Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 13

Po spektaklio: dešimtmetį minėsiantis „Madagaskaras“ kiekvieną kartą pritraukia pilną salę žiūrovų

Vienas iš Vilniaus mažojo teatro spektaklių – vizitinių kortelių „Madagaskaras“ (rež. Rimas Tuminas) ir toliau sėkmingai tęsia savo veiklą bei skelbia utopinę idėją apie lietuvių...
VMT nuotrauka
VMT nuotrauka
Temos: 1 Teatras

Vienas iš Vilniaus mažojo teatro spektaklių – vizitinių kortelių „Madagaskaras“ (rež. Rimas Tuminas) ir toliau sėkmingai tęsia savo veiklą bei skelbia utopinę idėją apie lietuvių neišvengiamą migraciją, o viena iš vietų juos pagyvendinti būtų Madagaskaro sala esanti šalia Afrikos.

Visiems jau iš seniau gerai žinomas „Madagaskaro“ siužetas, pastatytas pagal to paties pavadinimo Mariaus Ivaškevičiaus pjesę su humoru, liūdesiu ir šlakeliu tragedijos žiūri į tarpukario Lietuvą. Pagrindinis herojus – Kazimieras Pokštas (aktorius Ramūnas Cicėnas) ir tuo pačiu lygiagrečiai dominuoja jautri ir naivi Salė (vaidina Gintarė Latvėnaitė), šie veikėjai lyg per iškreipto veidrodžio atspindį vaizduoja to laikmečio Lietuvos intelektualus.

Spektaklio idėja ypač gaji ir šiai dienai, kuomet emigracija jau dešimtmetį yra aktyvi ir skaudi problema visiems lietuviams, tiek išvykusiems, tiek pasilikusiems, kas iš daugiau kaip šimtmečio perspektyvos matosi vis pasikartojanti ta pati lietuvio su kolumbiškais genais problema. Kaip tolimose Pietų Amerikos kavos plantacijose emigravusi lietuvybė yra sumalama kartu su kavos pupelėmis, kaip lietuviai Čikagos skerdyklose pjaudami jautį, aukoja save, savo istoriją ir priklausimą tiems, tarp kurių ir lemtą būti – tarp savos tautos.

Čia nebandoma moralizuoti ar smerkti, tačiau graži utopija tolimoje Madagaskaro saloje, tikiu, jog suviliojo beveik kiekvieną žiūrovą ir leido pasvajoti, o jei tai vis dėlto taptų realybe, kas būtų tada? Iš svajonių režisierius su VMT aktoriais greitai ir metaforiškai pažadina publiką per Dariaus ir Girėno tragediją, kurių lėktuvėlis sudrasko paveikslą, o pasibaigusi Salės, Milės (aktorė Valda Bičkutė) ir Helės (Vaida Butytė) jaunystė, su kuria pasibaigia ir jaunatviškas ateitį keičiantis polėkis.

Jau lygiai dešimtmetį minėsiantis spektaklis kiekvieną kartą pritraukia pilną salę žiūrovų, nuo jaunuolių iki senjorų, kuriems nostalgiją tarpukariui sukuria Vilma Dapkienė per scenos išvaizdą ir aktorių lengvas, taškuotas žirniukais sukneles bei seniai jau girdėtą jūros ošimą, kurią kuria kompozitorius Faustas Latėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius