-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 22

Pirmųjų pasaulyje transeksualų istorijos

Šeštadienį festivalio „Nepatogus kinas“ rengėjai pristatė režisieriaus Michiel van Erp filmą „Dabar aš moteris“, pasakojantį apie pirmosios transeksualų kartos atstovių dabartinį...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Šeštadienį festivalio „Nepatogus kinas“ rengėjai pristatė režisieriaus Michiel van Erp filmą „Dabar aš moteris“, pasakojantį apie pirmosios transeksualų kartos atstovių dabartinį gyvenimą.

Šios pirmojo chirurgo, dariusio lyties keitimo operacijas, pacientės, dabar jau sulaukusios garbingo amžiaus, pasakoja apie tai, kaip operacija pakeitė jų gyvenimą. Režisierius atskleidžia ir giliau pažvelgia į keturių moterų likimus. Jis klausinėja jų apie gyvenimą iki operacijos, iš karto po jos ir apie tai, kaip jos gyvena dabar, jau įžengusios į antrąją savo gyvenimo pusę.

Visos jos laimingos, kad turėjo galimybę pasikeisti lytį. Nei viena niekada to nesigailėjo. Didžiausia problema, kurią įžvelgia ir su kuria susiduria moterys bei jų artimieji – visuomenės požiūris ir panieka. Vienos iš herojų buvęs vyras pasakoja, kad gyvenimas su transeksualiu asmeniu buvo sunkus. Ne todėl, kad jiems kažkas būtų buvę negerai jų tarpusavio santykiuose, jiems patiems jų gyvenimas buvo lengvas, bet išorinis pasaulis jį gerokai apsunkino.
Filmas atskleidžia, kad žmonės turi gyventi taip, kaip jie nori, o ne taip, kaip jiems tai daryti liepia visuomenė.  Gyvenimas meluojant ir aplinkiniams, ir sau pačiam verčia jaustis nepilnaverčiu, netikru žmogumi. Ir tik atmetus stereotipus savo viduje, tik priėmus save tokį, koks esi ir atradus paramą bei palaikymą sugebėsi išbristi iš depresijos ir netikrumo.

„Nepatogus kinas“ Vilniuje vyksta nuo trečiadienio, o paskutinį filmą parodys lygiai po savaitės nuo pirmojo – spalio 24 d. Festivalis skirtas gvildenti socialines problemas, kurios visuomenei kartais skaudžios, kartais nesuprantamos, o dar kitais – per mažai aptartos. Kadangi festivalio tikslas – kalbėtis nepatogiais klausimais su visuomene, stengtis, kad kuo daugiau žmonių būtų supažindinti su socialinėmis problemomis, bilietai į filmus kainuoja simbolišką 1ct. Tačiau tie, kurie nori paremti festivalį ir paskatinti jį pasirodyti Lietuvos kino teatruose dar ne vienus metus, gali paaukoti tokią sumą pinigų, kokią gali sau leisti. Festivalio filmus galite žiūrėti kino teatruose „Skalvija“, „Multikino Ozas“, taip pat Energetikos ir technikos muziejuje, Prancūzų kultūros institute bei aktyvaus laisvalaikio centre „Kablys“.

Nuotrauka - kadras iš filmo (festivalio organizatorių archyvas)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius