Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 14

RECENZIJA. Naujas žvilgsnis į Stalino asmenybę ir gyvenimą

Apie tokias istorines asmenybes kaip Leninas, Hitleris ar Stalinas prirašyta begalės knygų: jų biografijos, santykai su moterimis, šeimyniniai gyvenimai, asmenybių analizės ir...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas
Temos: 1 Recenzija

Apie tokias istorines asmenybes kaip Leninas, Hitleris ar Stalinas prirašyta begalės knygų: jų biografijos, santykai su moterimis, šeimyniniai gyvenimai, asmenybių analizės ir taip toliau. Kiekviena tokių žmonių gyvenimo akimirka aptarta ir išanalizuota begales kartų. Taigi, keista, jog britas istorikas Robert Service sugeba atrasti naują požiūrio tašką. Jo dviejų dalių knyga „Stalinas“ išties naujai ir dar negirdėtai pateikia Josifo Stalino biografiją.

Pats autorius teigia, jog siekė parašyti tokią biografiją, išsiskiriančią iš visų kitų, kurių pastaruoju metu leidžiama begalė. Jo teigimu autoriai paprastai koncentruojasi tik į Stalino biografiją, neanalizuodami jį supusios aplinkos, tuo tarpu kiti nagrinėja tuometinę istorinę situaciją, Sovietų Sąjungos istoriją, nesigilindami į jos politinių lyderių biografijas. Na o R. Service meistriškai kuria abiejų šių veiksnių sintezę. Taigi, Stalino asmenybė analizuojama matant ją visame kontekste, aiškiau suvokiant asmenybės formavimosi procesų priežastis ir pasekmes.

Knyga taip pat žavi savo nešališkumu. Stalinas nepateikiamas nei kaip žiaurus tironas, kuris sukėlė nepamatuojamas katastrofas žmonijos istorijoje. Tačiau jis nepateikiamas ir kaip auka, atsidūrusi netinkamoje vietoje netinkamu metu, ar žmogus, vaikystėje patyręs sunkius išgyvenimus ir kenčiantis skaudžias pasekmes. Autorius leidžia skaitytojui pačiam susidaryti savo nuomonę. Jis žiūri į Staliną kaip į žmogų, kuris gyvena ir elgiasi taip pat, kaip mes visi, tačiau tuo pačiu ir nėra toks pats. R. Service mato Staliną ne žvėrį, o žmogų, kuris elgiasi kur kas žiauriau ir atlieka kur kas sunkiau sveiku protu suvokiamus veiksmus. Jis neperša skaitytojui savo nuomonės. Knygoje tikrai nepaprastai profesionaliai  išlaikomas objektyvumas.

Knyga turėtų sudominti tuos, kurie domisi Sovietų Sąjungos ar viso Antrojo Pasaulinio karo ir pokario laikotarpių istorija. Ji padės geriau suprasti vieną iš ryškiausių to meto asmenybių ir suvokti jo atliktų veiksmų priežastis ir pasekmes. Knyga taip patiks tiems, kurie domisi garsiausių pasaulio istoriją lėmusių asmenybių biografijomis ir leis pažiūrėti į Stalino gyvenimą kitomis akimis, šviežesniu žvilgsniu.

Nuotraukos – knygų viršeliai. Iš „Obuolio“ leidyklos archyvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius