra pagamintos iš medžiagų draugiškų povandeninei aplinkai. Skulptūrų paviršius padengtas cementu ir tam tikrais cheminiais elementais, kurie sudaro puikias sąlygas koralų kolonizacijai.

Jason Taylor be “Vicissitudes” po vandeniu yra apgyvendinęs ir daugiau skulptūrų.

“The Lost Correspondent” (liet. prarastasis korespondentas) – tai žmogaus spausdinančio rašymo mašinėle figūra. Ant stalo matyti šūsnis laikraščių iš 1970 – ųjų. Šie metai įsimintini dėl reikšmingų politinių įvykių pasaulyje. Skulptūra norėta atkreipti dėmesį į ryškius komunikavimo tarp skirtingų kartų pokyčius. Juk žurnalistas spausdinantis rašymo mašinėle šiais laikais nebūtų suprastas visuomenės.

“Gardener of Hope” (liet. vilties sodininkė) tai jaunos merginos gulinčios vazonų apsuptyje skulptūra. Vazonuose pasodinti natūralių koralų fragmentai, atgabenti iš jau nykstančių koralų teritorijų. Ši skulptūra kalba pati už save – tai tinkamiausia dirva gyvybei puoselėti.

“Archive of Lost Dreams” (liet. prarastų svajonių archyvas). Povandeninis archyvas, kuriuo rūpinasi vyriškis - administratorius. Archyvas susideda iš šimtų butelių, kurių viduje yra žinutės. Natūralios gamtos jėgos šias žinutes pristatė administratoriui, o jis savo ruoštu butelius grupuoja į kategorijas pagal turinį: baimė, viltis, netektis, pasižadėjimas.

Šios unikalios skulptūros pritraukia daugyvę turistų narų visame pasaulyje. Pramoginių nardymu metu žmonės gali pamatyti kaip laikas ir aplinka veikia formas ir fizinius kūnus, kaip auga ir plečiasi atskiros ekosistemos, kokios jos gražios ir tuo pačiu trapios.

| www.zaliejisprendimai.lt | facebook.com/zaliejisprendimai |

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius