Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 30

RECENZIJA. Pablo Picaso gyvenimas Paryžiuje

Visai neseniai knygynuose pasirodė Gary Van Haas knyga „Lotynų kvartalas". Knygoje autorius apžvelgia Pablo Picaso jaunystės etapą, praleistą Paryžiaus Lotynų kvartale.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Recenzija

Visai neseniai knygynuose pasirodė Gary Van Haas knyga „Lotynų kvartalas". Knygoje autorius apžvelgia Pablo Picaso jaunystės etapą, praleistą Paryžiaus Lotynų kvartale.

Jaunasis dailininkas atvažiuoja į Paryžių, kuris tuo metu buvo laikomas didžiausiu meno lopšiu. Paryžiuje P. Picaso susiduria su konkurencinga bohemiška aplinka, leidžiančia jam siekti šlovės, o tuo pačiu ir sudarančia daugybę kliūčių ir sunkumų einant jos link. G. Van Gaas parašyta knyga - dvilypė. Tai istoriniais faktais paremta knyga: autorius nuolat supažindina su istoriniu kontekstu, datomis ir seka garsaus dailininko gyvenimo etapą chronologiškai ir tvarkingai. Tačiau knygos esmė nėra gili ir išsami P. Picaso biografija. Asmeniškai man svarbiau knygoje pasirodė grožinės literatūros, romano pusė.

Autorius kuria ryškius, aiškius ir įdomius veikėjų charakterius, paaiškina vieno ar kito dailininko gyvenimo ir darbo etapo priežastis bei pasekmes. Knygoje veikėjų lūpomis neretai analizuojami vieni ar kiti P. Picaso bei kitų garsių to meto dailininkų darbai. Autorius labai lengvais potėpiais „piešia" P. Picaso tapybos perėjimą nuo vieno etapo iki kito, kol galiausiai pasiekiamas tas, kuris išgarsino dailininką - kubizmas.

Knyga lengva, šilta ir tikroviška. Ją skaitant nereikia susikaupti, sekti istorinių įvykių ar gilių asmenybės analizių. Ją skaityti malonu ir vėsų rudenišką vakarą įsisukus į šiltą pleduką ir gurkšnojant arbatą.

Tiesa, tiems, kurie nėra išsamiai studijavę P. Picaso darbų, gali prireikti ir atskiros knygos, su jų reprodukcijomis, nes knygoje autorius pateikia vos keletą dailininko paveikslų, kurių didžioji dauguma nėra analizuojama knygos herojų ir nepaminima autoriaus.

Nuotrauka iš "obuolys.lt" archyvo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius